用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學 Vs 玫瑰崗小學
樓主: polydavid
go

高主教小學 Vs 玫瑰崗小學 [複製鏈接]

GCG 發表於 22-6-2 20:50
男仔

Thanks

我認識玫瑰崗兩個老師。。
好像玫瑰崗在經歷危機。。

一定高主教,唔需要比較

回覆 Azzurro 的帖子

殺校危機?

STARCREAM 發表於 22-6-3 11:16

殺校危機?

據後悔媽媽的分享 小一只開到兩班

STARCREAM 發表於 22-6-3 11:16

殺校危機?
不知道啊(私校應該不會被殺校)不少老師學生離開而已

Azzurro 發表於 22-6-3 11:23

玫瑰崗小一以往開六班要爭
幾年間只餘兩班......

玫瑰崗除咗校舍環境好啲之外,都冇乜嘢可以同高主教比⋯

回覆 mymelody0701 的帖子

in terms of Language ability , is Rosaryhill better than the local school per say ?

Azzurro 發表於 22-6-3 11:23

玫瑰崗小學1年走咗6班
小六4班畢業 小一開兩班 少兩班
合共少咗8班

今年
https://www.rhs.edu.hk/Primary/en/staff-list

P.1 2 (-1) A S
P.2 2 (-1) A S
P.3 3 (-2) A B S
P.4 4 (-1) A B S-1 S-2
P.5 4 (-1) A B C S
P.6 3 (-1) A B S
-----------------------------------------
Total 18 (-8)

上年
http://web.archive.org/web/20210619115705/https://www.rhs.edu.hk/Primary/en/staff-list

P.1 3 A S-1 S-2
P.2 5 A B C S-1 S-2
P.3 5 A B C S-1 S-2
P.4 5 A B C D S
P.5 4 A B C S
P.6 4 A B C S
-----------------------------------------
Total 26

回覆 Poyau 的帖子

唯有努力叩門

我係玫小用家, 講真玫小嘅語境係做得好好嘅, 英文普通話西班牙文, 多外籍老師, 連PE都可以西班牙老師教, 收幾千蚊學費有咁嘅質素好難得, 活動教學+小班教學, 老師可以關顧到所有小朋友, 佢哋好鼓勵小朋友發問+答問題, 小朋友上堂表現都好踴躍, 返學係好開心。可惜自從舊校長退休後, 換咗一個好差嘅校長, 搞到滿成風雨, 最後換咗神父做校長, 唔知佢能力有限定係點, 神父無做啲咩特別嘅事, 其實佢可以好好promote學校獨特之處, 令多啲家長認識, 但係我睇唔到佢有做, 而家嘅玫小, 學生走, 老師走, 我都覺得好可惜, 希望佢可以改革下。

回覆 Luluting 的帖子
Thank you for your information I will go this Saturday morning  to the school for orientation.
Hope we get a better picture of what's this school is about, it's a try .

我兩個女都由幼稚園開始讀,現在一個P4另一個K3. 佢哋返學讀得好開心,功課適中,仲有時間學其他興趣活動。學校強項係英文,大部份嘅學生平日都可以用英語溝通。但如果你喜歡中文小學,咁就未必啱你。留意升中排位係灣仔區,呢個好重要。

回覆 lcyfrankie 的帖子

中文可以寫字同讀書,甘就ok
不需要太叻,因為佢現在已經吾肯寫字
我必須尋求一間比较重學術既學校

我女都係由幼稚園開始讀直上玫小。舊年我都係要做一個很艱難嘅決定,一間中西區嘅女仔私校同玫小兩個offer,最終我決定上番玫小。當然我都有顧慮到玫小嘅前景、行政上嘅問題同中學,但因為我女係一個比較活潑同嘅小朋友,我考慮到佢嘅性格讀一間好傳統嘅學校佢會比較辛苦。作為家長我只係想搵一間適合自己小朋友嘅學校,勉強入到間名校但係個女追唔到成績咁又點呢?到呢一刻我都冇後悔比我女上返玫小,因為佢真係讀得好開心,同埋玫小嘅語境真係好好。或者我都抱住一個心理就係將來嘅嘢將來先算,如果讀得唔好到時咪試吓插班其他學校

Luiluichu 發表於 22-6-7 14:46
我女都係由幼稚園開始讀直上玫小。舊年我都係要做一個很艱難嘅決定,一間中西區嘅女仔私校同玫小兩個offer ...

我同你諗法都一樣,同埋佢英文語境好都方便將來打算到外國升學

回覆 lcyfrankie 的帖子

我感謝各位寶貴的意見,我會星期六到玫小新生會,可以對小學有進一步了解。

Luluting 發表於 22-6-6 16:59
我係玫小用家, 講真玫小嘅語境係做得好好嘅, 英文普通話西班牙文, 多外籍老師, 連PE都可以西班牙老師教, 收 ...

今日朋友出席玫小簡介會,佢話新學年起,前聖方濟各英文小學劉偉明校長會做玫小assistant principal,真心希望佢嘅能力同經驗可以幫到玫小有新規劃同發展,畢竟玫小本人覺得真係一間唔錯嘅學校

回覆 Luiluichu 的帖子

讀玫小是否不需外補也可以升班,因本人真的沒有時間幫佢補甘多

STARCREAM 發表於 22-6-21 11:32
回覆 Luiluichu 的帖子

讀玫小是否不需外補也可以升班,因本人真的沒有時間幫佢補甘多 ...

我又唔覺有同學升唔到班,外補就睇你要求幾高
‹ 上一主題|下一主題