用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ~聖嘉勒英文女幼稚園~
樓主: @CKP@
go

~聖嘉勒英文女幼稚園~ [複製鏈接]

Re: ~聖嘉勒英文女幼稚園~

瑄婷,
要自已跟老師...就死硬啦.佢一定唔肯啦.

小彤彤BB,

可不可以講講你點解喜歡這間幼稚園呀? 我也交了留位費, 當初報的時候是貪它有直升小學及中學, 但不知道它的小學及中學得吾得, 是不是band1 ga

Hi Kaixin,

Because one dragon service.  I prefer girls school than boys girls school.  Most of boys are naughty.
I hope they will make my daughter cry.

When is your interview date?  When did u pay $550?

kaixin 寫道:
小彤彤BB,

可不可以講講你點解喜歡這間幼稚園呀? 我也交了留位費, 當初報的時候是貪它有直升小學及中學, 但不知道它的小學及中學得吾得, 是不是band1 ga
彤彤个人網頁[img align=left]http://image.go2hk.com/image/27/74/71/bb2.jpg[/img]

瑄婷 寫道:
由於今年比上年多好多人考,所以好難保證六月會有位.

謝謝妳的提點,咁我即管帶佢去試下啦!

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 由於小學轉左全日+轉左校長(以前係teacher from marymount), 呢個校長比較aggressive, 好多人都睇好有好既轉變, 會開明左同"upgrade"左
瑄婷, 其實係咪真係以前上下晝共4班小一, 而家變左只有全日制2班? 如果係, 未來爭入p1將會難好多, 早d"馬"住個幼稚園位好d!

由於校舍面積問題,有些班房會改變用途,例如新增視聽室等等,慢慢把全部轉全日制,所以不能開太多班.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

Anyone know....How many K1 this yr??

DWC,
I think teacher can let u here if bb cry...dont worry~~

K1至K3都係開一班.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

Charlotte_mom 寫道:
其實係咪真係以前上下晝共4班小一, 而家變左只有全日制2班? 如果係, 未來爭入p1將會難好多, 早d"馬"住個幼稚園位好d!

I'm an old girl of St. Clare's from pp1 (K2 of nowadays) up to F.7.  In my primary school days (198x), we had 2 or 3 classes of P.1 in each am/pm session, each having around 4x pupils.  So altogether there were 6 P.1 classes at maximum!

Becky
My lovely Chezkel is 6.5 yrs old la!!

瑄婷,
o...thx~~

醒目開學勳章 王國長老

以我所知, "面試唔准喊"係sc既"傳統", o係我既年代已經係咁做, 我識個人, 個女細我一年, 佢話當年sc已經係即時"的"返個喊既細路仔出黎, 話佢"影響其他小朋友心情, 請帶走佢" <--幾狠呀
所以, 做好準備好d!

Charlotte_mom,

當年我都有考過 SC 啦,咪比人殘酷一叮囉!

有乜辦法我個女唔喊丫,因為佢亞媽我都係咁丫麻!

瑄婷,

DWC
比d信心你個女啦!

[quote]
DWC 寫道:
瑄婷,

醒目開學勳章 王國長老

哈哈哈, 原來係遺傳   
快d訓練下個女啦, 或者interview當日, 早d去, 俾佢周圍走下玩下, 可能大小姐心情會好d呢
hay03 寫道:
Charlotte_mom,

當年我都有考過 SC 啦,咪比人殘酷一叮囉!

有乜辦法我個女唔喊丫,因為佢亞媽我都係咁丫麻!

Charlotte_mom 寫道:
哈哈哈, 原來係遺傳   
快d訓練下個女啦, 或者interview當日, 早d去, 俾佢周圍走下玩下, 可能大小姐心情會好d呢

有其母必有其女呀         祝我好運啦!

DWC,
彼此祝好運!

哦? 每級只開一班嗎? 我女報讀的是K2, 我在交留位費的時候問過這個問題, 她們答是未定, 視乎招生情況. 以它超效率的interview/交留位費的情況看, 我覺得學位不是太緊張.

小彤彤BB,
我女是9月底面試, 不到一星期就收到錄取電話, 10月初就交了留位費.

瑄婷 寫道:
K1至K3都係開一班.

瑄婷, Charlotte_mom,
想請問你地知唔知interview考咩架? 我想返去同阿囡練下 咁我地家長要否問問題呢? 咁個老師帶走小朋友會係幾耐? 我驚我會企係到等到發"mo"

kaixin,
咁佢地真係好快手呀. 不過會否係你個bb真係好醒,所以即收呢 咁又會否越早去interview越好呢 (即先到先得)?

DWC,
wingwing went to interview last week~~
interview考咩-dont know the details(separate)..wingwing said that teacher ask her name and age.....Play with her in the toys corner, sing song
家長要否問問題呢-no
老師帶走小朋友會係幾耐-around 15mins

最新消息:
2006K1只得12:00-3:00中班一班,我一會去留位啦!!
‹ 上一主題|下一主題