用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC bank account
樓主: 大食媽咪
go

[英國] HSBC bank account [複製鏈接]

anitawong21 發表於 23-10-26 12:44
咁會唔會邊個位有誤會?佢已經響英國生活,應該開到HSBC uk,真係開唔到嘅應該係俾local學生嗰種student a ...
明白, 唔該晒你先!

anitawong21 發表於 23-10-26 12:44
咁會唔會邊個位有誤會?佢已經響英國生活,應該開到HSBC uk,真係開唔到嘅應該係俾local學生嗰種student a ..

唔知其他成功申請到 uk HSBC account既朋友可唔可以分享下大家係點解決呢個問題? 大家好似都係話上網就申請到,咁係咪即係唔使理本身個HSBC ONE,就咁照提交申請就得?

大食媽咪 發表於 23-10-26 13:01
唔知其他成功申請到 uk HSBC account既朋友可唔可以分享下大家係點解決呢個問題? 大家好似都係話上網就申 ...

1) Already has HK HSBC One account

2) Click HSBC international account opening, follow the steps and choose "United Kingdom" to open HSBC UK.

Just that.

大食媽咪    發表於 23-10-26 15:42

大食媽咪 發表於 23-10-26 13:01
唔知其他成功申請到 uk HSBC account既朋友可唔可以分享下大家係點解決呢個問題? 大家好似都係話上網就申 ...

小朋友出發前係香港開咗個HSBC account, 佢亦都成功online apply 咗一個 HSBC student account in UK. 大約等一至二星期, 就收到debit card.

NAMNAM媽媽 發表於 23-10-26 15:31
小朋友出發前係香港開咗個HSBC account, 佢亦都成功online apply 咗一個 HSBC student account in UK. 大 ...
都係網上申請嗎? 唔知記唔記得申請時要提交乜野文件呢?

大食媽咪 發表於 23-10-26 15:41

係呀!10月頭, 記得有passport, BRP card, 地址證明等, HSBC online 有寫到什麼文件的.

大食媽咪    發表於 23-10-26 16:59

del~~~

anitawong21 發表於 23-10-26 06:09
叫佢開第二間啦

Hsbc 話寄左信比佢喎(emoji)

Greta1111 發表於 23-10-27 02:48
Hsbc 話寄左信比佢喎(emoji)

唉,HSBC UK成日都係咁㗎啦
8-)

https://youtu.be/rUy6Le54BZE?si=ZLyP3gYELBVNZTjJ

我上次跟佢咁網上申請 好有用

醒目開學勳章

大食媽咪 發表於 23-10-26 15:41
冇記錯Student account 有分uk /international , Uk 嗰張要係英國住滿3年先申請門

LOKITLING 發表於 23-10-27 21:09
https://youtu.be/rUy6Le54BZE?si=ZLyP3gYELBVNZTjJ

我上次跟佢咁網上申請 好有用

好有用呀!唔該晒你。

peggy 發表於 23-10-28 00:31
冇記錯Student account 有分uk /international , Uk 嗰張要係英國住滿3年先申請門

咁唔係student嗰隻既uk account就唔使住滿3年?

大食媽咪 發表於 23-10-28 06:51
咁唔係student嗰隻既uk account就唔使住滿3年?

有一隻係for UK International student 既,只須要有UK 住址証明同ID 証明(passport or BRP ) 即可,唔使住滿幾多年,網上申請都好方便。
Who can apply?

You can apply for an HSBC Bank Account for international students if you:

• are 18 or over
  • have valid ID and proof of address
  • have read the important account documents below

yuyueng 發表於 23-10-28 11:00
有一隻係for UK International student 既,只須要有UK 住址証明同ID 証明(passport or BRP ) 即可,唔使 ...

Thank you

回覆樓主:

咁到畢業之後student戶口會要點處理?可以轉返做非學生戶口嗎?

回覆樓主:

睇完30樓分享出黎既youtube片,似乎呢個方法應該最容易,只係唔知喺英國境內申請得唔得,真係要落手試吓先知

醒目開學勳章

大食媽咪 發表於 23-10-28 11:44
睇完30樓分享出黎既youtube片,似乎呢個方法應該最容易,只係唔知喺英國境內申請得唔得,真係要落手試吓先 ...
可以。阿仔9月頭先申請完,填form時寫左UK的住址,咁張debit card及 password 會寄去UK 。但香港嗰邊會打電話同你核實身份先,然後UK HSBC 才會寄卡。

大食媽咪    發表於 23-10-29 07:49

anitawong21 發表於 23-10-27 06:58
唉,HSBC UK成日都係咁㗎啦

(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️唉。。2星期。。仲未收到

Greta1111 發表於 23-10-29 03:36
(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️唉。。2星期。。仲未收到

成兩個星期,就算有寄都唔知寄咗去邊啦,咪叫佢再寄過囉
8-)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