用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 優才小學一問
樓主: 三佰蚊
go

優才小學一問 [複製鏈接]

Re: 優才小學一問

yiuyiu777 寫道:
Hi, i am doing  the 優才的家長意向書: 2) 在優才學校校董、校監、校長、副校長當中 (請參看入學簡章) ,那個
名字你最熟悉,請說出你從什麼途徑知悉他/她及你對他/她的印象。

Honestly, i have no info about the principal, the only impression about him is nice, caring...etc.

Can anyone help and give more info on these people?

Thank you

你可以參考返另一Topic“2007-08”年度優才小一入學簡介會,裏面有我地優才家長對陳校長既討論。
題外話,今晚出席左優才家長會(其實我平時好少出席學校活動),發覺校長同D家長好熟,佢一見到D家長,已經認得佢地係邊位學生既家長(大部份),看得出校長同家長既關係非常好。另外,會後我搭地鐵時,竟然撞見陳校長同另一位家長一齊搭地鐵(雖然唔知點解佢唔揸車?),陳校長比我既感覺,真係好親民。

陳校長沒有架子, 間中會同老師講笑, 睇佢同老師的相處, 覺得老師同校長之間的關系良好, 有默契, 好齊心.  絲毫沒有高高在上的感覺. 對教學充滿熱誠, 經常在某教育版上寫文章, 講述教學心得 (唔記得左個網址, 學校網頁上唔知有無).
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

dabbycheung,

如果小朋友唔係資優, 係優才讀(assumption 係優才比較喜歡亦比較多資優小朋友就讀), 會唔會有挫敗感 (因為, 可能無論幾努力都唔夠人地成績好)?

thanks!

KLLP,

唔會架。優才雖然係有一套方法去培訓呢班資優生,但其實大部份學生都係一般普通學生已而。照我所知每級只係有幾位資優生啫,好似我個仔咁,佢雖然唔係資優生,(學校話佢果級應該有3,4個資優生)但佢數學科成績,都比呢幾個資優生強。

Do you know if the 插班 application is on the "first come, first serve" basis? Or if they have a deadline for applications and have an interview at the same time period for all applicants, and announce the result then ?
Thank you

插班唔係先到先得,亦無deadline.
照我所知,應該係學校收到插班申請後,會首先睇下你想申請果級有無位,如果有位,又覺得個小朋友適合,就會通知個家長帶個小朋友去面試。

dabbycheung,

Thank you for your quick response..
Do you know if they will give feedback by Summer holiday?!

優才家長們, 我想請問你們的小孩子被取錄最重要的原因是甚麼? 可以分享一下嗎?

I want to know too....will they concern more about  the academic performance? the interview performance? or whethe they are gifted?

yinyin777,

如果學校取錄你個小朋友,暑假期間應該會通知你結果。

CSW,

你呢個問題,我諗我既答案未必幫到你。因為我個仔係中學部既學生,佢係小六升中時考入來優才中學部的。
希望有其他優才家長可以幫到你。

學校無話我知取錄最重要的原因是甚麼.  Interview 是小朋友與家長分開in的, 我估兩方面的因素都有d掛.  其他有些學校就只in小朋友, 例如宣道.

CSW 寫道:
優才家長們, 我想請問你們的小孩子被取錄最重要的原因是甚麼? 可以分享一下嗎?
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

現在大多數直資都推行全英語(中文用普通話), 但優才只有英文堂用英語, 大家覺得優才的英語程度會否比下去呢?

我個人認為有些直資話係全英語(中文用普通話), 但外籍老師不夠優才多, 成效令人質疑.

但香港趨勢係咁, 唔知優才校長有冇想過用全英語教學呢?

大家有何意見?

其實優才已經計劃,將來某D年級同某D科目,會漸轉用英文教授。但因為學校未正式落實實行,所以唔係太方便透露。
又因為學校多外籍老師,才華班又有英文寫作班等,所以學生平常都有好多機會接觸英語。學生既英文程度一向好高,同其他直資私校比亦絕對唔差。

話說有日駕車載
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

想請問優才是用哪本英文課本呢?

POP UP NOW (British Edition) - MM Publications

Click here for more information

CSW 寫道:
想請問優才是用哪本英文課本呢?
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

醒目開學勳章

Pop-up Now

Thanks a lot....
Do you mind to share which Chinese and Maths textbooks do your kids use?

For P1 :

中文 : 啟思語文新天地課本
數學 : 21世紀現代數學課本

sonma

CSW 寫道:
Thanks a lot....
Do you mind to share which Chinese and Maths textbooks do your kids use?

THANKS.
‹ 上一主題|下一主題