用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天水圍邊間小學好?
樓主: AngelyHo
go

天水圍邊間小學好? [複製鏈接]

Re: 天水圍邊間小學好?

唔駛講thanks架...
我前年都係好似你地咁,好煩,好頭痛...我明白你地架....
都ok啦....如果你自己係識d英文ge,咁都可以話係可以應付到...
lunch~~係可以送比佢地....12:00-12:15送飯時間.自己行上樓....千萬唔可以遲,因為佢地ge lunch time 係12:30-1:30架....如果你遲過12:15先到,學校係唔會比你上,只係比仔放在詢問處...咁你個小朋友就要被罰,唔可以係12:30同同學仔一起食,要等到1:00佢先至可以去詢問處自己一個人食,而其他同學就可以去玩....

請問"和富慈善基金李宗德小學"好唔好﹖

小兒在和富慈善基金李宗德小學讀小一,  我覺得此校的教師都比較和善及年青, 給我的感覺是有教學熱誠, 功課多數是做工作紙, 很少抄寫, 小兒有時15分鐘做完, 要做中文詞語那天就會30-45鐘完成, 而且一年只考2次試, 一星期默中文, 另一星期默英文, 不需像其他大部份小學一樣, 又大考又小考, 又大測又小測, 每個星期要默2次書, 因此小朋友沒有時間發展其他興趣, 只是做一部溫習機器.  我地做家長都唔希望咁辛苦, 日日都要一齊溫習啦啦隊! 或分享一下小兒經過了半年的小一生涯現在的進度 :

他現在已經可以用中文詞典找尋不懂的字詞去做功課及做生活記錄(即作文), 已懂用漢語併音去讀普通話, 老師在英文及數學堂已不需再用普通話幫助教授(因初期各學生的程度參差不齊, 所以需用普通話幫助講解), 現已經用全英語教學,而小兒都能完全明白, 英文用故事書及國際學校使用的英文課本教學, 此校的課程都唔淺, 入讀前最好先打好個底, 咁就容易跟到進度.

因此校要交學費($1200 x 10個月), 所以有多個小朋友都重負擔架, 同埋考完試都唔派卷, 只告知分數, 話唔想我們家長們互相比較    , 呢點我都同校方反映, 希望佢能改善la.

BB豬豬 寫道:
請問"和富慈善基金李宗德小學"好唔好﹖

係呀~~我都係聽過朋友講,和富慈善基金李宗德小學都好架......當年我都有諗過..但係路程較遠,再加上要比學費...所以我就冇考慮了...如果住得近,經濟又可以應付,咁都係好架!!     

hi,hi

潮陽小學係唔係有新.舊兩間之分同好嚴?

我個仔今年要選學校,都未知點好??   

係呀~~~
一間係天耀村入面,另一間係濕地公園附近(好偏僻下).果間叫百欣小學....大家都算係嚴果種....不過百欣會比較多新移民.
samuelsixleung 寫道:
  hi,hi

潮陽小學係唔係有新.舊兩間之分同好嚴?

我個仔今年要選學校,都未知點好??   

我都係要搭校車, 當初都有考慮學費的問題, 後來其他家長話入讀李宗德後, 可省回出去找人教英文及普通話的補習費用, 現在發覺真你無錯, 因小兒現完全無參加課外的興趣及補習班, 他每天在校內已經不停反覆的練習及聽講, 所以現在可以同d 外籍小朋友溝通得好好, 英文發音亦像老師一樣正統英語的發音, 所以我好開心無幫小兒選錯學校, 但真係要打好基礎, 那就讀得好輕鬆了.

大小不梁 寫道:
係呀~~我都係聽過朋友講,和富慈善基金李宗德小學都好架......當年我都有諗過..但係路程較遠,再加上要比學費...所以我就冇考慮了...如果住得近,經濟又可以應付,咁都係好架!!     

CKC,

我想問和富慈善基金李宗德小學難唔難入架﹖

CKC,

請問妳屋企有冇用英語工人呢?

李宗徳是不是有在第一次選校時就申請入讀? 如果唔得便要攪大珠派位呢?

$1200.-一個月就算可以減免都可能只會減DD,我仲有個細囝,如果間學校好梗係讀埋一齊方便照顧啦,但到時要 X 2 喎

唔記得講我個囡讀緊夏瑞芸 K1,其實佢一開始讀N1時已經開始諗跟住要報邊間小學?  因為天水圍區太多、質數亦很參差,很驚報錯真係影響小朋友學習ga

我住在元朗及天水圍中間兩邊都報得,但元朗數o黎數去最熱滿都係果幾間,都怕會很難入 :cry:

大家傾o下啦,因為呢D野都係做媽媽的去諗,爸爸通常都話無意見。
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

BB豬豬,

李宗德呢2年都好似係有3百幾人申請, 收150人左右, 我覺得唔係咁難入, 相信主要睇面試表現.

