用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 跆拳道,空手道,國術etc.
樓主: macy9402
go

跆拳道,空手道,國術etc. [複製鏈接]

Re: 跆拳道,空手道,國術etc.

Thanks Wensi.  個女仔(囉全港空手道青少年大賽10-11歲女童套拳冠那個)真係好打得好型喎!不過係咪比賽才用"紅"帶, 否則佢咪有九段、十段咁堅.

Hi macy9402

她目前應是少年黑帶初段或二段。她胞弟也於6-7歲組別取得季軍。她倆姊弟套拳功力較很多成人黑帶還好。

比賽是淘汰制;分上下兩方;上方縛紅帶先作演練,下方縛藍帶待上方完成後出場。比賽時不配帶本身级/段數色帶,以免裁判們先入為主。事實上,常有較低段/级者臨場表演較佳而取勝。

按不同流派各自規定,在日本有高段或/及身為館長而纏紅帶。
macy9402 寫道:
Thanks Wensi.  個女仔(囉全港空手道青少年大賽10-11歲女童套拳冠那個)真係好打得好型喎!不過係咪比賽才用"紅"帶, 否則佢咪有九段、十段咁堅.

Hi wensi,

我囝不是九龍空手道剛柔會學。 九龍空手道剛柔會由廖學明練士主持。 我囝是在全日本空手道連盟剛柔會 (浸會大學)支部道場學。 廖學明練士和我們吳錦華師範是同門師兄弟,師承高橋戒。

iloveyoub4
我O米係同D細路一齊學囉超曬齡呀,不過學左之後真係對身體好好(係感覺到),鬼咩..練成2個鐘想唔FIT都幾難啦 ...................我會閃返屋企煮飯先,再接仔仔.游水已經一齊學,再叫我學空手道骨頭都散.   

Lelu
你好勁知咁多野!
我仔九龍空手道剛柔會將軍澳支部

Wensi,

我都是由陪囝等到悶,見他初初學極唔識,自己記埋一份,到現在不知是我陪囝,還是囝陪我。 我貪可減肥 、減壓。學費平過去「X身堂」。

我對空手道的知識是由於「8」和有個每事問的多口囝。
wensi 寫道:
iloveyoub4
我O米係同D細路一齊學囉超曬齡呀,不過學左之後真係對身體好好(係感覺到),鬼咩..練成2個鐘想唔FIT都幾難啦 ...................我會閃返屋企煮飯先,再接仔仔.游水已經一齊學,再叫我學空手道骨頭都散.   

Lelu
你好勁知咁多野!

wensi

游水都好呀  ,開頭學果時真係骨頭散曬架,大佬呀我成30+架啦

wensi 寫道:
iloveyoub4

Lelu
你好勁知咁多野!

Lelu

我同你諗法一樣呀,亞女上第1堂果時要我等2個鐘WOR,等到我傻左咁,我O米同教練講話想學囉,點知教練話好呀,我O米學囉,咁就學左成3個幾月LU,E+成身FIT曬,學空手道=平,靚,正   

[size=large]PS.我同亞女係正道塾(全接觸式)

Lelu 寫道:
Wensi,

我都是由陪囝等到悶,見他初初學極唔識,自己記埋一份,到現在不知是我陪囝,還是囝陪我。 我貪可減肥 、減壓。學費平過去「X身堂」。

[/quote]

iloveyoub4  Lelu

好堅吖你地!游水我俾迫ga!仔仔原本有partner ga 2:1私人教,朋友仔學學吓5學,我又5想停問教練點好吖,教練話減五十教埋我,心諗是但la!    仔仔仲想我同佢溜冰,我話你攞我老命la!

減左幾多磅呢?

iloveyoub4

正道塾(全接觸式)嘩嘩啦!好堅呀!
等我8吓先!你們上堂內容怎樣?裝備有什麼?

我們剛柔會2小時內,先熱身,再立定練基本手脚擋打擊踢等,再練移動基本動作,稍息操体能,然後是套拳,最後是組手(約束或自由);小朋友去練踢/打靶。
iloveyoub4 寫道:
Lelu

我同你諗法一樣呀,亞女上第1堂果時要我等2個鐘WOR,等到我傻左咁,我O米同教練講話想學囉,點知教練話好呀,我O米學囉,咁就學左成3個幾月LU,E+成身FIT曬,學空手道=平,靚,正   

[size=large]PS.我同亞女係正道塾(全接觸式)

[quote]
Lelu 寫道:
Wensi,

[/quote][/quote]

Lelu

應該係一樣啦,只係有d次序唔同囉,我諗係睇教練點排列呱,練踢/打靶每堂都有架,要練體能囉;20下掌上壓,20下situp等等咁囉,講真都幾金囉.

[size=large]我下個月考試啦   

wensi

嘩....仲想你同佢溜冰?!會c架 ,其實我得95磅唔洗減肥,只係學左空手道之後成身好有線條咁囉(唔好笑我呀)

[quote]
wensi 寫道:
iloveyoub4  Lelu

好堅

Hi Lelu & Wensi,

再細心D睇剛柔會嗰link,唔明誠和會同剛柔會有乜關係.你哋知道嗎?

未來師妺Macy

Hi Macy,

田崎修司師範成立「剛柔流空手道誠和會」,而「誠和會」同時是「全日本空手道連盟剛柔會」認可成員之一。

高橋戒是山口剛玄學生;獲邀來港任教,成立「香港空手道剛柔會」和「九龍空手道剛柔會」。
macy9402 寫道:
Hi Lelu & Wensi,

再細心D睇剛柔會嗰link,唔明誠和會同剛柔會有乜關係.你哋知道嗎?

未來師妺Macy

iloveyoub4

嘩....仲想你同佢溜冰?!會c架  ,其實我得95磅唔洗減肥,只係學左空手道之後成身好有線條咁囉(唔好笑我呀)................我結婚時就96磅,生仔前106磅,生完仔116磅死未!我要仔仔學空手道因為sunday 我要返學,帶住佢返佢好悶又 on 居居咁,咪叫佢去學空手道law!   

I know that the HKU karate team provides classes not only for HKU students/staffs but also to children (not necessarily children of staffs).  See

http://www.hku.hk/karate/join/joinus_c.htm

However, the tuition fee seems high.  Nevertheless,  I was told that the junior black belts (i.e. the assistant instructors) are students or graduates from HKU, some are secondary school teachers.  I saw a lot of trophies of local and overseas competitions.  Although the tuition fee is a bit higher than some other places, I feel that the background of the people there are more trustworthy (less 雜).

我又5太覺得將軍澳尚德社區會堂支部雜law!都係D小朋友,同放工ge 大人學ok for me 。D死"非仔"唔玩 空手道ge!   

---D死"非仔"唔玩 空手道ge!---

咁又係...  

wensi

agree,得d細路囉,一d都唔雜wor   

wensi 寫道:
我又5太覺得將軍澳尚德社區會堂支部雜law!都係D小朋友,同放工ge 大人學ok for me 。D死"非仔"唔玩 空手道ge!   

iloveyoub4
agree,得d細路囉,一d都唔雜wor ...............仲有D陪仔女一齊玩ge 靚c9!只有跳皮同5跳皮ge細路。   

各位:
有冇聽過太細(4歲)學跆拳道會妨礙長高?
我個仔學左3個月,仍有高左bor?但不知會否慢,又有咩要注意呢?

‹ 上一主題|下一主題