用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 自動自覺做功課
樓主: mk2000
go

自動自覺做功課 [複製鏈接]

Re: 自動自覺做功課

我個女都肯自動去做功課,但係溫書就要叫先肯去;温中文都無セ問題,英文就惨啦,佢唔鐘意串生字,於是我叫佢抄書啦,點知仲衰,抄幾句英文用成1個鐘 激死我

亞囝

王國長老

舊年小一試過一次喇!
小一仲衰得起,試一次之嘛,
掂就以後唔使咁煩嘛。
最終佢比人寫手冊囉!

另外會唔會自己溫書?
小一時默書、測驗、考試我都要陪讀的。
而家小二好似開左"竅"咁喎!
個仔呢個星期四默書,
咁之前我叫佢自己早上讀吓,
我琴晚諗住同佢溫,
佢話自己讀左叫我試吓默,
最終錯左兩個字咋喎!
唔錯,唔錯!今晚默多次應該okay了。

siulisa 寫道:
麟媽媽
妳有冇真係試過甘做呀? 妳真的做得出嗎?

囡囡由k3開始已自動完成功課,待我放工回家檢查,現在升小一我要她在我回家前溫併音或完成一次閱讀報告(我會早一晚將故事講給她聽),so far她都做到,不過未知將來要test or exam會唔做得好?

麟媽媽

妳亞囝好   

小寶 寫道:
麟媽媽

你個仔真係好掂,快d過返幾招比我,等我對付亞仔

王國長老

小寶,

我個仔掂?!你講吓好喇!
佢一年班時成日甩甩漏漏,
試過成個功課袋留左係學校,
水壺、冷衫、美勞袋….
你講得出既都留低過!
不時比老師寫手冊,
欠呢樣嗰樣咁架!

不過上左二年班好似醒左咁,
老師上堂講過咩,佢都識講番我知,
舊年問佢咩都話唔知架!
而家仲未比老師寫過欠野,
不過比老師寫過”上課時發出怪聲音”!
我問佢攪咩!?係咪同人傾計!?
佢話上堂寫野時佢自己唱歌!
真係吹脹!佢唱歌都好唔掂,
老師只覺得係怪聲!!
我問佢做咩上堂唱歌吖!?
佢話唔知…寫寫吓便唱左歌…
你話嘔唔嘔血?!

小寶 寫道:
麟媽媽

你個仔真係好掂,快d過返幾招比我,等我對付亞仔

大家好呀, 我個仔都係今年讀小一, 返左兩星期學啦, 尋晚教到我好勞氣呀, d英文writing寫到一隻大一隻小, 有d又串錯, 我話佢點解照住嚟抄都會抄錯 ??? 我全部擦晒要佢寫過, 後來仲喊潻. 我同佢講喊果個應該係媽咪.  仲有, 手冊上的家課欄寫得又唔清楚, 問番佢老師有無講過d咩, 佢好似咩都唔知咁, 死啦, 依家先剛開始, 點算呀 ?? 有無媽咪可以比d心得來分享吓 !! 我真係唔想吓吓咁惡對阿仔(但有時真係控制唔到自已)攪到佢又怕又唔開心, 有咩辦法可以令到佢自動專心做功課同溫書呢 ???
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

我個仔都大wok啦
叫佢做功課又飲水,又去廁所(大大)
開始做又玩下擦膠, 鉛筆
不過字就寫ok
因為佢話有個同學字寫得衰比老師飛薄
我心唸:我夠飛過你薄啦衰仔, 又唔見你驚

BonnieKam 寫道:
大家好呀, 我個仔都係今年讀小一, 返左兩星期學啦, 尋晚教到我好勞氣呀, d英文writing寫到一隻大一隻小, 有d又串錯, 我話佢點解照住嚟抄都會抄錯 ??? 我全部擦晒要佢寫過, 後來仲喊潻. 我同佢講喊果個應該係媽咪.  仲有, 手冊上的家課欄寫得又唔清楚, 問番佢老師有無講過d咩, 佢好似咩都唔知咁, 死啦, 依家先剛開始, 點算呀 ?? 有無媽咪可以比d心得來分享吓 !! 我真係唔想吓吓咁惡對阿仔(但有時真係控制唔到自已)攪到佢又怕又唔開心, 有咩辦法可以令到佢自動專心做功課同溫書呢 ???

