用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 不如分享吓3-4歲識d乜呀!
樓主: chanwyf
go

不如分享吓3-4歲識d乜呀! [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 不如分享吓3-4歲識d乜呀!

我囡囡而家 4 歲 4 個月, 5 個月大開始返育嬰園 , 而家返緊 K1, 佢識好多野 , 有次, 佢睇完 Temxx 個茉莉花紙巾廣告, 問我乜野叫做分手 , 係咪男女朋友分手呀 , 媽咪 , 咁你幾時同爹d分手呀    

有次搭車我囡囡見到有個男仔拎住個旦糕, 佢問我

女: 媽咪 , 邊個生日呀 ?
我: 唔知喎
女: 可能佢女朋友生日呀

我囡囡有時講野, 真係嚇親我

冬日勳章

TobiMom,
會唔會係你囡囡經常睇電視呢?所以會講一D比較老積既野......
我囡囡講野好叻,但因為我係屋企無俾電視佢睇,所以講D野就無甘老積
我囡囡會問我:點解D海水係綠色的?唔係籃色?但點解老師又要叫我用籃色畫海?
點解我地架巴士一邊行,個太陽會一邊追住我地架巴士?究竟有幾多個太陽?太陽有幾大?
佢依家4歲2個月,3歲半時,已經識10以內的加減數,不過,就唔需要用好多時間去教,前前後後用左大約半小時.....
懂得自行閱讀中文圖書,英文自行拼讀3個字的英文生字....
說真的,依家D小朋友真係好叻,可能同父母用左好多時間同心機去教導有關.....但我相信現階段,我最需要係自我增值,唔係經常就俾囡囡問到我口啞啞

Re: 不如分享

簽名被屏蔽

好叻呀~
stccmc 寫道:
四歲半左右自己可以讀和明白 ORT stage 7 stories 的字....

簽名被屏蔽

stccmc,

乜唔係呀,想當年我女,k3先學he she it咋

靖嵐又係好鬼醒架.....點教架啫你地?

stccmc 寫道:
邊係呀。  靖嵐係咪年尾考小學?  努力!

stccmc,

識讀唔算好難,但要完全理解真不容易.妳小朋友咁叻,妳點教佢英文架?

我個女都可以讀到ORT頗高level, 但係明唔晒, 所以我一有時間就要佢解書俾我聽,順便train吓佢既表達能力,佢呢方面好鬼弱!

stccmc 寫道:
四歲半左右自己可以讀和明白 ORT stage 7 stories 的字....

stccmc,
哈哈~ 你唔好講笑喇... 我都寫唔出我個女識d乜...
係呀, 9月揀小學喇, 都唔知點, 我希望輕輕鬆鬆我冇咁辛苦咋~
你呢? 有咩心水小學?

sindy,
點夠你囝囝囡囡呀, 台灣牌幾多隻? 嘻嘻~

簽名被屏蔽

哈哈.....我個仔最叻整古人.

e.g.1
姨丈: 我請你食糖吖. (伸出手, 但冇野既)
謙謙: 都冇野既.
姨丈: 有架, 聰明人先睇到架, 你見唔到咩? (作狀食)
謙謙: 見到見到. (作狀食, 之後伸出手) 我請你食糖吖.
姨丈: (作狀食)
謙謙: 你未撕糖紙wo!   

e.g. 2
Dad 作狀打mummy, mummy扮驚叫救命,
謙謙: 你係咪驚俾人打架?
媽咪: 緊係啦! 痛吖麻!
謙謙: 咁你又打我既, 我都痛wo.    

靖嵐 寫道:

sindy,
點夠你囝囝囡囡呀, 台灣牌幾多隻? 嘻嘻~

十六隻,食糊十七隻......     

呢排玩用麻雀穿珠仔呀....玩到唔比我地收台,一起身又話要'打麻雀'   

stccmc 寫道:
Sindy 的孩子資質高, 唔使點教 (不是奉承話)。  

阿q d咪咁諗囉....但事實係勤力絕對有用的......一個學習動機差/懶既細路,點資質高都係浪費的啦(我個女)......我都幾無奈架,遇上d人,以為資優好,妒忌既時候,乜惡言都出,又拎我女學業成績黎講,乜資優都係咁成績咋/一年成績好唔代表以後都咁叻呀.....都幾難受架......永遠都係唔係果個位就唔知果個位都有唔好架啦........
(sorry,申下又離左題添)

stccmc,

妳都花咗唔少心機嘞!

stccmc,
多謝你讚賞, 但最可惜係佢呀媽資質麻麻呢...
係呢, edith平時係唔係工人姐姐湊用開英文呢?
我都有同我女讀英文書, 每頁一兩句o個d(因為呀媽唔掂), 佢都會用學校o既phonics黎自己估音, 都有六七成, 但學校到依家只教到每個單字母o既發音咋..
edith有小學打底就冇問題啦, 我o地住依度唔係實力問題, 而係個區o既問題(得兩間英中), 但出返去又唔可以輕輕鬆鬆咁, 真係好大o既難題.

[quote]
stccmc 寫道:
靖嵐和 Sindy 的孩子資質高, 唔使點教 (不是奉承話)。  Edith 呢, 我地一味同佢讀故事書, 每晚半小時左右, 多數是英文---ORT/OST/Ladybird/Mr Men/Eric Carle, etc.  聽得多, 唔識多都識少。  目的係培養佢對英文的興趣及信心。  中文就靠學校。

twokidsmum,

Edith 讀故事書多數用 sight words, 加少少 phonics, 所以讀新的書時要教生字。   但好多ORT stage 7 的生字她其實用口語係識的, 只係唔識串, 一讀比佢聽佢便知意思, 好快可以自已讀。  當然有

簽名被屏蔽

Re: 不如分享?3-4歲識d乜呀!

stccmc﹐
edith好叻,我好想偷師,
想請教下Phonics,你用Jolly phonics or letterland?
Phonetics, 是否IPA?
如果是,我自己都係油麻地.    
努力!努力!
Share

簽名被屏蔽

stccmc,
多謝你的分享。
看完你和edith的案例,我就安心些﹐唔使急著找JOLLY PHONICS :  :  :

不過我都係打算在他小一時,教他IPA,(找老師)
因為我記得有IPA課程收6歲小朋友,
而識ipa有助他建立自學能力。(希望呢)

yes, yes, yes, 閱讀中英文書的興趣(能力)很重要﹐
亦是我對他在現階段的學習上,唯一的要求.
希望他做到了,

不過,教男孩子和教女孩子完全兩回事﹐
整天發夢,除非有興趣,否則任何事都不上心﹐
血都嘔幾十升,好羨慕你地生女孩子。

吐完苦水,繼續革命,努力

Share

Hi stccmc,
我囡是edith的師妹,有事想請教:-
你怎樣培養edith閱讀英文書的興趣(能力)? 學校一星期一次phonics堂.
我担心在家沒有適當的配合,只靠學校老師未能啟發她的閱讀興趣/能力. 始終老師要照顧30位小朋友.
有什麼心得?既可配合學校又可在家再加培養她的閱讀興趣/能力.
stccmc 寫道:
Share:
學校用 Phonics for kids, 我沒有刻意地教她 phonics, 她的 phonics 很普通。  IPA 不適合小朋友, 無打算短期學。
我現在的重點是培養她閱讀及中英文書的興趣(能力)。
大家一起努力!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題