用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一帶飯定買飯?
樓主: muicc
go

小一帶飯定買飯? [複製鏈接]

Re: 小一帶飯定買飯?

如果想飯壺保暖度好D, 試下預先加D熱水, 浸15-30mins, 效果會好一D

我學校都係食大x樂,我又唔覺得好多肉喎,成日食兩啖就冇

今年都有個囡囡升小一...
因為有家姐食開所以都已經知道...而且今日已決定再次選這公司成為未來兩年的指定供應商...
我囡囡果間飯商可以散訂,我只會係我唔得閒的日子訂...
一個月訂4-5餐到...其餘日子都是我送飯去學校...午飯前15分鐘校工會送上課室...所以唔會擔心溫度問題

cc0524 寫道:
但係, 我之前好似聽過話大X樂提供 D 飯盒主要是肉類比較多, 而且又好多汁, 會去遷就小朋友既口味, 係唔係而家唔會架啦??

其實要看校方如何與飯商傾啦,因為小朋友的營養好重要,太多肉唔係太好了,校方應同他們商討飯盒的營養問題...

Hi 主婦,

當時我同樣有妳的憂慮, 我在去年 8 月底用了一個星期做測試, 發覺無問題, 飯/湯/炆雞翼 ( 是翻蒸的, 不會用微波爐丁熱 ), 餸是返學當天早上整的 ( eg: 炒菜, 焗豬肉, 炒粉/炒麵, 煎蛋, .... ), 到 12:15 pm ( 學校午餐時間 ) 一齊試食, 大家都覺得 d 飯仲溫暖和新鮮.

學校規定在學校訂飯, 最才要食一半. 如自己帶飯要全部食哂, 過去經驗她都會全部食哂 , 但在學校訂飯好勉強地食得一半

我買了二款飯壺 :
1/ THERMOS 三層 ( 有湯才用 ) : 淨重 525 G
2/ TIGER 二層 : 淨重 500 G

HY412

主婦 寫道:
HY412
妳好犀利呀!    我都想俾個仔自己帶飯返學,但有啲媽咪話啲飯焗住5∼6個鐘會有陣味,都唔知點算好。      真喺唔想再12點日頭咁猛出門去送飯啦!

hello lamlam2004,

唔該晒你的意見,我今日用象印試左你個方法,真係暖左很多,謝謝你!

我發覺裝飯個兜最暖,因為d飯多及壓得很實,但裝餸個兜就差些,因為唔係裝到滿晒,同冇壓實。

我發覺D野裝得滿同多,都會暖d。現在係夏天,用你個方法我覺得都滿意,但冬天就應該覺唔夠熱。

lamlam2004 寫道:
如果想飯壺保暖度好D, 試下預先加D熱水, 浸15-30mins, 效果會好一D

hello HY412

我都有THERMOS 三層,係不锈鋼,非常之重,唔裝野都好重,但保暖效果非常好,冬天我諗都會夠熱。但個壺非常之重,唔適合小朋友帶。

HY412 寫道:
Hi 主婦,

當時我同樣有妳的憂慮, 我在去年 8 月底用了一個星期做測試, 發覺無問題, 飯/湯/炆雞翼 ( 是翻蒸的, 不會用微波爐丁熱 ), 餸是返學當天早上整的 ( eg: 炒菜, 焗豬肉, 炒粉/炒麵, 煎蛋, .... ), 到 12:15 pm ( 學校午餐時間 ) 一齊試食, 大家都覺得 d 飯仲溫暖和新鮮.

學校規定在學校訂飯, 最才要食一半. 如自己帶飯要全部食哂, 過去經驗她都會全部食哂 , 但在學校訂飯好勉強地食得一半

我買了二款飯壺 :
1/ THERMOS 三層 ( 有湯才用 ) : 淨重 525 G
2/ TIGER 二層 : 淨重 500 G

HY412

[quote]
主婦 寫道:
HY412
妳好犀利呀!    我都想俾個仔自己帶飯返學,但有啲媽咪話啲飯焗住5∼6個鐘會有陣味,都唔知點算好。      真喺唔想再12點日頭咁猛出門去送飯啦!
   [/quote]

請問有無家長知「美心」的膳食質/量如何?

Hi Naughtymom,

我個 THERMOS 三層飯壺, 內膽是膠的, 應該係THERMOS 中最輕的一種. 如果無記錯, 只有粉紅色和藍色兩種 ( 蓋的顏色 ) , 壺身全是米白色.
到下學年, 看見 TIGER 二層飯壺好靚, 加上高度比 THERMOS 矮了 1", 以為兩者重量會有好大差距, 回家磅後只有 25 G 之差 ( 早知唔買 ) .

HY412

[quote]
Naughtymom 寫道:
hello HY412

我都有THERMOS 三層,係不锈鋼,非常之重,唔裝野都好重,但保暖效果非常好,冬天我諗都會夠熱。但個壺非常之重,唔適合小朋友帶。

[quote]

HY412,

原來THERMOS都有膠膽飯壺,我唔知添。個锈鋼膽真係好鬼死重,我真係豬左添。:evil:

咁請問你呢隻膠膽飯壺保暖程度如何呢?冬天會唔會夠熱?你放飯入去之前有冇浸熱水先呢?

