用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好唔開心, 收到根德園Waiting List信
樓主: evakayee
go

好唔開心, 收到根德園Waiting List信 [複製鏈接]

Re: 好唔開心, 收到根德園Waiting List信

Hi, yvonnechang86,

我的兒子也被reject. 收信的一分鐘很不開心, 如果面試成人還可以通過短短的時間feel到, it is normal that BB is not in the mood. If they did not know, that only means who is stupid.  There is more than 20 years study who knows.

我 個囡 都俾根德園 reject 左...!! 隨緣...喇

各位意思是wait-list 必要寫信嗎   另要等到明年五,六月才再有消息嗎 (因本人以為D正選交完留位費後便知),多謝!

My girl was rejected last year but this year give her AM class.  Her performance is poor and excellent for last year and this year.  I got the sense that the teachers were experienced to choose the candidates.  Actually I think that even they accept my girl last year, she is just a so so one in class.   

If they get seats later, definitely will offer you.  At least, I will release my seat if I can get a seat in my target one in coming days.  

yvonnechang86,
我case同你一樣,我個仔係02年12月大仔,但in嗰日狀態好差,唔舒服食咗药,又撞啱訓妟覺時間(3:00),去到學校門口都仲訓緊,入到去未回魂,開頭咩都唔肯答,但老師叫佢做配對佢好快就做完,跟住再問佢都唔答,原本老師叫我走架喇!但我唔係好甘心,我再氹我仔唱歌俾老師聽,點知佢又肯唱wor,唱完再問佢問題,終於肯答,臨走時喺門口攞糖有say thank you同bye bye,雖然慢熱咗d,但都叫做補到獲,估唔到連waiting list 都冇,點解有d媽咪話in得好差嗰d反而仲收咗am class           

我女女表現都好差,唔肯講野,唱歌就唱2句。但有Waiting list。可能拒係大女,唔知有冇關系。

pswci,
我個夠係大仔lor,連waiting list 都冇呀   

我大仔都係waiting list,我都覺得呢間幼稚園係先俾d熟人,先至輪到街外人,我仔仔都係乜都做齊,abc歌都唱埋,都wait??!!真係唸到頭都大埋,唔收呢d?唔通收d乜都唔識??所以佢地d收生標準真係佢地先至知......... :tongue:

lkyma,
我囝囝舊年都係正選, 我無交留位費, 但學校真係到5月才 call waiting list, 理論上我無交留位= release左個位=俾個 waiting list  補上, 但學校 around 4月會叫交左留位既家長交第一個月學費, 買校服準備入學 etc, 打算唔揀Kentville既人會呢個時候 withdraw 所以到時佢哋才 confirm 到人數,一次過 call 好多人, 至於 waiting list 要唔要寫信真係唔知噃, 但我諗寫都 no harm啫, 祝你好運.

lkyma 寫道:
各位意思是wait-list 必要寫信嗎   另要等到明年五,六月才再有消息嗎 (因本人以為D正選交完留位費後便知),多謝!

Hi

我個女是大02年出世,所有都有做齊,in後我都好有信心
沒有上午最少都有下班啦,如果另我 waiting list
全晚連發夢都想"waiting list"   
依晴Hillary, 依韻Eleanor

Hi all mama

I am not yet rec'd the result, can you let me the " request seat letter" sample. thank.

其實每間學校都有其收生標準, 我個人認為每位小朋友都很獨特, 不要和其他人比較,。
曾經有位母親對我說, Kent, Victoria , SC…..另外兩間忘記了等5間名幼稚園 interview 表現都不好, 10問9唔應, 憂慮要讀樓下那間幼稚園。但最後5間都收, 好似Victoria , SC 是第一輪收, 而 Kent 是 waiting list (最後不斷寫信都收了)。所以小朋友未能在第一次入選, 祗可以說未能即時配對成功。如果根德園真是閣下的首選, 那麼就不要輕言放棄, 去信表達你入讀的誠意, 總好過在等待。

祝各位好運.

我重以為waiting list即係唔收添!我囡囡果日表現奇差,可能熱完一輪又冇玩具玩,表現好唔合作,完全唔出聲,interview重來未試過咁,所以係我預料之內,不過都好,係"waiting list"唔係唔收.

danielboy 寫道:
lkyma,
我囝囝舊年都係正選, 我無交留位費, 但學校真係到5月才 call waiting list, 理論上我無交留位= release左個位=俾個 waiting list  補上, 但學校 around 4月會叫交左留位既家長交第一個月學費, 買校服準備入學 etc, 打算唔揀Kentville既人會呢個時候 withdraw 所以到時佢哋才 confirm 到人數,一次過 call 好多人, 至於 waiting list 要唔要寫信真係唔知噃, 但我諗寫都 no harm啫, 祝你好運.

[quote]
lkyma 寫道:
[/quote]
Thanks danielboy & COMET

有黑幕!

咁多位媽咪, 反而我唔擔心根德收唔收問題, 而係好擔心, 報左咁多間, 如果間間都唔得, 都唔知點算....

上次啟思正校收左我呀仔正選生, 我冇去交留位費....現在真有d後悔, 暫冇back up....有d擔心添

Hi all mama

Urgently, anyone have the request seat letter from waiting list ,pls pm to me.I sent my e mail to you

Many thanks

我個E-Mail係[email protected]
多謝!

yhr664 寫道:
我大仔都係waiting list,我都覺得呢間幼稚園係先俾d熟人,先至輪到街外人,我仔仔都係乜都做齊,abc歌都唱埋,都wait??!!真係唸到頭都大埋,唔收呢d?唔通收d乜都唔識??所以佢地d收生標準真係佢地先至知......... :tongue:

我同根德園完全無關係, 但收咗我個仔(上午), 呀仔全部有問有答但我都唔知呀仔有無唱歌, 不過我feel到根德園好似喜歡較斯文,polite的children.
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題