用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣中學(觀後感)
樓主: RT
go

荃灣中學(觀後感) [複製鏈接]

Re: 荃灣中學(觀後感)

rclamlam,

其實我諗住"爛船總有3分釘麻"      , 天主教學校加上辦學咁耐,都唔會太差, 今年又可以揀2間, 可以搵黎做後備 :
我個仔讀天佑(係荃濟旁邊),成日都見到的學生出出入入,佢地比我感覺除左"呢啡"的之外,都幾有禮貌,所以先會諗做後備 :wink:

RT

話雖如此, 但係我總覺得你揀其他學校對仔仔會更好, 不過你都係看下其他學校先決定啦.

thanks rclamlam!!!

thanks RT!
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

Sorry, 我唔係有好多荃濟既資料, 但我大仔係兄弟校既畢業生, 我諗辦學團體既誠意係不容置疑既, 而老實講, 現在男孩子一般都係好呢啡, 強如QC, LS 都如此, 是世風日下嗎 ? 但普遍看到的, 他們的學生還是挺有禮貌的..

相反, 九濟因為被定性為英中, 他們這幾年的收生則幾近 100% band 1... 幸 or 不幸 ?
RT 寫道:
Hello, 2bzmummy,

其實我都覺得荃濟唔係咁差,band2既學生可以考慮,不過始終唔太了解學校內裡情況, 唔知你可唔可以講多的關於荃濟既資料呢?

我又搭句咀: 我真係鄧荃濟不值咯, 佢地在我地年代, 係一等一名校來, 尤其是在天佑既男仔, 有幾多個唔恨入去呀?? 而家好多理科老師都係出自此, 自從母語教學以來, 真係一年比一年......    

見到呢度, 真係要批評下香港既教育制度, 我眼見好多英中變中中既中學, 呢幾年既收生情況, 同埋學生既程度, 普遍都無以前咁好成績啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

以前的年代荃濟仲可以同荃官fight, 但係轉中中後, 又加上轉校長,  所以先轉為band 2!  

but 我打聽過,  d 學生只是頑皮,  唔係壞,  起馬無黑份子!  而且他們欠功課有老師打電話通知家長,  我覺得又幾好,  男仔唔係坐定定的話,  這間都幾好!  

對, 同意, 可能我兩個都係仔, 比較了解同接受到男校既情況, 呢句最真, 冇咩黑人物, 起碼少 d 機會係青春期學壞呀      
xmanman 寫道:
以前的年代荃濟仲可以同荃官fight, 但係轉中中後, 又加上轉校長,  所以先轉為band 2!  

but 我打聽過,  d 學生只是頑皮,  唔係壞,  起馬無黑份子!  而且他們欠功課有老師打電話通知家長,  我覺得又幾好,  男仔唔係坐定定的話,  這間都幾好!  

RT,

好多謝你的分享,資料好有用.  今個星期六, 我都會去, 我係3號車, 你呢?

另外, 關於聖方濟, 我個仔有兩個跆拳的師兄起呢間讀緊, 我都同佢地傾過間學校.  兩個都覺得OK, 佢地兩個都係比較私文聽話型.  其中一個嘅媽咪都認為間學校幾好, D老師都算有心.  只係覺得自己個仔唔肯溫書, D成績就好差.  (個次佢話個仔差, 佢個仔就答佢, 佢地班好少人合格咋.)  佢話佢仔嗰班D成績好差, 成日都好多人唔合格.  校風方面, 佢話, 男校全部係男仔, 一定會玩得好顛. 如果生得細粒的, 亦可能會比大隻的蝦(佢話個仔都試過).  所以學跆拳.

我聽完覺得好似都差D喎, 佢就話既然個仔無投訢, 佢就當佢handle到, 就當無咩問題.

雖然以前既教學方法唔係好, 但係點都好過宜家, 人地中學如果有能力可以行英文, 點解要人地用母語先得架, 應該各自中學來決定方向先岩.

我對我的小朋友的要求就是讀英中 .....  
rclamlam 寫道:
雖然以前既教學方法唔係好, 但係點都好過宜家, 人地中學如果有能力可以行英文, 點解要人地用母語先得架, 應該各自中學來決定方向先岩.

雖然話依家好多英中變中中,令到收生情況唔理想,成績每況愈下等問題發生, 但我覺得校長係咪積極,始終都係一個好關鍵既問題.
講返荃灣區,睇到好多學校雖然係中中,但係冇放棄過, 響校長努力改革之下,慢慢由band3變成band2,有的重排期等band 1,好似王少清咁,人地都係中中,以前都冇荃濟咁出名,但佢好積極咁攪好多活動,特別著重係英語培訓方面,令到佢依家既收生差唔多100%band1.
反觀荃濟, 好似一路都唔太接受自己變成中中既事實,態度亦變得冇咁積極.... :cry:

誰是荃濟校長 ? 我想應該不是修士了, 他們都太老了 !

Hello, NancyFelix,

我係1號車, 你上次有冇去呀? 今次去6間,時間重緊迫,唔知可唔可以參觀得哂???
睇完之後上黎分享吓對的學校既觀感呀

RT 寫道:

我係1號車, 你上次有冇去呀? 今次去6間,時間重緊迫,唔知可唔可以參觀得哂???

上次無去呀, 阿仔長週要返學, 佢對9/12的學校興趣大d加上短週, 咪可以去睇下囉.  好呀, 睇完之後上黎一齊分享吓.

RT:

今次去邊6間呀 ?

去完記得上黎報料啊  

RT 寫道:

Hi, cj712644,

今次會去李城壁,可風,梁省德,李炳,胡漢輝同王少清, 去完之後再同各位分享吓感受

RT 寫道:

今次會去李城壁,可風,梁省德,李炳,胡漢輝同王少清, 去完之後再同各位分享吓感受

RT,
你可能記錯左呀, 最後一間係荃灣公立何傅耀紀念中學, 唔係王少清呀...

NancyFelix 寫道:
[quote]
RT 寫道:

RT,
你可能記錯左呀, 最後一間係荃灣公立何傅耀紀念中學, 唔係王少清呀...
     [/quote]

係呀係呀,sorry,因為呢間冇可能入到,所以記錯左   
‹ 上一主題|下一主題