如果呢隻好用,我諗我會考慮買多個,始終我會俾囡囡長期帶飯,想買個好d既。唔該晒。

Naughtymom

我囡囡個班, 由學期初只有 5-6 個小朋友帶飯, 到學期尾, 已超過半班同學仔帶飯.

而家 D 小朋友好咀叼, 若有不滿意, 回家實向家長投訴, 加上書包太重, 若果不是學校訂餐難以入口, 他們是不會願意每朝自己帶飯的. 看見自己帶飯的學生人數不斷增加, 應該總有好處在其中.

我會花多點心思, 將飯餸變化多 D, 令小朋友好好享受 mummy 為她所預備的飯盒, 將來必定會令她回味無窮. 我相信當他們長大一點後, 身邊同學仔覺得帶飯好老土時, 而自己個飯盒又沒有太特別時, 佢地便不再願意自己帶飯的.

** 在冬天學校訂餐的飯盒亦不見得會好熱, 所以無需要憂慮太多. 我會預備 d 水果在冬天時給她享用.

我姑仔中學
佢學校就係訂美心
佢話試食會覺得好食過陽光
點知∼食落先覺得陽光好食d
muicc 寫道:
請問有無家長知「美心」的膳食質/量如何?

我個女由小一開始都係訂飯
佢次次都食唔哂架
我個女話d老師一定要佢最少食左一半先准倒
食唔哂唔俾小息
佢次次都好辛苦咁食囉
而家我個女4年級喇
已經再無呢個問題
有d供應商係(不)飯(食送)o既
即係食幾多(不)幾多
咁就唔怕食剩喇
muicc 寫道:
[quote]
Smiile 寫道:
最重要考慮是營養份量

Agree.. 但老師會不會要她們吃清光呢?還是食剩會倒?我不想浪費食物 :wink: [/quote]

Hi Naughtymom,

基本上每次她放學回家, 我都係問以下三條問題  :
~ D 餸好好味 ? ( 答 : 好味, 唔好味點會食哂 ? )
~ D 飯熱唔熱 ? ( 答 : 好暖, 唔需要太熱, 因為太熱不能入口, 食飯時間只有 30 分鐘, 要食得好快. )
~ 飯壺哪一層最熱 ? ( 答 : 最低個層 - 裝湯 , 她不會預先取出, 到飲湯時才取出, 所以仍然好暖的 )

** 個女問我點解日日問同樣問題 我話擔心 D 餸唔合胃口, 又擔心個飯壺壞掉, 沒有保暖功能, 所以需要日日好似婆婆咁不停問

** 我的經驗是 TIGER 二層會熱過 THERMOS 三層.

我沒有試過浸熱水先, 如果用埋呢個方法, 各位家長應該唔使再擔心

HY412

Naughtymom 寫道:
HY412,

原來THERMOS都有膠膽飯壺,我唔知添。個锈鋼膽真係好鬼死重,我真係豬左添。:evil:

咁請問你呢隻膠膽飯壺保暖程度如何呢?冬天會唔會夠熱?你放飯入去之前有冇浸熱水先呢?

如果呢隻好用,我諗我會考慮買多個,始終我會俾囡囡長期帶飯,想買個好d既。唔該晒。

Naughtymom

我有次同個仔參加學校的旅行, 我用thermos的飯壺(三層), 到中午食嗰時最底果兩層直頭熱到出煙,不過我之前都有用熱水預熱個飯壺先

我大仔原本訂飯, 後來話好難吃, 改帶飯, 有時佢都會complain d 飯

"不遷怒者 , 求諸己 ;
不貳過者 , 見不善之端而止之也"

我試過因為 D 餸太多, 將部份餸放埋落 D 飯便出現焗住有陣味的情況, 我又試過偷懶, 將前一晚 D "菜"翻熱, 結果又出事, 個女成盒餸都無食, 以後我唔敢再偷懶.
我每次裝飯時, 都會用熱水將飯壺過水一次, 因為隔了一晚, 發覺 D 膠有陣味.
另, 我覺得 TIGER 比 THERMOS 容易清洗.

HY412
[quote]
scholastica 寫道:
我大仔原本訂飯, 後來話好難吃, 改帶飯, 有時佢都會complain d 飯

我都係用tiger二層, 都ok, 三層太大太重la, 9月送飯可以用盒掛.

"不遷怒者 , 求諸己 ;
不貳過者 , 見不善之端而止之也"

醒目開學勳章 王國長老

我都唸梗呢個問題啊......
我女女果間係"陽光午餐", 睇佢presentation, 好似好好味咁, 一日有3款wor
我屋企離學校都幾遠(計埋等車etc都大半個鐘車程), 我唸真係幾難送飯....我打算真係3款都唔arm食, 至叫工人姐姐送lor!

我個女用"活力午餐", 每天有 4 款選擇, 睇 D 餸菜名我都覺得幾好味, 奈何阿女喜歡食"硬飯", 而學校訂飯 D 汁又真係多到不得了. 攪到個女無哂胃口.

我會參考餐單上 D 餸菜再加上我的方法去整, 所以變化會多 D (** 有時諗整什麼餸都幾頭痛 )
‹ 上一主題|下一主題