用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女名校中學生愛講人是非,網絡霸凌,可提告! ...
樓主: 金耳朵
go

女名校中學生愛講人是非,網絡霸凌,可提告!   [複製鏈接]

金耳朵 發表於 22-10-29 11:28
好的,我預佐如果學校不處理,我就將個學生樣send上fb,公開她的所有資料,比人公審,讓這種人冇臉返學。
...

知道你好嬲,但冷靜D,如果網上公審,亦是欺凌,你一個大人同一個12,3歲小孩做嘅野冇乜分別?

而且現在才中一,還有漫長日子,以後你孩子仲要面對其他同學,老師㗎。

其次教曉孩子自强,還有好現實的事,如學業成績或其他體藝得到認同,同學及老師自然另眼相看,欺凌者就會罷手。

Yanamami 發表於 22-10-29 20:44
乜你咁恐怖㗎.....以暴亦暴?我唔覺得你咁做會令人企係你果邊。人地衹會話佢細個唔識野,又或者無家教,但 ...

有些人就系欺軟怕硬。同冇品D人不需要講道理。就好似你會同一個精神病患者講道理嗎,佢都聽唔明啦!有D野不以暴制暴只會令此人更以為你好欺。憑麼野佢可以,我不可以,12.3歲又點?佢早已成熟個成人了,講D野比成人都成熟,根本不似一個12.3歲人仔講D野。

金耳朵 發表於 22-10-30 09:36
有些人就系欺軟怕硬。同冇品D人不需要講道理。就好似你會同一個精神病患者講道理嗎,佢都聽唔明啦!有D野 ...

你梗係煲得韓劇太多。
無野既,人地衹會話你堂堂一個大人,同個13歲既一般見識。

Yanamami 發表於 22-10-29 23:13
係,正常人係唔會咁做。以暴亦暴,以暴力解決問題既多似北邊人常用手法,香港人真好少見,除非係精神出現 ...

認同,思維完全不似土生土長,加上你提醒佢佢都唔會多謝你,咪由佢犯法囉

rsx 發表於 22-10-30 11:41
認同,思維完全不似土生土長,加上你提醒佢佢都唔會多謝你,咪由佢犯法囉
...

等發生系你身上時,你再來講,就會系另一種感受啦!

金耳朵 發表於 22-10-30 12:25

咁仲講,快啲放上網啦!

金耳朵 發表於 22-10-30 12:25

全港學校都機會有欺凌事件,不單止你的子女面對的問題,可能EK好多家長都面對過仔女俾同學欺凌的。別睇得自己太重要。

bbq. 發表於 22-10-30 13:05
全港學校都機會有欺凌事件,不單止你的子女面對的問題,可能EK好多家長都面對過仔女俾同學欺凌的。別睇得 ...

啱。都叫先上訴班主任處理,再唔係再上訴到校長處,未上訴又出文已經打定老師唔理要公審,我都幫唔落了咁固執。

金耳朵 發表於 22-10-30 09:36
有些人就系欺軟怕硬。同冇品D人不需要講道理。就好似你會同一個精神病患者講道理嗎,佢都聽唔明啦!有D野 ...

你估你放佢個人資料上網黑佢,啲人會同情佢定同情你?原本道理係你果邊,結果反而會俾人話你無修養。點解佢得你唔得?唔通啲人去打劫你又去?佢衰你要比佢更衰?有趣啊。香港人真係比較少呢種思維。番過BK果邊啦,你應該會有更多支持者。

先交俾學校處理,如果間學校唔處理嘅話,最好轉校

回覆 金耳朵 的帖子

本區女名校,可否先公開邊個學校?

Yanamami 發表於 22-10-29 23:13
係,正常人係唔會咁做。以暴亦暴,以暴力解決問題既多似北邊人常用手法,香港人真好少見,除非係精神出現 ...
"北邊人"

金耳朵 發表於 22-10-29 03:54
剛剛開學兩個月(本區女名校),F1同班就出現幾個在群組愛講人是非的女仔,話人矮,話人傻,話人肥,幫人起花 ...

