用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學女仔發育問題
樓主: ling媽
go

小學女仔發育問題 [複製鏈接]

Re: 小學女仔發育問題

我女舊年一年班已話乳房痛,醫生估她早發育,八歲就會來經,但她個子不高大,真嚇死我!

醫生要她停牛奶和吃雞等.平時最好吃有機菜,因為有農藥的菜也會影響早發育.

P.1 發育好似早D, 我啱啱發現P.3的8歲半亞女右邊乳房有少少好似腫腫地, 佢話摸落有D痛, 裏面有粒嘢, 差D嚇死我, 之後上網同問人, 先知原來咁細個就發育, 我都聽講唔好食雞, 請問有無人知點解???

連我自己都不敢相信我囡囡這麼小就有這現像, 但她的確如你亞女的徵狀一樣,醫生都說是發育的現像. 我估是因那段時間她有常吃雞翼.雞翼多有激素.現在我盡量不讓她吃雞翼,我自己也不吃了.

kpy 寫道:
P.1 發育好似早D, 我啱啱發現P.3的8歲半亞女右邊乳房有少少好似腫腫地, 佢話摸落有D痛, 裏面有粒嘢, 差D嚇死我, 之後上網同問人, 先知原來咁細個就發育, 我都聽講唔好食雞, 請問有無人知點解???

littlepig 寫道:
連我自己都不敢相信我囡囡這麼小就有這現像, 但她的確如你亞女的徵狀一樣,醫生都說是發育的現像. 我估是因那段時間她有常吃雞翼.雞翼多有激素.現在我盡量不讓她吃雞翼,我自己也不吃了.

[quote]
kpy 寫道:

[/quote]

唔怪之得我個女咁早就咁"發"啦!佢最愛吃雞翼同白切雞,總之係雞都喜歡吃.

請問除左雞翼之外, 雞的其它部位是否可以多吃?

Blythemia 寫道:
[quote]
yuyu62 寫道:
"小女生身體的秘密"本書,邊度有賣?

我女個本係大眾買,聽講page one 三聯都有.可以試下打電話問下.[/quote]

我亦曾經o係商務見過~

Eva 寫道:
[quote]

[quote]
kpy 寫道:

[/quote]

唔怪之得我個女咁早就咁"發"啦!佢最愛吃雞翼同白切雞,總之係雞都喜歡吃.

請問除左雞翼之外, 雞的其它部位是否可以多吃?[/quote]

請問是不是吃雞便會出事(雞翼,雞腿,雞扖等等)?
KFC及麥記的炸雞是否都要停食?我囡囡無雞不歡,點算?

[/quote]

請問是不是吃雞便會出事(雞翼,雞腿,雞扖等等)?
KFC及麥記的炸雞是否都要停食?我囡囡無雞不歡,點算?
   [/quote]

我們全家都非常鍾意吃雞翼,一吃每人起碼4隻,忍唔到口.所以一年前我直情叫工人不可買雞翼(砍

我個女小三,竟然出恥毛,發育次序亂咗,健康檢查時,個 doctor 寫紙要佢去医院 body check, 驗血 & 照 x ray.
依家等報告,好擔心.

我們全家都非常鍾意吃雞翼,一吃每人起碼4隻,忍唔到口.所以一年前我直情叫工人不可買雞翼(砍

我自己都好鍾意食雞.其實而家都冇乜邊種食物講得上好安全.豬牛魚菜海鮮,各有各既問題,好難話乜都唔食.不過雞翼我地真係少食,唔會再買一包雞翼放係冰格看門口.平日一餐半隻雞三個人食,小朋友都唔一定食隻雞翼.大人食左就算,多d少d hormone 問題都影響唔大,最緊要唔好影響個女啫.

我真係見到個小朋友猛食雞翼,好驚.其實佢只大我個女半年,但係未到九歲已經發育,重要每星期見佢一次,都好似大個左.同佢媽咪傾偈,至知佢每個星期食兩三餐雞翼,每次幾隻.

humbertcarol 寫道:

Hi littlepig:
請問你停了一年之後,是不是見較呢?
我囡囡自從去年九月由半日制轉了全日制之後,就開始發漲,
加上又愛吃雞脾,現在的身形只是打橫不長高, 我有見及此
由上星期開始便減少吃雞翼及雞脾的次數, 並趁這個假期多些做運動.......
我見同校的高年級姐姐五年級便來月經, 我都幾擔心........

humbertcarol,

我囡囡停吃雞一兩個月已正常了.她的學校飯盒我都盡量避免訂有雞的.

我個女真是很大份,雖然只有三年級,但好多人而為佢讀緊六年級, 等我仲好開心以為佢生得高大,原來是提早發育

我已經叫左賓賓以後唔淮買雞翼,每個星期唔淮多過兩次吃雞,希望補救到.

咁請問對五歲男孩子有無影向,我個仔食D野同家姐一樣,但就比較細粒

大人食得多又有乜影向.

請多多指教

humbertcarol,

我囡囡停吃雞一兩個月已正常了.她的學校飯盒我都盡量避免訂有雞的.

littlepig:
多謝你的提示, 我差點忘記學校的午餐要避免有雞....
我自己都有個錯誤觀念,以為吃雞好過吃牛,吃豬.......但我
不知道原來雞有打針,女孩食後會影響生理問題......

小學女仔發育問題

請問早發育有咩唔好處?

其實除咗雞有打針之外,大家唔好忘記牛都有架。
所以可以的話其實最好介埋牛奶,小朋友細就話無
得好講,但大左真係最好唔好再比佢每日飲奶,唔好
以為奶營養好,其實好多人對奶有敏感佢地自己都
唔知,加上牛都係有打針,佢地既乳汁同樣係會殘
留咗嗰d化學激素係裡面,所以點解而家d醫生都
建議媽媽餵哺母乳呢 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

聽好多人講女仔月經嚟左就唔會點高架喇
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

WTY 寫道:
請問早發育有咩唔好處?

如果我冇理解錯,係早開早謝,如果早發育,更年期會較早來.更年期早到,新陳代謝減慢,就會快D衰老.你想七十歲俾人話你似五十幾(即好似我媽媽 ),定係五十幾俾人話似七十幾?

但係真係無mug 可以食喎!!!!!!!!!!!
我女仲係雞王tim     
‹ 上一主題|下一主題