用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 拿獎學金免費入讀St. Paul Co-ed???
樓主: angeltong
go

拿獎學金免費入讀St. Paul Co-ed??? [複製鏈接]

Re: 拿獎學金免費入讀St. Paul Co-ed???

我所謂既辛苦,係考唔到第一要諗交學費既問題,而唔係學術上,拎到獎學金當然叻啦,但靠獎學金讀呢d學校,就好大壓力啫....並非係學術上

(之前我已強調左係'如果'有咁情況,請阿話梅自重呀)

哈里波特 寫道:

Sindy&話梅,
講句老實話, 辛苦與否, 見仁見智。My niece now F3, she prepare this final Exam since March this year because she wants to study Science.  Science is very keen competition in all secondary school. 呢次考試好重要, 佢每日留校做野到7:00pm, 回家吃飯.....成10:00開始做家課, 佢知唔可以考試時才溫書, 所以無論怎樣, 每晚抽時間溫書, 最早1:00am, 有時3:00am瞓, 佢覺得無野, 為自己要努力, 但父母好心痛。
佢地從來無補習, 小學考第一係好輕鬆的。

同意, 識得有個小朋友讀東區好出名小學, 係要交學費果d.

小朋友家庭環竟唔太好, 父已退休, 母就年年都一定谷個小朋友要考全級頭三名, 因為感先羅到獎學金免費讀 .

頭三年個小朋友都冇唔滿意, 但小四起就唔鍾意呢d壓力, 小五就更內心積怨, 父母所有說話, 一定反對, 嘈到好僅要!

所以讀邊類學校, 父母 小朋友都要量力
Sindy 寫道:
我所謂既辛苦,係考唔到第一要諗交學費既問題,而唔係學術上,拎到獎學金當然叻啦,但靠獎學金讀呢d學校,就好大壓力啫....並非係學術上

[quote]
哈里波特 寫道:

Sindy&話梅,
講句老實話, 辛苦與否, 見仁見智。My niece now F3, she prepare this final Exam since March this year because she wants to study Science.  Science is very keen competition in all secondary school. 呢次考試好重要, 佢每日留校做野到7:00pm, 回家吃飯.....成10:00開始做家課, 佢知唔可以考試時才溫書, 所以無論怎樣, 每晚抽時間溫書, 最早1:00am, 有時3:00am瞓, 佢覺得無野, 為自己要努力, 但父母好心痛。
佢地從來無補習, 小學考第一係好輕鬆的。
[/quote]
Msma

非常同意.  

Sindy 寫道:

Re: 拿獎學金免費入讀???

Sindy 於 2006-06-23 19:21:37

St. Paul Co-ed係冇呢的問題發生,佢地有減免學費計劃,只要你是他的學生,越窮越不用丁點錢?可上學校網查看!

Re: 拿獎學金免費入讀???

無黨派 寫道:

St. Paul Co-ed係冇呢的問題發生,佢地有減免學費計劃,只要你是他的學生,越窮越不用丁點錢?可上學校網查看!

http://www.spcc.edu.hk/family/b5_adm_fee.htm
‹ 上一主題|下一主題