用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 預訂9月中CX 機票
樓主: cybermouse
go

[英國] 預訂9月中CX 機票 [複製鏈接]

teabag 發表於 22-7-6 10:37
回覆 chloe.k 的帖子

我想問下若果係星加坡轉機, 要吾要去到星加坡攞行李, 然後再做check in 呢?   定 ...

坐星航?不用
落機後,快速行去另一個閘口即可。

回覆 bkfans123 的帖子

請問轉機安排, 容易嗎?   

回覆 TTEE1819 的帖子

謝謝, 請問大約要預多小時間?   我見有50分鐘, 同2.5 hrs 既機。。。。。
50分鐘係咪會好趕。。。。。。。第一次揀星航, 所以想問清楚, 謝謝。

teabag 發表於 22-7-6 10:39

香港經新加坡去倫敦,通常在新加坡零晨12點前後有兩部機,一部係大概有55分轉機,一部係個幾小時,時間長d。

55分鐘,我和家人分開坐過,夠時間轉機,無難度。

如果你孩子自己飛,你揀長dd轉機時間個一部會好d, 無甘急。

非常謝謝你, 今年的機票貴到好痴線。。。。無直航都算,要轉機既都好貴, 之前回港已經不容易, 但吾怕, 有Bk 媽在大廳, 謝謝幫忙.

teabag 發表於 22-7-6 10:52

非常謝謝你, 今年的機票貴到好痴線。。。。無直航都算,要轉機既都好貴, 之前回港 ...

現在咩價?
想當年,我兩個孩子第一程機都專登揀星航,單程,一個5千頭,一個四千幾。我自己來回機票就係8千。

我頭先check星加坡airline 單程, 要HK$12,xxx 一張

teabag 發表於 22-7-6 10:41

謝謝, 請問大約要預多小時間?   我見有50分鐘, 同2.5 hrs 既機。。。。。

1月我仔坐星航返倫敦,就係只有55分鐘transit那一班。可能香港多人搭,雖然香港出發delay左,但都趕到。
我仔轉機話唔難,不過佢已17歲。

teabag 發表於 22-7-6 11:05

我頭先check星加坡airline 單程, 要HK$12,xxx 一張
會唔會考慮芬蘭航空?佢7月中開始復飛香港,佢D時間唔錯,我仔以前搭過,香港夜晚飛,去到歐洲朝早,比直航多二至三個鐘咁。

回覆 yuyueng 的帖子

多謝你提議, 我即刻去左check, yes time good , 但我想問下係Helsinki個機場轉機容易嗎?  
芬闌航空未試過, 係咪都吾駛攞行李, 可以直接去到英國, 只係落機轉機便可?  謝謝

回覆 TongSzeLai 的帖子

thanks thanks ......d機票真係好貴啊

teabag 發表於 22-7-6 11:47
回覆 TongSzeLai 的帖子

thanks thanks ......d機票真係好貴啊

我女一月時坐星航轉,揀咗長啲轉機時間果班,係機票食下嘢同我哋facetime 下,好快過。不過遺憾嘅係當時星航漏咗一件行李係新加坡,冇跟飛英國,要到埗後五日先送返去宿舍。

回覆樓主:

國泰還有冇機位呢?

teabag 發表於 22-7-6 11:43

多謝你提議, 我即刻去左check, yes time good , 但我想問下係Helsinki個機場轉機容 ...

芬蘭機場唔大好易轉機,行李起香港直接CheckLHR唔使理,2站都系同一航空公司系好過2站唔同航空公司,多學生坐呢條線架。

回覆 dlh525 的帖子

如果CX直航我想要既日子就無了, 但我吾知遲d CX 會吾會再有機位漏出, 又吾知遲d會吾會又有其他航線復飛或加班。。。。。。
但係易架吾book , 又怕人地放哂榜又更難揾。。。。

好苦惱。

好, 謝謝你.

teabag 發表於 22-7-6 10:37
回覆 chloe.k 的帖子

我想問下若果係星加坡轉機, 要吾要去到星加坡攞行李, 然後再做check in 呢?   定 ...

唔使拎行李出嚟,直接去

teabag 發表於 22-7-6 10:39

這暫時未知,但係youtube睇到樟宜機場都幾大,行去轉機確實要一段路,所以揀咗有兩個半鐘時間的航班,吾駛咁趕,雖則到新加坡都晚上11點,但仍有一兩間食肆係開24小時的,咁又可以食下嘢
http://hk.myblog.yahoo.com/

teabag 發表於 22-7-6 14:26
回覆 dlh525 的帖子

如果CX直航我想要既日子就無了, 但我吾知遲d CX 會吾會再有機位漏出, 又吾知遲d會吾 ...

我上個月已經係官網check過9月中CX直航full哂或者天價,打電去問就有係$38000來回,所以最後都係訂左星航
http://hk.myblog.yahoo.com/

Delete
‹ 上一主題|下一主題