用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小西灣迦南幼兒園
樓主: Meisuen
go

小西灣迦南幼兒園 [複製鏈接]

Re: 小西灣迦南幼兒園

SN 寫道:
hi~
我表弟妹細個果時都係讀哩間(小西灣),
咁我又冇聽過我舅母講有咩問題~
但而serenacheun家就唔知, 因為格左咁耐^^;

sn,

冇聽過有咩問題, 即係ok啦!

早晨各位!

岩岩廖老師打黎報告軒軒上學情況, 好開心. 老師話佢適應左好多, 淨係同姐姐分手就咸左少少, 上堂就冇咸, 而且仲主動幫老師拾玩具, 又肯食早餐, 之後擺好用具. 開始肯玩老師搖小朋友坐的巴士, 上唱歌堂又怕手, 我真係好開心老師咁照顧佢!  

hi hi!

妳地去晒邊呀?)))))))

HI HI!

醒目開學勳章

Meisuen:
我都係03年10月會媽咪啊,唔知你有無印象呢!
我個女1月3號返學喇,加埋我一齊傾得嘛!

醒目開學勳章

Meisuen 寫道:
岩岩廖老師打黎報告軒軒上學情況, 好開心. 老師話佢適應左好多, 淨係同姐姐分手就咸左少少, 上堂就冇咸, 而且仲主動幫老師拾玩具, 又肯食早餐, 之後擺好用具. 開始肯玩老師搖小朋友坐的巴士, 上唱歌堂又怕手, 我真係好開心老師咁照顧佢!  

聽你咁講,我諗我都無揀錯到喎!我都係報左迦南同西灣河間培理,不過迦南肯收我個女讀N1,二話不說都費事去培理interview喇!
你個仔讀AM定係PM class啊?彤彤分左去blue組啊!

我想問下,學校有一餐食既,係幾點鐘食架?份量多唔多?

haileymama,

我當然記得妳啦, 妳成日上03年10月媽咪會個topic, 我有睇架, 不過唔知點插咀姐, 因妳地識左咁耐.  我岩岩搬黎筲箕灣.  因我中意尼區既小學網.  而且我中意迦南可直升k1, 佢地派d小學都好好. 妳有冇睇過? 我囝讀上午, 黃組, 佢係班內最細, 其他已兩歲幾.  學校日日都有早餐9點食, 每人都有一碗仔一杯水, 可再潻. 頭3日妳可陪囡囡上堂, 有成個禮拜適應期, 好快可適應!

係尼! 妳住邊區? 點解彤彤要1月先開班既?  我都冇報其他幼稚園, 我見佢讀得開心, 唔想轉黎轉去! 妳會否k1轉校?

醒目開學勳章

我住西灣河囉,同你一樣,我都係貪佢可以直上K1。
我本來都諗住俾佢10月返架!點知中途殺出個程咬金,因為陀左個仔,8月中就出世,加埋坐月都要9月中啦!果時都驚顧唔掂咁多,所以打算由得佢直接讀K1囉!
點知拎form果陣,佢話可以安排我下學期插班,如果11月中先插,就可能會打亂左早入學適應晒果d小朋友!

你而家係ShauKeiWan邊度啊?
原來咁早就有粉食,我諗我都唔駛早d整早餐lu!

醒目開學勳章

我又未諗到小學咁遠啊!如果佢派到基灣(愛碟灣)都應該幾好!

haileymama ,

嘩! 妳有1 囝1囡可以收工啦! 妳就好啦! 湊兩個辛苦嗎? 邊個幫手湊? 我要返工, 所以迫住要搵工人湊!

我住峻峄花園, 妳住西灣河邊度? 準備搭巴士返學或坐校車? 我有工人湊所以搭巴士返, 都好方便咋! 校車要$700而且得一個保母睇咁多細路, 我唔係幾放心. 早上我淨係比6oz奶奶佢飲, 因一到學校就有野食, 日日不同, 我囝而家食兩碗先夠.    d老師真係幾好, 昨日又致電我!

迦南舊年多數派1. 救世軍韋理夫人紀念學校; 2. 聖公會聖雅各小學 3. 聖公會聖米迦勒小學 4. 明德小學 , 都有派基灣.  前一年有派慈幼.  我自己比較喜歡慈幼!

醒目開學勳章

meisuen:
阿仔都3個半月喇!梗係收工啦,遲多幾年札鬼埋佢!

我自己湊晒咋,我老公都唔放心請人湊,所以我一定要個女搭校車。但係我呢度(我住文娛中心斜對面)過去都係530之喎,唔駛700咁貴!

我都鍾意佢地有禮貌,上次我去明我問野,d miss十問九唔應,真係當自己好巴閉咁,我見咁,我都費事去報名。

haileymama ,

我本來都想報明我, 不過太貴, 因佢校監係殷巧兒先咁出名咋嗎! 但迦南係東區幼稚園黎講都數一數二架! 我中意迦南每個學期都有獎比小朋友, 可以鼓勵佢地繼續努力. 因我囝比較中意用讚賞方式, 所以比較適合我囝性格.

醒目開學勳章

殷巧兒?邊個黎架?我諗佢都OK既,事關我阿姨(佢教書架)都話俾我知明我好好,但係好似你咁講,一來太貴,二來聽聞佢好深,我唔想彤彤咁辛苦,我想佢開開心心去讀書。

haileymama,

殷巧兒係以前做溫故知新校際常識問答比賽既主持人, 不過好耐囉, 可能妳細過我未聽過啦!  不過我果時都係讀小學一年級咋. 所以明我幼稚園成日可上港台d宣傳節目到增加知名度囉!

醒目開學勳章

Meisuen:
你地換左冬季未啊?佢仲未通知我拎啊!
你11月先入去讀,咁咪一連要買埋夏季同冬季校服囉!

你地好呀!聽你地講小西灣迦南幼兒園都好似幾好咁,我往附近,而囝囝而家七個月大,最快可以幾大比佢讀同點報名呀?

hi 各位好,

我囝囝下年都會報讀N.1但係衣家仲諗緊比佢讀邊間??

選擇1) 明我, 我大囡都由N.1讀至K.1之後因為ST.PAUL收左佢所以才轉了校, 我老公一向都好鍾意明我因為佢可以將小朋友果基礎打得好D, 亦較適合香港填鴨或的教育。但我就"麻麻地" 1) 覺得小朋友會辛苦D, 因為佢地D功課& TEST & EXAM都好多 2) 環境 3)校費貴

選擇2) 小西灣康傑

選擇3) 小西灣迦南

請問有無家長可以比我一D意見呢?(康傑好 OR 迦南好?)
靚靚的Natalie ^!^ & 可愛的昫光仔仔 :-) * 歡迎來到盈盈&昫光Friends Club* http://by.lilypie.com/tg95p8.png

醒目開學勳章

bb1000:
如果我無計錯的話,你BB應該同我個仔一樣,07年9月足2兩歲就可以入N1,咁之前大半年都可以報名架喇!

claire:
明我好近我屋企,但係我決意唔會讀,佢貴唔在講,而且佢d miss好無禮貌,又串,仲聽聞佢地好惡會鬧到小朋友o咸。直覺上佢地無乜愛心!

康傑都唔錯,但係有個mami就話佢課程比迦南淺左少少,驚第時同小學接唔到軌,所以我就揀左迦南。

*純粹個人意見。
‹ 上一主題|下一主題