小樹熊 寫道:
CKC,

李宗徳是不是有在第一次選校時就申請入讀? 如果唔得便要攪大珠派位呢?

$1200.-一個月就算可以減免都可能只會減DD,我仲有個細囝,如果間學校好梗係讀埋一齊方便照顧啦,但到時要 X 2 喎

唔記得講我個囡讀緊夏瑞芸 K1,其實佢一開始讀N1時已經開始諗跟住要報邊間小學?  因為天水圍區太多、質數亦很參差,很驚報錯真係影響小朋友學習ga

我住在元朗及天水圍中間兩邊都報得,但元朗數o黎數去最熱滿都係果幾間,都怕會很難入 :cry:

大家傾o下啦,因為呢D野都係做媽媽的去諗,爸爸通常都話無意見。

小樹熊,
我都係兩個,所以怕讀李宗德effort 唔起。
我老公直情話隨得你慢慢諗啦。 :tongue:
天天有冇人可比意見?   係唔係讀英藝易入D?

小樹熊

妳好嗎? 咁快搵資料啦! 我今年9月都報小一, 好頭痛, 我都想報直資, 諗天水圍同屯門, 每年12000同8000分別, 我地地區住響中間, 諗車程差不多, 另會報元朗區小學, 希望入聖公會靈愛, 我只得5分,  到時要請校長幫忙寫信, 現己托老師問校長可否幫忙寫信, 因聽其他家長說要有學業同操行獎才會寫信, 我都同囡囡講, 叫佢幫幫忙乘D, 佢今學期無操行獎, 我都好擔心, 希望之後的學期有啦!

妳囡囡讀成點呀? 細佬會唔會讀埋夏瑞芸呀?

[

小樹熊,

我本身要返工, 小兒由祖母湊, 所以他在家並沒有人跟他說英語, 不過他自小喜歡看國際台的卡通, 在聆聽方面都唔錯, 不過就好小講英文, 但現在就講得有紋有路, 因在校內英文堂有角式扮演, 小朋友都有機會出去表演, 所以講英文的膽量都大了.

我選李宗德是有些擔心天水圍可能比較多新移民, 如課程太淺, 我會擔心小孩上中學時會跟不上, 所以直資英小就唔會有新移民, 相信選此校的家長都是一些對子女學業有要求的, 應比較有學習氣氛, 能互相有好的影響.

我又覺得學費比幼稚園已經平好多, 現在的支出的少過讀幼稚園那時, 因為小兒在幼稚園時又學琴, 又上拼音班…..等課外的支出, 而現在已沒有那麼多時間去讀.  而於9月時收約$1500, 已包括整個小一的書薄費, 所以我覺得不是太吃力.

這是另一個李宗德topic, 都是我地家長的討論, 可以睇睇
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=227810&forum=7&start=1005&1013

小樹熊 寫道:
CKC,

Angely Ho,

係啊兩個小朋友一齊讀書其實開支可以好大o架

amychoi,

Hi~Hi~見到固友真好 細囝Brian今年九月都會返夏瑞芸啊,依家間唔耐就到都會帶埋Brian去接Christy放學等佢有心理準備返學係點樣 其實諗小學係報N1時經開始諗了,到夏瑞芸收O左後我亦開始帶囡囡上主日學 (元朗錦光堂),但因為我公事太忙所以斷斷續續咁返,好彩囡囡都好接受同表現得好有興趣。

到選小學當然有宗教分係好緊要,但係我唔會為O左呢5分要囡囡受浸,希望順其自然好了。

但天水圍及元朗的學校校網範圍大、但係真係有質數 (師師、學生) 的真係得果幾間,所以可以想像各家長會偏向那幾間。

天水圍的要選應該走唔出天天、李宗德、依小、官小....,但係要再子細選時又要考慮學校的教育理念、課程程度、工課及考試量其實都幾蝦人,仲要睇有間好學校但又係咪代表適合自己的小朋友 唉......

CKC,

想知道P1第一個收的$300.-就已足夠全年書簿費用??? 會唔會有第二學期再一次的收費啊?

都很想知道P2, 3, 4....以上的書簿費是怎樣計呢? 因為平日都以經每月有預買圖書的費用,依家每月都會買到幾佰蚊 (連畫圖畫用品),數都是這樣計吧,第時上小學小朋友的奶粉、尿片錢就轉為他們的日常開支,咁返而可以諗諗報李宗德吧

囡囡的幼稚園都有派過李宗德的學校簡章,暫時都等德她的開放日,希望有時間都去睇睇環境,而囡囡學校的校長話天天係天水圍區好好啊,校社大師資好、而且很熱心的。

元朗靈愛都很想,但預期一定大排長龍候讀,但校社舊及細亦係要考慮,而且我要選全日制的學校啊,希望大家傾多D可以幫助到選擇啦。
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

小樹熊,

9月要收學費$1200及約$1500的書薄費(for 1 year), 所以下學期唔需要再收!