我個女都係呀,佢自動自覺做,不過又係寫到... ... "口"字部首變成"日","寫"字下面4點變成4撇

我個仔上堂畫畫,畫完重送俾我(內容係掛住媽咪),都唔知話佢定啺佢好.

BonnieKam

你的仔仔情況同我仔仔的一樣!!!! 前晚教功課教到嘔血!!  後來我同做教師的朋友傾.  佢話宜加開學先2weeks, 仲係適應期, 家長唔好太緊張, 唔係令小朋友怕上學, 怕做功課仲慘.  其實我們點解要求小朋友的功課要好perfect咁交呢.  做得唔好, 做錯, 得分低, 要改正, 咁先至記得住, 學到東西.  功課的得分, 真的影響成績嗎?? 無錯,我地都希望小朋友養成認真做功課的習慣, 但要慢慢來呀.   
BonnieKam 寫道:

莎莎, thank you very very very much

我同意莎莎的講法。我星期一鬧到個仔喊,仲怕了我,佢同保母講好驚我鬧。其實佢自動自覺做功課,算乖仔。其後兩日的功課做得好些,又專心些,我馬上讚佢乖,仲准佢上網玩遊戲,當修補親子關係﹗我會盡力控制自己的脾氣,放鬆一些﹗一定要收火﹗
  :    

heifamily

you are welcome.  我都係每日學習.  不過遲d測驗, 考試時, 唔知自己會唔發顛呢.

非常同意!

但係有時都會忍不住話佢!
考試, 我可能今年請假同佢溫習!

聽完你地咁講真係心情放鬆好多, 你地講得無錯, 我地做大人咁緊張咪盞d小朋友越來越抗拒做功課. 我地自已都做過小朋友經歷過讀小學嘅階段, 唔應該一開始就比咁大壓力佢地. 我會不停同自已講"平常心, 慢慢來" 大家努力, 加油呀 !!!!!!!
不如我地keep 住上嚟匯報吓各自小朋友嘅進度同交換吓心得呀, 好唔好呀 ???
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

我都好想鬆下
但琴日我check佢功課
竟然可以maths做漏幾題
我即時火起
但佢訓gor
唯有今朝先鬧
火勢就小gor好多, 只係叫佢小心d
我唸我以後都要過下冷河先鬧
費時有傷感情

我個仔又係做工課就話唔識做, 其實連問題都未看, 話幾句就發老皮, 跳呢跳去兼don地, 又話我鬧他(其實他大聲過我)兼眼紅紅, 我就發火兼不釆他, 連眼都看另一邊, 他才死死地氣做, 米又識做, 真係個心都出火.

另試過幾次叫我代做, 我話你當老師會唔知, 一看字跡已知啦. 因他常話訓導主任好惡, 我就話他知唔知mug係訓導, 他當然話唔知, 我問訓導即管學生有無守秩序, 有無禮貌, 有無交齊工課, 有無遲到, 他就無出聲. 早上不肯起身也用呢招.

你地D老公理唔理, 我果個就由選校開始就有100%交我負責, 又話對我的選擇及教法完全信任, 真係激死.   封定後門唔洗煩他   

我囝囝小一時初初都試過甘架, 真係   
Bryanmama 寫道:
其實連問題都未看, 話幾句就發老皮,連眼都看另一邊, 他才死死地氣做, 米又識做, 真係個心都出火.

另試過幾次叫我代做, 我話你當老師會唔知, 一看字跡已知啦
‹ 上一主題|下一主題