用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 St. Catherine K1 會否只prefer 收'大仔'?
樓主: bbiloveu
go

St. Catherine K1 會否只prefer 收'大仔'? [複製鏈接]

Re: St. Catherine K1 會否只prefer 收'大仔'?

.

其實我都唔知應該點樣同bb搵學校. 佢出年讀k1, 我無打算同佢讀N. 同好多家長一樣, 我唔係望子成龍, 中庸都ok. 唔想佢太多功課, 希望佢可以享受童年生活. 我地依家住大嶼山, 出年bb讀書會搬返出市區, 多數會住藍田/油塘附近.  我有朋友(呢個唔係順嫂叫我試吓同亞仔考培正, 我家姐個仔讀緊DBS, 佢又提議我同亞仔報Hong Kong Pre-School). 其實我完全唔知有咩分別.
jeremyphlam 寫道:
[quote]
雙子媽媽 寫道:
我都有咁的疑問. 我d朋友話St.Cat係只要有$就可以入

你d朋友真係.................好牛頭角阿順嫂.......唔識又要亂吹..........

我有朋友細仔+家景唔係太好都收了........[/quote]

Re: St. Catherine K1 會否只prefer 收'大仔'?

如果大家諗住讀呢類幼稚園一定會入到名牌小學就錯啦....正如大家所講...每年收咁多學生...點會個個都一定有好的小學收...不過, 有d直資同私立小學真係比較鍾意收某某幼稚園的學生係事實,但都係睇番佢地interview的表現....我身邊的小朋友係呢兩間畢業的都有...入讀名小學亦有...入讀普通的小學都有...但係我問過家長對呢兩間幼稚園的comment都幾好...
而且,其他地方都有好的幼稚園...我係住係九龍區的,我今年都係報左幾間幼稚園,出名同唔出名都有...個人認為都可以比小朋友試下in....得咪可以考慮是否適合...唔得的話都要讀架...

入番題啦....sc 1st round 都會收細仔...

CI

我想問下你的高見, 阿仔09年先入學但係我做緊資料收集..其實我想阿仔小學讀瑪利諾神父因為有直屬中學, 係band 1己經有個保障, 如果小學成續好再可以考出面更好的. 但係我第一輪我估都係入唔到要等抽簽, 如果純粹等抽簽咁讀那間幼稚園都問題但係如果抽得唔好及很唔理想咁我就要考慮私校或直資, 這個時候由那間幼稚園畢業就好重要….

其實我自己想阿仔又一村或者德貞, 因為校舍大, 口碑都ok…..請問你有何意見?

hi jojoplanet,

大家分享一下...我冇mud高見..純粹係個人睇法.
如果你打算比小朋友入讀一間要大抽獎的小學(即第一輪唔夠人地多分),理論上讀什麼幼稚園都冇分別,但你要諗下呢間學校係咪傳統要"吹谷"果種,萬一係的話,選幼稚園便要考慮清楚比佢入一間好happy,但上到小學就趕唔上, 定還是有一定程度的幼稚園。
有朋友的囝囝入左dbs,但幼稚園不是程度深...現在十分後恢..cos'名校都會收普通的幼稚園生...真係好睇interview,包括家長果part.

講番直資方便,如果收左而你接受offer之後...你便不能參加大抽獎, 而私小收左都可以參加大抽獎。所以睇番轉頭,那間幼稚園畢業除左對interview有影響之外(不等於一定收), 重要衡量是否適合孩子...如果不適合...幾出名都冇用...但某角度黎睇係有幫助...所以我都有報...等佢有呢個機會去試...

另外,你講的幼稚園我唔肯定...只知又一村校舍都幾大,但德貞幼稚園收男生嗎...因小學是女子學校同埋要交學費果種

希望幫到你啦

CI

我唔知道原來直資收左而接受offer之後就不能參加大抽獎..真煩...我以為大抽奬唔得先再搞私校或直資...

我個姪仔讀又一村再上瑪利諾神父, 佢OK...不過我又想揾一間係主要用ENGLISH 同PUTONGHUA..因為我想佢在幼稚園打好呢兩樣語文的基楚....崇真好似係...K1的學費OK 但係好似K2&K3要全日就好貴...

聽完你咁講我又更加偏向崇真因為又一村同德貞(幼稚園收男女生) 的程度係無咁高....

我想問你朋友個仔入DBS..咁佢讀那間幼稚園呢?

My elder daughter was born in mid Oct and my younger one was born in Jan.  Both of them were admitted into St. Cat.  Besides, my husband is only a ordinary white-collar and I'm a housewife.

mamami 寫道:
如果你兩公婆係名校畢業生或者家姐/阿哥讀緊名校, 好似LA SALLE, 咁一定收, 大小b都收, 因為個小朋友第日入梗名校, 對st cat 的名氣有幫助.  佢地點知.. 因為報名表要填囉.

ST. CAT 的宗旨係求學係求名氣..

我又唔同意 wow, 我同老公間小學都係好雞吓, 係報名表上差 d 唔想填上去. 但佢都收咗我囡.

mamami 寫道:
如果你兩公婆係名校畢業生或者家姐/阿哥讀緊名校, 好似LA SALLE, 咁一定收, 大小b都收, 因為個小朋友第日入梗名校, 對st cat 的名氣有幫助.  佢地點知.. 因為報名表要填囉.

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

雙子媽媽

原本我都選定咗讀 hkps, 但 hkps 因業主要賣盤, 冇得再續約, hkps 要搬去他處啦, 仲會改埋名 tim, 所以我會讀 sc 啦.
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

妤妤 寫道:
雙子媽媽

原本我都選定咗讀 hkps, 但 hkps 因業主要賣盤, 冇得再續約, hkps 要搬去他處啦, 仲會改埋名 tim, 所以我會讀 sc 啦.

