用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反对自定規條不准他人發言
樓主: bk2005
go

反对自定規條不准他人發言 [複製鏈接]

Re: 反对自定規條不准他人發言

我唔係幫羅太說話, 只覺得真的做每個行業均有其壓力, 若遇上壓力便自殺, 那麼是自殺者有問題, 大不了不幹這行業, 親人不是比工作重要嗎 羅太現在亦應受到各方抨擊及下台壓力困擾, 難道她又自殺以死來表示教改的合理性嗎 教師們說工時長, 放工後還要返四天學進修, 我想為人師表的不合格自應進修以作改善, 難道你語文程度不夠還給你教育下一代嗎 師資就是這意思, 沒有取得資格又如何當老師呢 我們放假或工餘時很多人仍在工作呢, 其實工作超時及壓力行行都有, 做倒垃圾及買報的又或茶樓伙計, 又不是早上五時起床晚上12時回家嗎 我想他們的工時不會比教師短, 他們的假期不會比教書的多吧 他們又沒有生活壓力嗎 我想,自殺是個人消極的問題及個人對壓力及情緒處理的問題, 而教改對與否又是另外的課題

一有事就叫人落台, 不如搞清楚究竟問題出在何處先啦, 人地落左台, 係咪就唔會再有老師自殺先?

企圖以了結自已生命來解決問題, 絕對不是正確的做法, 尤其是對於為人師表的老師而言.  成件事, 我個人覺得當事的兩位老師應該負上最大的責任, 尤其是應負上"為下一代錯誤傳釋生命的價值"的責任.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

Dear hkchina 2000,

You should not put all the blame on the teachers. It is a tragedy to the families. Though I know you are sad over your kid for not getting into good schools, you shouldn't blame the teachers. May be your child isn't up to the standard required of the good schools. Try some private schools and put your mind at rest.

hkchina2000 寫道:
一有事就叫人落台, 不如搞清楚究竟問題出在何處先啦, 人地落左台, 係咪就唔會再有老師自殺先?

企圖以了結自已生命來解決問題, 絕對不是正確的做法, 尤其是對於為人師表的老師而言.  成件事, 我個人覺得當事的兩位老師應該負上最大的責任, 尤其是應負上"為下一代錯誤傳釋生命的價值"的責任.

如果佢真係老師, 咁佢d學生真係可憐.

Henrymama 寫道:
做老師做到成個獨裁樣, 開個topic叫人投票, 人地講下反對的意見就即刻攞晒搥仔趕人走, 一d包容心都無, 成日怒氣沖天, 充滿憤恨, 咁嘅心理質素黎教學生, 真係無眼睇.

真替佢嘅學生可憐, 有個"一言堂"獨裁嘅恩師.  :-|

et_0429 & hkchina2000, 非常同意你地嘅講法.

各行各業都有其衝擊, 教師係其中一行, 問題係點解佢地嘅特別引人注意呢? 唔通特別淒慘......? 又未必係噃.... !

我就覺得係"人為"喇...   嗰個教育界議員, 成日得把口, 實際嘅有冇呀, 攪風攪雨, 唯恐天下不亂, 點解啲人仲俾選票佢..?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

如果我係老師我都選佢啦, 佢咁落力同政府攪對抗, 對老師嚟講只會有利.

點解佢地嘅特別引人注意? 因為我地d心肝寶貝係哂佢地手上, 點到我地唔注意.

leeleelumlum 寫道:
et_0429 & hkchina2000, 非常同意你地嘅講法.

各行各業都有其衝擊, 教師係其中一行, 問題係點解佢地嘅特別引人注意呢? 唔通特別淒慘......? 又未必係噃.... !

我就覺得係"人為"喇...   嗰個教育界議員, 成日得把口, 實際嘅有冇呀, 攪風攪雨, 唯恐天下不亂, 點解啲人仲俾選票佢..?
‹ 上一主題|下一主題