用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 港島區女校
樓主: 木土土
go

港島區女校 [複製鏈接]

Re: 港島區女校

Vernique,
我認為這位小朋友可選擇原校或英華,英華自行收生比較沒那麼注重課外活動或獎狀等,她保持在頭三名和良好的操行,應該有機會面試.原校就一定沒問題.
還有聖士提反女校都可考慮.但課外活動方面可能要做多點.
其實你可叫這位小朋友參加一些校際朗誦比賽,比較輕鬆,又可取些經驗.對她考任何一間學校都有幫助.
這些個人意見希望可以幫到你啦!

想請教下各位, 小女讀聖心(五年級), 成績唔算好標青, 只係全級頭50名左右, 唔知自行報英華女校是否有機會(唉!其實我自己都好擔心, 因為個女D成績好似過山車咁    )
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

升返自己中學好過啦,好博架,英華同聖心係同級中學,係聖心下午六/七十名到已經係band2,聽過大約呢個名次,第一二輪都升唔到聖心中學
beaclem 寫道:
想請教下各位, 小女讀聖心(五年級), 成績唔算好標青, 只係全級頭50名左右, 唔知自行報英華女校是否有機會(唉!其實我自己都好擔心, 因為個女D成績好似過山車咁    )

MM223 寫道:
Vernique,
我認為這位小朋友可選擇原校或英華,英華自行收生比較沒那麼注重課外活動或獎狀等,她保持在頭三名和良好的操行,應該有機會面試.原校就一定沒問題.
還有聖士提反女校都可考慮.但課外活動方面可能要做多點.
其實你可叫這位小朋友參加一些校際朗誦比賽,比較輕鬆,又可取些經驗.對她考任何一間學校都有幫助.
這些個人意見希望可以幫到你啦!

MM223:

真係吾該您﹗其實原校不是一個差的CHOICE﹐但問題是﹐當原校只要是中上的都博出去時﹐把這女孩留在讀中學﹐她再上一層的機會就少了﹐或許我應該鼓勵一下她多曾經課外活動﹐這樣對她整個WELL-BEING會有好處。

謝謝你了﹗

有無高人可以俾d意見 ?

[quote]
木土土 寫道:

Marymount School wedsite show 出來的公開試成績理科真的不標青, 令我好有concern.

理科好的人在一堆勁人中自己只是好普通, 在一堆無咁勁d人自己可能好top, 有自信. 本人也是理科人, 偏向認為在一堆勁人中互相研究解決數理問題是很好的學習過程, 能提升自己的程度, 大家對此有何睇法呢?

I think the public exam. result of Marymount is quite good

pls click
http://www.mss.edu.hk/Achievement/hkcee/ce2005/ce2005.htm

想問各位,唔係讀聖心小學,自行收生是不是唔可以選聖心書院.
另外有冇話邊間港島女校自行收生只收直屬和聯繫小學,不收外校生.
Thanks!!

chingyu 寫道:
I think the public exam. result of Marymount is quite good

pls click
http://www.mss.edu.hk/Achievement/hkcee/ce2005/ce2005.htm

佢得100人=.=
差唔多全部傳統名校計頭100個人, 都有100以上啦=.=

機會等於零

醒目開學勳章

聖心書院自行收生階段只供聖心小學申請,唔收外校生的
raccoon_dog 寫道:
另外有冇話邊間港島女校自行收生只收直屬和聯繫小學,不收外校生.
Thanks!!
我所愛既權權要結婚了

通常理科公開試比較易高分, 但Marymount在理科成績(e.g.maths, physics), 只得10%考生得a, round 6x% 得a-c, 在一般傳統名校來說, 似乎少咗d!

chingyu 寫道:

pls click

因為瑪利曼係主攻文科丫麻....呢個係學校既傳統,聖心就理科,同埋,瑪利曼中四係混合科,我親戚個女就讀理商,升中六要搵出面學校都幾頭赤,純理又唔夠分,商又唔夠分......

所以我都幾認同之前有個網友,搵學校要了解多d學校,唔可以齋睇果間學校既成績作為唯一既指標的

木土土 寫道:
通常理科公開試比較易高分, 但Marymount在理科成績(e.g.maths, physics), 只得10%考生得a, round 6x% 得a-c, 在一般傳統名校來說, 似乎少咗d!

[quote]
chingyu 寫道:

pls click
[/quote]

收架,不過唔係人地寫信報名,係佢去其他小學搵人之麻
appleyuen 寫道:
聖心書院自行收生階段只供聖心小學申請,唔收外校生的[quote]
raccoon_dog 寫道:
Thanks!!
[/quote]

Sindy,
請問即是不是聖心書院去其他小學找適合的學生入去讀?
Thanks!!

聖心書院提供比小學部都唔夠位, 仲點會去其他小學收人呢

請問聖嘉勒(中學)係屬於Band 1 school 之中既一頭?定banding 1 尾呢?

事實如此.............
TroubleMum 寫道:
聖心書院提供比小學部都唔夠位, 仲點會去其他小學收人呢

聖心真的會留少量學位給某些小學.

聖心書院自行收生除自己小學部外,會再分幾多位給其他小學?有冇人知??
我只知好多小學都有分到位,
只要考得好的女學生,學校都有封信和俾張表學生叫佢入去讀.咁D學生拿住封信去聖心係未即=收咗?(我聽D家長講'係'.)
咁即是聖心自行收生有冇派表架?
Thanks!

聖心在自行分配時是自己找學生的. 學生來源有同教會學校, 馬頭涌官小, 油天或南區小學. 主要要收一些有成績或有特別才能學生.  
‹ 上一主題|下一主題