用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講 ...
樓主: elbar
go

IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講咗就.   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-8-2 10:45
其實大家嘈咩呢?

既然兩間醫學院咁無良心, 如果真係"有心行醫", 不如問吓呢位會員, 點樣可以DSE低分入到 ...
你係德高望重,但最重要係講得持平啲,係討論區,唔係想幫下啲家長網友咩,有必要講到咁?你tag我想我嘈?
定係貪方便?
我無時間lor。

workingmom 發表於 21-8-1 06:40
ib考試只需考到43分就能夠入神科 現時香港絕大部分提供ib課程的中學, 都有為數不少的學生考取到43分或者以 ...
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20201126/mobile/bkn-20201126170052959-1126_00862_001.html
IB學生不要將大學條件取錄當作是必定的分數。例如香港大學醫科的IB分數要求是42-43分,但是預計分卻要求44分,才會有面試,都唔代表一定收

ABC-DAD 發表於 21-8-2 10:54
你係德高望重,但最重要係講得持平啲,係討論區,唔係想幫下啲家長網友咩,有必要講到咁?你tag我想我嘈?
...

1. Tag你只係貪方便
2. 我只係比較多口既路人甲, 德高望重呢就一定無份, 人人得而誅之既機會大D

幫網友係咪就係教佢地點樣易D入到想入既科囉!

DSE 20分入到澳洲 No.1 大學喎, 想點? 三大水泡科都未必入到啦!

為咗個幾十個MBBS位係度喵為乜? 人地講到英國醫學校收生要求咁低, 有能力既仲乜要睇人面色?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

打算送子女到澳洲升讀醫科的家長要小心,
很多澳洲醫學院都不保證畢業後能夠有實習機會,
澳洲醫學院 畢業人數經已過盛,
如果畢業後找不到實習職位,將不能夠在澳洲註冊,
如果不能夠在澳洲註冊, 回港服務將會有很大困難!!

回覆樓主:

Number of medical graduates per milion population :

HK = 70 (will be 79)

Australia = 151

UK = 131

Augesttime 發表於 21-8-2 09:23
你講的例子都好吸引,可以分享下嗎?例如讀13年嗰個case同讀到喊嗰個case。

我自己隨意看過下某些textbo ...

13年例子 和 喊的例子 ,你可以直接問 Dean 梁卓偉。
他對着好多家長親身分享的!

他提醒學生諗清楚先讀醫!

多謝你認真研究,不是道聽塗說。
有空研究下以下IBDP 要求。
最好研究2020年畢業之前的。今年畢業新制度,聞說稍有不同。

Bio High-level
Chem High-level
English Literature A
Chinese A

如果想入醫,以上是一些basic paper, 未計其他花時間的elective.

hkpapa852 發表於 21-8-2 10:45
其實大家嘈咩呢?

既然兩間醫學院咁無良心, 如果真係"有心行醫", 不如問吓呢位會員, 點樣可以DSE低分入到 ...

點解兩間醫學院無良心?

我覺得他們 要求嚴謹,作育英才。

兼且,他們亦會提醒清楚學生為何行醫,
解釋清楚讀醫如何艱辛,要有定心理準備。

我無話過入英國醫科容易,不過上年確實見到Imperial的例子。

有些英國和香港都收,結局大部份揀香港醫科的。

其實唔係嘈,我哋孩子們都入了大學。
但眼見一些假訊息,太misleading, 忍不住發言。

b3410    發表於 21-8-2 17:04

chingyu 發表於 21-8-2 12:56
點解兩間醫學院無良心?

我覺得他們 要求嚴謹,作育英才。

社會風氣, 攪到好似讀得書一定要讀醫先係正常
真心想行醫又有幾人?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

https://www.thestandnews.com/society/專題非本地醫生-2-醫學生後悔中國讀醫-斥教學方式不足-憂放-唔叻-唔勤力-醫生來港

https://www.thestandnews.com/society/%E5%B0%88%E9%A1%8C%E9%9D%9E%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E9%86%AB%E7%94%9F-2-%E9%86%AB%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%BE%8C%E6%82%94%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E8%AE%80%E9%86%AB-%E6%96%A5%E6%95%99%E5%AD%B8%E6%96%B9%E5%BC%8F%E4%B8%8D%E8%B6%B3-%E6%86%82%E6%94%BE-%E5%94%94%E5%8F%BB-%E5%94%94%E5%8B%A4%E5%8A%9B-%E9%86%AB%E7%94%9F%E4%BE%86%E6%B8%AF

hkpapa852 發表於 21-8-2 13:12
香會風氣, 攪到好似讀得書一定要讀醫先係正常
真心想行醫又有幾人?

