用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急:請問禮賢小學與保良局小學(屯門) ...
樓主: ulikela
go

急:請問禮賢小學與保良局小學(屯門) [複製鏈接]

hkhk8888 發表於 22-7-14 09:12
Yes
假設名單上每校1人就36%

有點失望

回覆樓主:

作為用家,我可以負責任咁講升band 1係60-70%之間,學校冇公佈,我哋只係咁啱被評band 1/2之間而計算到比率,自行亦已經獲錄取,希望幫到大家,免得學校被胡亂猜測的數據影響家長選校,禮賢絕對是一間好學校。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 22-7-14 09:49
作為用家,我可以負責任咁講升band 1係60-70%之間,學校冇公佈,我哋只係咁啱被評band 1/2之間而計算到比率 ...

明白,爬文咁耐都見到用家正評多過負評,相信學術唔會太差,如果學校公佈有埋人數就好了。

我是禮賢KRS畢業生家長,學生升讀中學後成績理想,無論是語文或數理均有堅實基礎,升讀英文中學無銜接問題,因為小學已經用英文教 數學及Science,中英文語法及寫作的訓練亦足夠.學生大多取得自行及直資取錄,很多學生自行往不同區域考取學校,不是限制在深水埗區,
這是一間有愛心及樸實低調的基督教學校。
(以每人一校的方式推算BAND 1率的方法不恰當,加上由於直資學中學不受BANDING限制,所以推算上不能與官津混合計算)

Leanne2009 發表於 22-7-14 09:57
明白,爬文咁耐都見到用家正評多過負評,相信學術唔會太差,如果學校公佈有埋人數就好了。
...
我都相信真實數字一定高過36%

上年我小朋友升小, 得唯一一個offer就係禮賢
有佢我地先敢去搏大抽獎, 講番轉頭真係好感激佢俾呢個offer我地

幾年前的禮小用家,數據供參考。小六三個班80+學生,我哋八啩家長自己统計,B 1大約79%,當年寶血上智4、協恩3、沙崇4、迦密3,算是多人入,其他如SPCC,LS,SPCS,九華,德望等,都是1-2人入。大多同學跨區升學,在校網所在區升學的反而不多。禮賢話「只有適合孩子的學校才是最好的學校」,可能係不公布人數的原因吧。比較多關照成績較低嘅同學,整體升中確實唔錯。只是它太低調,唔知算好定唔好。

Leanne2009 發表於 22-7-14 08:47
唔好意思,你意思係唔係指36%升band 1中學?

意思係禮賢最少有此比例
希望有助樓主與屯門保小比較
據樓上分享實際每校平均多於1人
如此禮賢升中較屯門保小佳

我唔清楚禮賢,所以比較唔到,但今年梁周派俾幼稚園簡介書仔寫左部分學生2020-2021升中去向,可以俾樓主參考,其他年份同總人數就唔清楚了
董玉娣 52人
百周7人
聖保羅男女1人
馬可賓1人
聖瑪加利男女1人
田家炳,劉金龍各 5人
南屯官 13人
屯官 3人
呂祥光,屯門天主教各2人
李兆基,吳川祥,李國寶,譚伯羽,基督教崇真,體藝各1

禮賢升中校網女校好好
又重品德教育
學術都好的
老師turnover rate 好低
利申:禮賢小學舊生,依家40歲仲同班主任老師保持聯繫,仲有唔少教過我嘅老師仲喺度做緊,經驗豐富

如果想知多啲可以PM我

同埋禮賢每班人數唔多,關顧好啲

ulikela 發表於 22-7-13 22:50
回覆 Zleep 的帖子

如果係梁周呢?😆

梁周順琴2021年升中派位供參考

2021年
官津本區+他區+直資
B1 65+1+1=67 (41.875%)
董玉娣 52 百周年 7 (聯中)
仁愛堂田家炳 5 譚伯羽  1 /
順聯李兆基 1
直資: SPCC 1

B2A-1C 1+1+2=4 (2.5%)
馬可賓 1 /
體藝 1
直資: 李國寶 1 SMC 1

B2 25+1+1=27 (16.875%)
劉金龍 5 |
南屯官 13 屯官 3
屯天 2 呂祥光 2 /
吳祥川 1
直資: 基崇 1

名單上 91+3+4=98 (61.25%)
無公布 62 (38.75%)
----------------------------------------------------
總數: 160人 (100%)

