用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問大家而家會book 定暑假機票同酒店嗎 ...
樓主: squeaky
go

[其他] 請問大家而家會book 定暑假機票同酒店嗎   [複製鏈接]

大家咁快book咗酒店,到時CX好大機會會取消班機,咁點算。 到時改入住日子,前後都一定有人。再book其他酒店一定無房。但以家唔book定,到時有係無

unchu 發表於 22-1-12 13:50
大家咁快book咗酒店,到時CX好大機會會取消班機,咁點算。 到時改入住日子,前後都一定有人。再book其他酒 ...
唉,預吾到甘多啦,就算一星期前book機票,佢都隨時取消班機啦

亞女一月頭終於搞掂張機票返英國之後,第二日就即刻訂七月頭嘅機票同埋21日隔離酒店。酒店講明如果因為政府策略有所改變會退款,訂定21日之後退款好過定17日如果突然改21日但唔到個4晚房。返一次嚟次次都心力交瘁,但見啲朋友嘅細細留喺英國放假又擔心疫情或者已經中咗招又覺得辛苦啲又唔係唔值得。各位家長大家一齊加油,我哋啲細路都平平安安健健康康飛出飛入,唔好成日俾啲航空公司同埋政府策略改黎改去影響到!

大家咁快book咗酒店,到時CX好大機會會取消班機,咁點算。 到時改入住日子,前後都一定有人。再book其他酒 ...
所以book 啲可取消,最壞情況就係唔返嚟。如果唔book 定,遲啲會冇晒,更加唔使返。所以,兩種情況最壞都係唔返,咁我book 咗先囉

pauline_c 發表於 22-1-12 11:39
阿仔聖誕無返香港,見佢倒數幾時可以返嚟,我都好心急~
嗯,真係會掛住。我同阿女講,今時今日嘅環境隨時下次飛唔到,返到就返嚟見下啦

應該唔止你一個係咁,到時好多人都會改,向前或向後,所以都有機會改到。唔使太擔心,唯有book左先到時再搵。

過客 發表於 22-1-12 13:04
專家話 Omicron 潛伏時間短, 好快出病徵, 唔洗 14 日咁耐

會唔會有機會改 14 日隔離 ...

本地改咗14日喇~ 輸入個案嚴控,點會理你返唔返到嚟,要幾多成本?

預咗隨時變,所以直接同航空公司/酒店訂,應變容易過經 agent

squeaky 發表於 22-1-12 14:19
嗯,真係會掛住。我同阿女講,今時今日嘅環境隨時下次飛唔到,返到就返嚟見下啦 ...

希望大家之後可以順順利利

squeaky 發表於 22-1-11 23:16
我見到好多都full 咗。我見哩間可以7日前 free cancellation, 所以我 book 咗先
http://www.ramadahongkong ...
但我見到咁寫
所有隔離住宿計劃須於訂房時預先繳交全數房租,已付款項恕不退還。訂房一經確認,恕不接受退款。-All reservations under quarantine package are required for the room prepayment of a whole period, which are non-refundable.

Ericau 發表於 22-1-12 15:54
但我見到咁寫
所有隔離住宿計劃須於訂房時預先繳交全數房租,已付款項恕不退還。訂房一經確認,恕不接受退 ...
我個係咁寫

我無book任何野。細女搵緊intern...所以未知會唔會返香港。佢有幾個同學已經同屋企講左暑假唔返,在大學跟professor做 project.

但我見到咁寫
所有隔離住宿計劃須於訂房時預先繳交全數房租,已付款項恕不退還。訂房一經確認,恕不接受退 ...

我訂嗰間都係咁寫,要全數比哂。但我有問過,酒店話如果係政府政策突然改動,或航空公司取消,改動或停航,可全數refund

但我見到咁寫
北角那間係冇得再

我都好煩惱, 個仔想今年暑假回來, 只知想7月中 但防疫酒店又未BOOK到, 因果7月15/16飛, 住21日就要住到8月4/5日, 但防疫酒店又話8月未出, 叫我等第8輪出睇下佢地有冇份, 真是兩頭唔到岸, 有冇人可以BOOK到7月中之後防疫酒店
Ryan媽咪

den01 發表於 22-1-12 16:27
我都好煩惱, 個仔想今年暑假回來, 只知想7月中 但防疫酒店又未BOOK到, 因果7月15/16飛, 住21日就要住到8月4 ...

你仔Year 幾?改早幾天回港可行嗎?

den01 發表於 22-1-12 16:27
我都好煩惱, 個仔想今年暑假回來, 只知想7月中 但防疫酒店又未BOOK到, 因果7月15/16飛, 住21日就要住到8月4 ...
我book 咗 7/15 - 8/5。我見好多間都得,不過冇房。我琴日見Dorset Mongkok 有哩段時間,不過要成2萬8,好貴。

squeaky 發表於 22-1-12 17:18
我book 咗 7/15 - 8/5。我見好多間都得,不過冇房。我琴日見Dorset Mongkok 有哩段時間,不過要成2萬8,好 ...

2萬8 是一個人的價錢嗎?

TTEE1819 發表於 22-1-12 17:33
2萬8 是一個人的價錢嗎?

我唔記得房型,但我係揀一人

squeaky 發表於 22-1-12 17:18
我book 咗 7/15 - 8/5。我見好多間都得,不過冇房。我琴日見Dorset Mongkok 有哩段時間,不過要成2萬8,好 ...
點我打好多間酒店,都話過7/31唔好訂?要等下一輪政府公佈。
‹ 上一主題|下一主題