用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教:大學面試衣著
樓主: Augesttime
go

請教:大學面試衣著 [複製鏈接]

October. 發表於 21-3-15 08:53
幾十年前港台有套 類似鏗鏘集 記录片,係講港大醫學院, 教授會要求學生入面著西裝 見病人, 當時係港英時 ...

我都有睇過這一輯,當時的感覺是尊重自己尊重病人,但年代不同了,我覺得business smart就可以了。

尊重在內心,言語,身體語言多於入面著乜。

October.    發表於 21-3-15 21:22
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-14 23:10
同意。我反而觉得鞋要着一轮。

認同。
鞋之前買定, 著過幾次, 就係怕“括”腳。

謝謝你的分享

ANChan59 發表於 21-3-15 09:36
我都有睇過這一輯,當時的感覺是尊重自己尊重病人,但年代不同了,我覺得business smart就可以了。

尊重 ...

想聽聽你的意見,我仍然是逗留响舊時代的思想中,不過好在女兒接受我的意見才沒有衝突,我建議她去大學面試時著西裙以表尊重,但樓上有jm話好少女孩子會著西裙面試,想知如果咁著會不會怪嗎?thx.thx

YmOra 發表於 21-3-15 11:53
想聽聽你的意見,我仍然是逗留响舊時代的思想中,不過好在女兒接受我的意見才沒有衝突,我建議她去大學面 ...

我的经验是几年前,可能都会outdated。

要看个别大学及学院,你去三大,医学院,法学院,商学院观察靣试情况,接近八成business suits ,两成是校服,当然有例外。

理学院,工程学院,文学院,设计学院,衣服可以五花百门。

我冇肯定答案,不过大家考虑一下你见工,什么机构,什么工种肯定有不同 dress code,没有一条定律,dress up 肯定比dress down稳阵,如果其他人smart causal,除了件外套,条呔就可以,女仔除外套。

YmOra    發表於 21-3-15 12:21
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 21-3-14 07:46
有少少好奇想問問,我有咁想過,其實孩子平時無乜機會會著"西裝",大學面試可能係咁大個人"第一次"著,第 ...

幾年前,我女去大學面試,信上寫smart casual,咁佢咪好乖咁恤衫黑褲平底鞋,中規中矩咁出席
點知去到99%嘅人都係著晒套裝,佢無full set已經係異類
未面試已中晒你講嘅「產生壓力,影響面試表現」

Charlotte_mom 發表於 21-3-15 12:06
幾年前,我女去大學面試,信上寫smart casual,咁佢咪好乖咁恤衫黑褲平底鞋,中規中矩咁出席
點知去到99% ...

三大?那个学院?

YmOra 發表於 21-3-15 11:53
想聽聽你的意見,我仍然是逗留响舊時代的思想中,不過好在女兒接受我的意見才沒有衝突,我建議她去大學面 ...

我都建議女仔穿西裙或套裝,一條連身裙都得,大方得體啲。

YmOra    發表於 21-3-15 12:16

Charlotte_mom 發表於 21-3-15 12:06
點知去到99% ...

原來"面試信"有些建議著乜,又原來多數人都會著"套裝"。

我就係有DD怕平時無著開嘅西裙會使孩子產生極大壓力影響面試表現白白錯失一個入U嘅機會

我有一次因为倾盆大雨,我迫住送阿仔去中大面试,是大学出靣近火车站的商学院大楼。

我坐在二楼餐厅飮咖啡,睇住学生入嚟靣试,有工程,有商学院,有医学院。

之前在EK有不同人有不同看法,我就特别留意,去靣试不同学院的衣着,我得出上面的观察!

关于dress up or dress down,是一些教授的忠告,可能某些教授想法比较传统,三个之中有一个或者两个,已经会有影响。

如果dress up,入去之前除定跟住讲,刚才忽然落雨,又或者走过来好热,所以除了,希望唔好介意。识执生都会有好印象!

我只是吹水,自己执生!

YmOra    發表於 21-3-15 12:27

Augesttime 發表於 21-3-13 19:51
我地已買咗一套西裝喇, 我都覺得外套可著可唔著, 買埋就安心D, 拎起手有得著。
呔就心諗乜嘢色好, 沉色好 ...

打呔,我觉得他自己喜欢舒服就是了,不用太讲究,他唔喜欢,跟他性格不合,反而影响情绪。

如果决定唔到,试试校呔,如果效果唔错,可能是最佳选择!

點知去到99% ...

我女S4時join過HKU嘅course,包括咗High table dinner,Dress code係Smart Causal,佢當時了解過係要連身裙and高踭鞋。

ANChan59 發表於 21-3-15 12:20
我有一次因为倾盆大雨,我迫住送阿仔去中大面试,是大学出靣近火车站的商学院大楼。

我坐在二楼餐厅飮咖啡 ...

我女話見過有男仔去in工程,著短褲涼鞋,唔知佢有無扼我

LingChiBaBa 發表於 21-3-15 18:00

我答你冇錯,几间大学都有!

LingChiBaBa 發表於 21-3-15 18:00
雖然工程係比較隨便,但係著短褲涼鞋,其實都唔多好。尤其係涼鞋,工程師一般唔會著,因為落地盤或者實驗室會危險。

王家爸爸 發表於 21-3-15 19:02
雖然工程係比較隨便,但係著短褲涼鞋,其實都唔多好。尤其係涼鞋,工程師一般唔會著,因為落地盤或者實驗室 ...

工程師去沙灘都可以著短褲涼鞋。

王家爸爸    發表於 21-3-15 19:14

我聽過大學professor 建議不要穿校服或用校呔

王家爸爸 發表於 21-3-15 19:02
雖然工程係比較隨便,但係著短褲涼鞋,其實都唔多好。尤其係涼鞋,工程師一般唔會著,因為落地盤或者實驗室 ...

去面試,乜人都有,唔等於會收佢!

Cherishvalue 發表於 21-3-15 19:15
我聽過大學professor 建議不要穿校服或用校呔

我聽過你的版本是有後續。

1。不要穿校服,但另一句是有些學生家庭太困難,他們會明白。

2。不要校呔係唔想知道是那间名校,神校,因為點都唔會加分,無謂表錯情。如果搵唔到,唯一可以的做法。

對 - 我聽到的是後續二

YmOra 發表於 21-3-15 12:14
原來"面試信"有些建議著乜,又原來多數人都會著"套裝"。

我就係有DD怕平時無著開嘅西裙會使孩子產生極 ...
唔慣著西裙,可以著西褲,發覺依家後生女好似中意著西褲多啲,我女見工都唔著裙, 佢著西褲,西裝小外套,入邊襯件靚啲既恤衫,都好SMART。
‹ 上一主題|下一主題