學校簡介2020-21年度 (p.3)
https://www.plklcsk.edu.hk/CustomPage/85/2020-21%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E6%A0%A1%E5%88%8A.pdf

迦密差不多件年年最少收4-5 個禮賢架 ,所以一定唔只一校一個offer

禮賢學生好多係自行已經考到心儀學校,老師會同每個家長傾升中方向,為小朋友揀岩既學校。

學術上適中,根基打得好,會加入英文部分,所以佢地上英中唔會唔習慣,小朋友唔會被「谷死」,到中學時仍保持一顆求學之心,學習動機唔會差。

因為小班,同學之間感情好好,學生好鐘意校長,校長同學生打成一片,因為始終私校,家長質素會比較好。

同Tuen mun 地區津校比,又另一個世界,所以值得搬出去讀。

alien_ho 發表於 22-7-14 19:20
迦密差不多件年年最少收4-5 個禮賢架 ,所以一定唔只一校一個offer

禮賢學生好多係自行已經考到心儀學校 ...

我哋初小,疫情期間上zoom時聽到同學仔嘅英語水平好好,英文老師教得非常好,發音好標準,感恩遇到好老師。

ulikela 發表於 22-7-13 18:37
大家好,我既小朋友係女仔,獨女,一早已有私校禮賢小學既offer做back up ,最近叩門叩到本區屯門保良局其 ...

家長同小朋友都要五時多起床
冬天還未天光 似乎比較辛苦
每天兩三小時交通 都幾吃力
搬了到九龍後才慢慢找學校插班 也不遲啊

話雖如此,但你有冇信心小三真係可以考到插班又插到這種級數的學校呢?絕對認同要今日決定!

回覆樓主:

禮小高小用家,大部分同學已有直資或自行offer,唔使抽獎(預計係有六至七成升band1,當然唔及三私一直咁多名校,但純計band1其實都唔錯)
對學校學術同品德教育都好滿意

補充,我哋都係為禮小搬出去

禮小低小用家

學校並唔係小班教學,而係每級得三班。 去年開學時小一每班31-33人

禮賢升中派位(2022)

今年Band1 + Band2A-1C 加埋差唔多有30間學校,以70幾80名畢業生嘅比例算好高

Band1

聖保羅男女中學 (HK1)

華仁書院(九龍) (KL1)

真光女書院 (KL1)

寶血會上智英文書院 (KL2)

聖母玫瑰書院 (KL2)

德雅中學 (KL2)

中華基督教銘賢書院 (KL2)

協恩中學 (KL3)

迦密中學 (KL3)

東華三院黃笏南中學 (KL3)

何明華會督銀禧中學 (KL3)

丘佐榮中學 (KL3)

匯基書院(東九龍) (KL5)

福建中學 (KL5)

荃灣官立中學 (NT2)

荃灣公立何傳耀紀念中學 (NT2)

沙田崇真 (NT7)

沙田培英中學 (NT7)

聖公會曾肇添中學 (NT7)

迦密主恩中學 (NT8)

優才書院 (NT8)

Band1: 21 間

Band2A-1C

聖瑪加利男女英文中小學

中華基督教銘基書院

李國寶中學

瑪利諾神父教會學校

賽馬會體藝中學

中華基金中學

聖母無玷聖心書院

香港神託會培基書院

Band2A-1C: 8間

Others

基督教崇真中學

中華基督教會全完中學

保良局唐乃勤初中書院

迦密愛禮信中學

禮賢會彭學高紀念中學

匯基書院

基督教中國佈道會聖道迦南書院

林大輝中學

回覆 Ckm0425 的帖子

名單都幾靚仔  家長應該幾開心
不過80人可能不止三十幾間 可能還有一些都未定

ulikela 發表於 22-7-13 18:37
大家好,我既小朋友係女仔,獨女,一早已有私校禮賢小學既offer做back up ,最近叩門叩到本區屯門保良局其 ...

保良局小學的學術水平不錯,學校近家,小朋友有多些時間閱讀和自由活動。
‹ 上一主題|下一主題