正如樓上有人話 入 Spcc IBDP班的 大半班入醫,
事實並非如此。

確實只有有能力和有興趣讀醫!

2020畢業生 IBDP 班 大概只有 1/7 選擇入醫科。

chingyu 發表於 21-8-2 12:34
13年例子 和 喊的例子 ,你可以直接問 Dean 梁卓偉。
他對着好多家長親身分享的!
見過逢二進一的,做intern 都要repeat

真心想行醫又有幾人?

你咁講我好讚同,揀適合嘅路畀仔女就可以啦。
EK!以前嘅良好風氣,功臣算你一個啦。
宜家好似未出污泥而不染,就先攪到一大堆污泥。無語

真心想行醫又有幾人?

尼D全因傳媒誇大醫生入息
有好多行業都被忽略了
好多人都只是想求安穩愉快生活
因好多行業人工待遇都不透明
所以好多人都冇專業智慧去選科和選擇行業
個個都係錢行先
尼D都係商業化教育以及傳媒所造成o既社會問題
例如之前有傳媒放風話紮鐵同孝子好好搵
跟住D人就扑晒去做紮鐵同孝子一樣

TAIOU4 發表於 21-8-2 18:02
尼D全因傳媒誇大醫生入息
有好多行業都被忽略了
好多人都只是想求安穩愉快生活

但係,事實上,亦有很多讀書叻的人不是入醫。

讀醫係超辛苦,分分鐘仲要repeat。

有些人不適應,入到之後都要離開。

早離開還好,有些三丶四年之後才離開就更大壓力。

兼且,未來環境太多變數,真係要諗清楚。

真心想行醫又有幾人?

同意,社會就係喜歡吹捧,攪到讀書叻就一定要讀醫,做醫生/律師呢啲先至係成功?事實係成績叻嘅唔一定會揀讀醫。

最近同位年輕人閒談,年輕人話,係咁㗎喎,唔少學生係睇分選科㗎喎,唔知邊個年紀人士貼近班年輕人思維呢?~~~

現實就係讀書最叻果班狀元多數讀醫,我仔女學校最叻果班又係讀牙醫或醫科。

October. 發表於 21-8-2 20:11
現實就係讀書最叻果班狀元多數讀醫,我仔女學校最叻果班又係讀牙醫或醫科。 ...

咪就係,甚麽興趣,唔一定讀醫,當然有部份學生係咁嘅取向。但,現實,還看數據吧~~~

mcl203 發表於 21-8-2 20:36
咪就係,甚麽興趣,唔一定讀醫,當然有部份學生係咁嘅取向。但,現實,還看數據吧~~~
...

2020年DSE Best 6 JUPAS

37-42分 468人
34-36分 632人,假設36分 150人
即36-42分共618人

2大Band A人數
CU GPS 70人,收咗36人
CU MBChB 496人,收咗150人
HKU MBBS 476人, 收咗150人

又假設,大比例學生對醫有興趣嘅都會係Band A放以上嘅科,已令3醫科報讀人士係重叠嘅,即係假設618人中,已經有超過500位學生報醫科,仲有無少少啟示咁呢?當然唔可以否定有部份學生報醫科根本唔夠分嘅~~~

BTW: 唔好忘記仲有班尖子並非以本地升學為目標的,亦有些係文科人~~~

mcl203 發表於 21-8-2 20:06
最近同位年輕人閒談,年輕人話,係咁㗎喎,唔少學生係睇分選科㗎喎,唔知邊個年紀人士貼近班年輕人思維呢? ...
我仔同學年年考第一,不嬲話中意工程要讀工程,結果中六咪又係去IN 醫學院,放榜後報醫科。
‹ 上一主題|下一主題