用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 入讀普教小的利與弊
樓主: JojoDad
go

入讀普教小的利與弊   [複製鏈接]

回覆樓主

長遠講,普教中一定好過粵教中。係開頭辛苦啲。

小朋友用粵語講得得,一下子根本無可能用書面語寫到句子。本質上,香港小朋友好難寫到一篇好文章,日常只用英文/粵語對話,只靠中文堂用普通話,幫助唔大。

除非愛讀書。睇得多,講得多先會好。語文的不二法門。

Arabellahk    發表於 21-4-11 13:56

就好似英數咁,長遠來說是好,但點解sfa 都是主要中教再加英練習呢。

當然pth 是重要,edb 其實應該在pth 課程加多些資源

無論你PTH幾咁流利,國內同胞都唔會視你為同類,無為痴心錯付。
粵語口語轉書面語,講求不只語文能力,仲要講求轉數。
社會上生存,轉數比語文能力緊要。
語文其實足夠用嚟溝通就夠。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

點解咁講?語言為咗交流,自信表達自己嘅想法,細個嗰陣學會容易好多,同國內同胞有咩關係,我哋淨係為咗自己小朋友啫

Arabellahk    發表於 21-4-4 00:21

首先想講,普通話對寫作或者中文,的確幫助不大。我自己小朋友流利的兩文三語,小學也是普教中,不過中文都屬於比較弱的科目,付出努力最多,成效差 ,我覺得原因在於,中文閱讀量不夠,詞彙不夠豐富。中文好還是差,在於閱讀和重視程度。
不過,流利普通話的好處還是很多,網上學習,唔使理授課語言;煲劇,唔使字幕;交流方面;流利的兩文三語,去大部分地方,參加camp,結識各類朋友,不會有溝通障礙,好快結識到新朋友。

所以,我覺得,普教粵教,其實有冇所謂?普教,當學多一樣技能。好似學英文,你想NET,還是本地老師?各有各好,隨緣。

回覆樓主:

普通話對小朋友將來肯定有用,好多家長因為自己不懂普通話,怕未能教導小朋友,導致自己小朋友排名虧底。但求學目的是求分數還是增加小朋友將來既能力呢?就算將來出國,在外國選修中文科,都是用普通話。

Arabellahk    發表於 21-4-11 13:58

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-4-7 18:23
正唔正常在於個人點睇,各人都有自己見解,最明顯睇到為何中文比人講到係死亡之科,就已經係好唔正常,香港人中 ...
香港人既中文其實無乜問題,係出卷同制定評分指引個批人有問題啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

一堆政治行先嘅人,壞晒腦,好簡單,唔想學就唔好比個仔學囉

hkpapa852 發表於 21-4-3 15:12
無論你PTH幾咁流利,國內同胞都唔會視你為同類,無為痴心錯付。
粵語口語轉書面語,講求不只語文能力,仲要 ...
睇你踩培僑嘅留言但又唔係用家,到呢到踩普通話就知你係咩人,你每日行出門口見到成千上萬中國人是否很辛苦?你嘅仇恨是否帶到下一代?早d移民啦,你咁樣會害左小朋友架

回覆 Ericci 的帖子

啱喎!家長唔鍾意普通話咁就唔洗比仔女學啦,係度講咁多做乜嘢

回覆 Ericci 的帖子

贊同你,我自己未必幾鍾意培僑也都欣賞學校嘅美文教育,踩人哋學校做咩,按自己方式教仔嘍

回覆 ar_mak 的帖子

好啊,按自己方式教小朋友啦,講咁多

b3410 發表於 21-4-3 20:33
首先想講,普通話對寫作或者中文,的確幫助不大。我自己小朋友流利的兩文三語,小學也是普教中,不過中文都 ...

同意,普教/粵教 本質上都是中文,學習中文不易,本地學生中文不及英文好,主要是閱讀及溝通重英輕中、詞彙量累積不夠;其實多閱讀、多默書 嘗試寫作,無論粵教/普教都好,中文都會進步,
至於普通話,就當讓小朋友多學習一種溝通語言吧

如果學習普通話係方便和國內交流,點解唔學埋國標?

香港用既中文標點,本身就係國民政府既產品,繼續用本身係咪有問題呢?

自認熟悉普通話,或熱愛學習普通話既家長,學咗國標未?

回覆樓主:

學不好普通話既人就話冇用,學得好既冇人話冇用,覺得冇用就冇用吧,反正自己小朋友自己負責.
普通話是華人共用的溝通語言,同意嗎?除內地,仲有台灣,海外.
当然,一個只懂上海話,閩南話,客家話既人亦可自認為自己中文很好,如果不離開自己地方或者都得.
另外,内地用既標點符號睇幾分鐘就識,好難嗎?

回覆 hkpapa852 的帖子

國標?你是指漢語拼音?我從未聽過國標呢個詞,你發明個嗎?另外,普通話與人交流未必淨係國內同胞很多外國人也非常精通。。
‹ 上一主題|下一主題