用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就快精神分裂
樓主: Albeleung
go

就快精神分裂   [複製鏈接]

回覆 dirtybb2000 的帖子

同學仔加油🦾🦾 你絕對唔孤單!KV嘅優勢就係叩門,又或者到時唔需要叩已經有Offer!

Albeleung 發表於 21-11-7 00:20
純粹想呻下….小朋友讀名幼,但係我冇特別要小朋友去考cert 或者上面試班. 因為我覺得名幼教嘅嘢已經好難, ...

其實名幼學術已夠考小,明家長係好緊張,所以去年我一樣忐忑但之後我心鬆心情,多鼓勵最後好多offer,信佢有實力,加油!

回覆 Albeleung 的帖子

你小朋友考到入名幼已經好叻架啦,我個仔當年考K1,一間私校都冇收佢,但我從來唔覺得佢差過人。
唔好懷疑自己同小朋友,得失係講天時地利人和,而且還有自行大抽獎寫信叩門等階段,而家時間尚早,不要灰心,諗好個整個策略,預定後備方案,不要破壞親子關係。

我個仔都未有offer,你個小朋友讀名幼叩門成功機會一定比我小朋友高幾倍,放心,沒事的。

yeeling0101 發表於 21-11-7 11:25
第一,名幼唔係一定有優勢,老師都係睇表現,認真揾適合佢地ge 人,如果名幼有優勢,佢地一早收曬啦。第二 ...

Cert本身係唔一定起到作用,但無Cert又如何可以令閱者知道你學過/學習中?~~~

回覆 mcl203 的帖子

其實學校無需知你學過學緊咩學術,佢地自己會係面試個時會考學術,而你考cert個時所學到嘅野,佢地有機會考。

個人認為係期望問題,家長期望同目標係咪清晰,又係咪堅定。每個家長期望唔同,有人睇數字睇成績,期望仔女入名校,咁就全力準備,無怨無悔;有人以小朋友性格特質同輕鬆快樂行先,不忘初心。最重要係要堅定,揀咗就少理身邊閒言閒語,唔好一時一樣,又要馬兒好,又要馬兒不吃草,苦了小朋友。

回覆樓主:

一山還有一山高。神幼名幼都有失意時。調整一下。在這一年裡,了解小孩,甚至自己作為家長的水平。前面還有上百上千的測驗評估等著你的孩子,有實力的,终會跑出。家長們要自己減壓。小朋友,去面试巳經好擔憂了,回家後,父母易怒又情緒化。全家都好受苦。

dirtybb2000 發表於 21-11-7 09:15
同路人 我仔讀kv
同你一樣情況
不過我地只係報左12間
請問kv 在升小方面係咪真係零支援?Kv 的學術對考小係咪無咩幫助?反而對適應小一幫助大啲?

回覆樓主:

Deleted

yeeling0101 發表於 21-11-7 17:21

其實學校無需知你學過學緊咩學術,佢地自己會係面試個時會考學術,而你考cert個時所學 ...

講得好好。當年小朋友0證書,考小成績理想。
學校根本不用看你有什麼證書,在面試時會看到小朋友能力。

糯米米糍 發表於 21-11-7 18:16
個人認為係期望問題,家長期望同目標係咪清晰,又係咪堅定。每個家長期望唔同,有人睇數字睇成績,期望仔女 ...

認同,還有一日未入戰場都不知道自己和其他小朋友的實力去到哪個水平。有時候是小孩子的表現不錯,但是對手實在太強勁。

我的小朋友有幾個offers,但是暫時失意於幾間最熱門的學校。我都開始調整心態,總之是,整體不錯而又所賞我的小朋友,又適合他的學校有offer,已經滿意了。

多謝大家嘅安慰。昨日突然覺得好灰,今日好好多啦!我會加油💪🏻大家都一齊努力!

yeeling0101 發表於 21-11-7 17:21

其實學校無需知你學過學緊咩學術,佢地自己會係面試個時會考學術,而你考cert個時所學 ...

我指嘅cert並非係指學術,更加有學校係唔考學術~~~

明白,如果你指係非學術cert,同樣無用。大部份學校都唔睇,識人成手活動直私offer,但無任何cert的,面試表現為主

相信你的情況並不孤單,早一個月前我都有你同樣想法。我是不是一開始已經輸在起跑線?不夠野心?我小朋友不是名幼(完全無想過考,選就近屋企方便照顧),沒有cert,沒有上面試班(想上但小朋友拒絕,我尊重她想法)。只是在上純興趣班(她開心就好),每個週末玩個樂亦不乎,只靠自己週末訓練。一次又一次收reject,然後懷疑小朋友能力,怪責自己,後悔現在什麼都太遲….影響到我情緒負到一個點。幸好我先生適時開導,經常提醒勿忘初心(生她時不是只要她健康快樂就夠?)考小一不是她人生一切,今日學校不選她,總有很多因素考慮,日後日子的確如果有心可以追回來,可以考插班。今天失敗,不等於以後。放鬆心情對大家都只有好影響,如是者我小朋友每一次面試好像比上一次有自信和努力,因為我改變了用鼓勵方式令小朋友正面地看待面試,甘露就會出現。
羸了面試,輸了親子關係真的無此必要。相信你都會後悔,曾經因為面試對小朋友責怪,的確他們真的只有5歲,我們都要將心比己。我亦感受到媽媽同樣會心疼小朋友。

加油💪🏻

iirisfantasy 發表於 21-11-8 08:21
相信你的情況並不孤單,早一個月前我都有你同樣想法。我是不是一開始已經輸在起跑線?不夠野心?我小朋友不 ...
我好擔心我自己, 我竟然開始有插班的念頭....我覺得自己開始變質... 我成日同自己講, 唔好逼個女.... 但總係開始想歪....

幾實你要放低名幼包袱,名幼一定入到神或直私?
為何不回歸初心?你既然想佢有開心愉快學習的童年,為何突然又要迫佢?況且去到最尾先迫,只會傷感情。
唔入直私都有其他好學校,但抽獎睇運數,所以你冇得控制,諗好排位同水泡位,就放鬆等吧。
如想去直私或某學校,咁你準備下叩門,操定卷吧。當提前搵下小一上學期啲書。
插班年年有,年年有人走

回覆 Albeleung 的帖子

其實名幼只是一個踏腳石,給你多d被取錄的機會,不代表讀名幼家長可以真的放下心不用裁培小朋友的。其得你一開始覺得小朋友開心就得,唔想俾咁大壓力佢,咁你應該有一顆隨遇而安的心,考/派到什麼學校也應該不介懷,因為每間學校都有好學生的… 但見你話現在很擔心沒有好學校收,現在才操練習,其實真的有點臨急抱佛腳,小朋友難適應亦難掌握發揮,其實我都有聽過讀名幼不外補但考小成績好好的,只是媽媽背後付出左好多,至少每晚伴讀,會問思考性問題,會經常和小朋友出外探索,而小朋友亦好吸收…  考小學真的不要存僥倖的心態,真的要做好準備的,叩門都一樣,現在準備叩門還來得及,加油!
‹ 上一主題|下一主題