用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國寄宿學校,有無人試過轉校,返緊boarding school 點 ...
樓主: calbee6
go

[英國] 英國寄宿學校,有無人試過轉校,返緊boarding school 點interview? [複製鏈接]

calbee6 發表於 21-6-2 23:55
請問有冇人試過中途轉校?
係boarding school 點安排另一間學校既interview ?
如果俾現在讀緊嘅學校知道有 ...

家長email幫請假

okmk 發表於 21-6-5 14:36
我之前聽Agent講都以為係好common,所以一早計畫six form轉校。去到開始著手安排面試先知道咁多麻煩。後來 ...
如果結果轉唔到校,又已俾學校知道曾經想走,咁再繼續讀個學生自己咪有啲尷尬(定我諗多咗),原先無諗過咁麻煩添

scootaloo 發表於 21-6-5 22:44
如果結果轉唔到校,又已俾學校知道曾經想走,咁再繼續讀個學生自己咪有啲尷尬(定我諗多咗),原先無諗過咁 ...

都唔係唸多左,的確是有點尷尬,只不過通常學校都會極力挽留嘅,咁到最後都會有機會係小朋友唔捨得走呢種情況嘛。不過這兩年很多過去讀Six form,學位都競爭大,個人覺得要認真衡量想轉的學校同原校好大差距才值得行動呢

scootaloo    發表於 21-6-6 01:07

scootaloo 發表於 21-6-5 10:45
啊,我以為打算Y12轉校好common,原來過程也不可太揚㗎,我仲天真以為原校會facilitate添(如提 ...

我女學校有提供,不過唔好報咁多間

scootaloo 發表於 21-6-5 10:45
啊,我以為打算Y12轉校好common,原來過程也不可太揚㗎,我仲天真以為原校會facilitate添(如提 ...
係近呢幾年common左.. 如果你本身讀嗰間係好傳統嘅學校,佢地會好驚訝點解你會想走
我姪仔都係返香港搵agent搞,假期返香港考試、面試。都方便

yuyueng 發表於 21-6-3 14:15
我仔今年9月都轉校,最好起香港時揾Agent安排考試面試最方便,我仔舊年一直無返香港,又因疫情問題去唔到學 ...

Hello yuyueng我是你仔舊嘢校的家長would be. 噢,小女無緣同你仔做同學。恭喜你仔仔學業更上一層樓,在新校事事順利,愉快學習!

BTW 在接受舊校offer 時付的一個學期學費誠意金是否在第三個學期開始前通知學校下學年唔讀,咁學校以此作為最後一期學費?

我也想女兒之後外闖(emoji)(emoji)

Meowmoo 發表於 21-7-5 13:59
Hello yuyueng我是你仔舊嘢校的家長would be. 噢,小女無緣同你仔做同學。恭喜你仔仔學業更上一層樓,在新 ...

一般都系要比一個term通知期學校,我起放復活節假前通知左學校,而最後一期學費唔會起按金度扣,要照交第三期學費,我估要7月尾或更後埋曬數先至安排退按金,保障番學校都明白。

PM你吹下水先。

yuyueng 發表於 21-7-5 15:06
一般都系要比一個term通知期學校,我起放復活節假前通知左學校,而最後一期學費唔會起按金度扣,要照交第三 ...

多謝你教路,有如盲公竹(emoji)

回覆樓主:

阿細試過搵另一間學校,因為驚考試失手,原校唔收讀中六,所以自己e mail搵另一間,用skype interview,而且仲收左佢,但最後都係原校升中六,當時原校都有e mail問我係咪轉校,後來答番佢會繼續就讀。

回覆樓主:

想請教吓大家,我嘅小朋友係年頭出生,明年9月去英國入學讀boarding Year 7,但佢嘅歲數跟返當地計年份的話其實應該入讀 Year 8...我個agent話私校願意收佢讀Y7就冇問題,將來就算轉校亦都可以順住讀落去唔駛跳返高一級。
請問呢度有冇人知小朋友咁樣類似“留班”式讀低一年對將來轉校或者入U係咪真係冇問題?

lemoncake 發表於 21-7-9 19:33
想請教吓大家,我嘅小朋友係年頭出生,明年9月去英國入學讀boarding Year 7,但佢嘅歲數跟返當地計年份的話 ...

轉校就未必間間得,入U就冇問題。

回覆 lemoncake 的帖子

其實應該讀Y8點解要讀低一年呢?而點解未開始讀就諗住有機會轉校呢?Y7/8啲課程都好輕鬆下,無乜需要刻意讀低一班喎。真係要轉中學,要睇想轉過去嗰間接唔接受,大學就當然無問題啦。
‹ 上一主題|下一主題