我在第一階段都是選天天的, 但在未公佈前李宗德已收了小兒, 我亦覺得小兒應該比較適合讀李宗德, 而老公都話寧願自己慳d, 都唔想個仔讀傳統的學校, 同埋如果天天唔收, 就唔知派到去邊間, 將選擇權交給自己, 好過等派彩.

小樹熊

請問何時派過李宗德的學校簡章? 我囡囡無給我看過,只看過李兆基小學,  我要問下學校先, 元朗靈愛是全日的, 不過校舍係舊及細D, 我比較中意教會學校, 我本人是不返教會的, 但覺得教會學校的小朋友乖D.
[

我去年亦因選校而煩惱,我覺得如果經濟負擔得起,李宗德是一個很不錯的選擇.起碼不用浪費車程走出九龍上學.不過我相信現在會更難入,我都希望小女讀這學校,但真是覺得負擔太大.因為原本想報是只是650一月學費,到要報時已是雙倍學費.難保6年後會似聖保羅咁4200一月學費.我還有一個小朋友要讀書,所以放棄了報讀.政府鼓勵直資小學,我們是受害的一群.
另外,本以為天水圍區太多新移民,十分驚恐,但當小女升上小一時,發覺她的同學沒有2樣,家長亦十分之有體貌wor.
最後就是一向以為女兒在幼兒園成績不錯,對她十分有信心,點知一升上小一,才驚覺女兒讀書的弱點及以前教導的漏洞.所以原來選校是其一重要,小朋友讀書如何亦十分重要.要清楚了解小朋友讀書的能力比選一所好學校還困難.雖然小女的學校只是第二志願,但我亦都接受下來,學校並不差,只是名氣不夠大吧了...."快快樂樂上學去是很緊要的"..

ydoris,

非常認同你的見解, 最重要是家長及小朋友能夠跟學校配合, 如像小兒般多嘴及鍾意表達, 他一定不適合傳統的學校.
我相信李宗德唔會加學費加得那麼離譜, 始終要睇天水圍區家長的負擔能力, 你估佢加得太離譜, 佢唔驚無人入讀o架? 所以我俾盡佢咪加多幾百.

ydoris 寫道:
我去年亦因選校而煩惱,我覺得如果經濟負擔得起,李宗德是一個很不錯的選擇.起碼不用浪費車程走出九龍上學.不過我相信現在會更難入,我都希望小女讀這學校,但真是覺得負擔太大.因為原本想報是只是650一月學費,到要報時已是雙倍學費.難保6年後會似聖保羅咁4200一月學費.我還有一個小朋友要讀書,所以放棄了報讀.政府鼓勵直資小學,我們是受害的一群.
另外,本以為天水圍區太多新移民,十分驚恐,但當小女升上小一時,發覺她的同學沒有2樣,家長亦十分之有體貌wor.
最後就是一向以為女兒在幼兒園成績不錯,對她十分有信心,點知一升上小一,才驚覺女兒讀書的弱點及以前教導的漏洞.所以原來選校是其一重要,小朋友讀書如何亦十分重要.要清楚了解小朋友讀書的能力比選一所好學校還困難.雖然小女的學校只是第二志願,但我亦都接受下來,學校並不差,只是名氣不夠大吧了...."快快樂樂上學去是很緊要的"..

amychoi 寫道:
小樹熊

請問何時派過李宗德的學校簡章? 我囡囡無給我看過,只看過李兆基小學,  我要問下學校先, 元朗靈愛是全日的, 不過校舍係舊及細D, 我比較中意教會學校, 我本人是不返教會的, 但覺得教會學校的小朋友乖D.

amy,

sorry~更正更正更正,是李兆基的簡章啊   

元朗靈愛P1-P3目前應該還是半日制啊,我曾走去問過她氜說因為校舍及班房唔夠,所以暫時只有P4、P5是全日的,P1-P3就會續步轉做全日,我都問過是不是呢幾年間就可以完成的事,但那位職員沒有確實答我,她說是看多方的配合,那校舍細當然是最大及最難解決的問題。

我對靈愛還有一絲希望,如果真的會轉哂全日制,都想試試。

天水圍都有靈愛 (新校),朋友的兒子係那兒讀,但她自己都說學校很新,校務還有點混亂,但這間我不考慮了,因為朋友說她兒子的同學常有吵架的事,她小兒還小對上學己有點恢心 (不開心)。

大家還有什麼心得及意見??

有無人知道科技創意小學好唔好?  
‹ 上一主題|下一主題