Hi 妤妤,

You decided to let your girl to study St Cat.  Good decision ah!

Becky
My lovely Chezkel is 6.5 yrs old la!!

I don't know. Mine is born in late March, got accepted, but we have sent SC letter that you gave up the place.

mamami 寫道:

同意亞!!! 有個同事個大仔讀僅「華仁小學」,個細仔 interview 訓著覺都收 La ...

ST. CAT 的宗旨係求學係求名氣

St Cat 一年收幾佰個學生咁多, 收完D家姐/阿哥讀緊名校之後, 一定仲會收D兩公婆間小學都係雞雞地, 好似你同我。
妤妤 寫道:
我又唔同意 wow, 我同老公間小學都係好雞吓, 係報名表上差 d 唔想填上去. 但佢都收咗我囡.

[quote]
mamami 寫道:

[/quote]

Hi jojoplanet,

咁你向自己的目標出發啦...

講邊間幼稚園好似不太公平,可能該幼稚園有其他的學生可以應付呢

我的朋友都只不過是話比我知佢有呢d情況出現...好後悔,加上身邊的朋友同家人都有小朋友一上小學,d功課好吃力(就算係一間好普通的小學,都會好努力咁"谷"學生,這是香港的教育普遍的情況,讀國際學校會有所不同)

我早前都因為囝囝讀邊間幼稚園而煩惱,周圍去問人,識得,唔識的(bk的媽媽)都問,但當綜合各方的意見之後。我選了一間程度較深,各方面都平均,同埋阿仔面試時表現得好d,開心d,自己都鍾意的幼稚園...當你in完之後,你都會feel到邊間適合..雖然,內心會有段時間15/16,升小學的野,都好睇佢的表現同運氣

[quote]
jojoplanet 寫道:
CI

我唔知道原來直資收左而接受offer之後就不能參加大抽獎..真煩...我以為大抽奬唔得先再搞私校或直資...

我個姪仔讀又一村再上瑪利諾神父, 佢OK...不過我又想

jojoplanet,

我e姪都係讀DBS, 佢係讀Hong Kong Pre-school的.

妤妤,
睇左我以上的答覆, 妳會知我點解想入Hong Kong Pre-school. 不果其實我都好矛盾, 我唔係想要bb去到入DBS咁勁, 因我都係怕佢會太辛苦. 但諗住名氣好d的幼稚園會對考任何一間小學都有幫助.

聽聞St. Cat已經無以前咁好. 亦有人話St. Cat一向都係一般, 只係bk的媽咪吹捧佢.

CI

咁你小朋友會讀邊間幼稚園呢?

雙子媽媽

其實小學我就唔駛阿仔讀dbs呢d名校, 因為大人同小朋友都好辛苦. 我阿嫂個姪子讀la salle, 小學開始要全科報習. 我朋友的朋友有小朋友讀dbs, 佢話學校有一個架放咗的考試卷係過到, 原本個自己個小朋友囉90份個家長就好開心但係佢地返到學校囉d卷黎睇, 見到其他小朋友95...咁就會怪自己個小朋友點解得90分.

我覺得學校呢個方法都係有問題...

jojoplanet,

Check pm.

agree.  有d小學都係咁...家下90分都唔算好勁..依家的學生好大壓力...

[quote]
jojoplanet 寫道:

雙子媽媽

其實小學我就唔駛阿仔讀dbs呢d名校, 因為大人同小朋友都好辛苦. 我阿嫂個姪子讀la salle, 小學開始要全科報習. 我朋友的朋友有小朋友讀dbs, 佢話學校有一個架放

我呢個e姪, 思想好成熟. 佢主動問我想同bb讀邊間幼稚園, 我問佢有咩提議, 佢竟然話睇妳想同佢讀咩小學. 跟住我話如果好似你咁讀DBS呢? 佢就話要讀Hong Kong Pre-School. 我話唔想bb太辛苦, 仲問佢覺唔覺得自己好辛苦. (我家姐係個d Mon-Sun都同佢排都密麻麻的人, 連family gathering出黎飲荼都要一早約, 飲完即時鬆人個隻) 佢話一d唔都辛苦, 仲有如果幼稚園同小學唔勤力d, 中學先黎追仲辛苦.

我同同事講開, 佢話我e姪直情中左我家姐的毒, 一個5年級的小朋友一d童真都無, 呢d對答簡直可怕. 仲話呢d就係hk教育制度培養出黎的'精英'. :cry:

喎好驚呀, 你個e姪講野咁老積...

雙子媽媽 寫道:
我呢個e姪, 思想好成熟. 佢主動問我想同bb讀邊間幼稚園, 我問佢有咩提議, 佢竟然話睇妳想同佢讀咩小學. 跟住我話如果好似你咁讀DBS呢? 佢就話要讀Hong Kong Pre-School. 我話唔想bb太辛苦, 仲問佢覺唔覺得自己好辛苦. (我家姐係個d Mon-Sun都同佢排都密麻麻的人, 連family gathering出黎飲荼都要一早約, 飲完即時鬆人個隻) 佢話一d唔都辛苦, 仲有如果幼稚園同小學唔勤力d, 中學先黎追仲辛苦.

我同同事講開, 佢話我e姪直情中左我家姐的毒, 一個5年級的小朋友一d童真都無, 呢d對答簡直可怕. 仲話呢d就係hk教育制度培養出黎的'精英'. :cry:
‹ 上一主題|下一主題