其實你的情況,回想起這幾年,我都曾感同身受過,但我做法就有所不同,唔需要小事化大.  
同學與同學之間有玩耍好正常,起花名說說笑增進感情,這是所有學生都必經之路,若家長小朋友得到咁特別既排斥待遇,正常都可以說祝賀你,証明你小朋友在同學眼中是認同佢既學習能力,所以得到這些小圈子排斥,從而影響小朋友低落無心情學習,那麼他們就好自然在學習上容易超越你小朋友.我都聽小朋友講過,但我衹會同佢講,唔需要理會他們講什麼,清者自清,有實力就不需理會,衹要自己對人好就得,時間會認清真假,好的朋友貴精不貴多自然會出現,當然這期間是很辛苦. 最討厭就係學校內部事情,正常好像某些Club老師應該都有些責任,特別選有責任性職位好多時都任由小圈子控制,不是以實力去負責,還好多年來都無受呢啲小圈子影響.

金耳朵 發表於 22-10-29 11:28
好的,我預佐如果學校不處理,我就將個學生樣send上fb,公開她的所有資料,比人公審,讓這種人冇臉返學。
...

咁咪又係網絡欺凌囉...

金耳朵 發表於 22-10-29 03:54
剛剛開學兩個月(本區女名校),F1同班就出現幾個在群組愛講人是非的女仔,話人矮,話人傻,話人肥,幫人起花 ...

如果發生喺自己個女身上,我會點做呢?
首先,對抗欺凌,最重要係唔係好退缩。冇人會揀硬正嘅人嚟蝦,佢哋咁做係貪玩、試人底綫、顯得自己一group人高人一等,所以,我會教個女一定唔可以認低威
其次,我會叫囡囡,化悲憤為力量,發揮領導才能,整合「十大最討厭之人」,抱成一團,散發1+1>2嘅能耐。喜歡bully別人的人,最怕別人團結
第三,這十個人一樣可以搞選舉,內容係乜,target乜嘢人,唔使講喇啩
注意:畫量讓佢哋自己搞掂,亦同時堅持唔犯法,唔犯校規
好處:這十個人一齊共過患難,一齊解決問題,這份友誼,難能可貴

Rpp 發表於 22-10-29 09:39
區B1A男女校都有此情況,以前我細仔都係S1時侯,仲要精英班嘅女仔係IG群組爭仔,男仔同女仔接觸超過三次就 ...
處理的好好
欺凌0容忍,一定要處理。

不過,以暴易暴,不可取。只會令矛盾升級,原告被告身份混亂,除了發洩,出一時之氣,毫無可取之處。

b3410 發表於 22-10-31 18:25
處理的好好
欺凌0容忍,一定要處理。

係,樓主應該係一個小孩,經驗淺。
當年受言語欺凌的那位女生日日都大哭,唔肯返學又唔肯講出嚟,後來有睇心理醫生。
有啲语言無法在此表達。

Rpp 發表於 22-10-31 19:14
當年受言語欺凌的那位女生日日都大哭,唔肯返學又唔肯講出嚟,後來有睇 ...
如果樓主是一位年輕人,希望可以同家長,老師,朋友講出來,尋求幫助。大家一起揾一個更好的方法來解決。

Rpp 發表於 22-10-31 19:14
當年受言語欺凌的那位女生日日都大哭,唔肯返學又唔肯講出嚟,後來有睇 ...
樓主應該係個成年人,如果係當時人,有咁既氣焰,就唔會係被欺凌對象啦,佢似欺凌人果個就差不多。所以幾乎肯定佢唔係文中提要受害者。

Yanamami 發表於 22-10-31 21:36
樓主應該係個成年人,如果係當時人,有咁既氣焰,就唔會係被欺凌對象啦,佢似欺凌人果個就差不多。所以幾乎 ...

我意思係佢應該只生一個小朋友?
‹ 上一主題|下一主題