用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小一(2/6)派唔到,點算呢?
樓主: Macusmama
go

如果小一(2/6)派唔到,點算呢? [複製鏈接]

Re: 如果小一(2/6)派唔到,點算呢?

我都吾係自己print, 係自己映左攞出去晒,
因為我想自己映, 幫佢映張靚d 可以慢慢揀,
你知啦...有時d 人無咩耐性, 求其映左就算架麻... : [quote]
iloveyoub4 寫道:
bebe1217

我諗住去影相鋪影ja無諗住自己print呀,
一來無果個software,二來我部printer d色一般ja,
都係出去影果d靚d    

醒目開學勳章

其實叩門信幾緊要嫁.校長對大家毫無認識.
就係靠封信看看家長有幾多誠意...
所以趁呢幾日努力啦!
願神給大家好好保守!
為每為小朋友安排一所合適的小學!
祝大家都唔使用"叩門信"同"profile"!

p.s.
緊記就算派不到頭三志願都不要氣餒!
定d為小朋友叩門,今年比去年適齡兒童為少.
應該更易叩門.要相信神定會為小朋友安排最合適的.
祝大家平安!

想問如果係統一派位無選個間小學,叩門門試機會高唔高?學校會唔會俾學位這些學生?

醒目開學勳章

有d學校-大熱個d,一早講明,首輪,次輪抽奬,
唔放佢入三甲,係唔會先考慮叩門嫁.
但次熱個d,一樣有機會嫁.
不過儘力試下,試左起碼有機會,唔試機會=零
願神保守.加油!
櫻田恭子 寫道:
想問如果係統一派位無選個間小學,叩門門試機會高唔高?學校會唔會俾學位這些學生?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我會攞定D spare囉, 佢要的話, 我就交散裝個D, 用file俾佢.
但交個份就係釘裝, 靚好多.

bebe1217 寫道:
我都無bind 架, 都係自己攪咋.....因為我上次去宣道真係有e 個情況....thanks~~ [quote]
Charlotte_mom 寫道:
題外話~~
我舊年既portfolio, 都無訂裝既, 係買個folder (一本有20個膠袋果d)入住既
我初時都有釘裝, 後來睇過個專家tips, 話有d學校會指明只收某一d文件(例如只要成績表, 唔要証書), 如果bind埋左, 到時meet出黎交, 就會好肉酸喇
不妨參考下
[/quote]

我想問下影咁多証件相做咩ga?

醒目開學勳章

各位 48网的网友, 唔好意思, 因太多人PM我, 不能一一回復.
我講返我去年扣門的資料, 希望幫到你們.  但最好而家你哋逐一打電話去問各間學校, 今年可能唔同咗 :

如有錯誤, 請有指正 ( 忘記錯 )

去年是6月3日放榜.

我只攞咗呢幾間資料 :

德田x強 (即日派表, 有限數量, 先到先得), 8號交資料

聖愛x華   ((即日派表, 有限數量, 先到先得), 即日面試.

聖安當, 基法  周一5號派表, 8號交資料

陳呂x德 即日有表攞, 但無人收表, 周一可交

基x  話周一派表, 但即日10點幾已派表, 仲係早D又無 (9點幾), later又派, 走咗返屋企的就俾佢玩C      即日收資料

聖約x觀塘  即日派表, 周一交回

其它學校 :

平田  同德田一樣
聖馬太 都係即日派表, 有限數量, 先到先得
循道  即日派表

醒目開學勳章

唔收一一生, 都係有原因的.  

好似我自己 , 其實只去咗三間, 有D攞咗表無交, 有D交咗無去見.

第一間收我仔的是第五志願的學校
第二間係第九志願的學校 ( 排第九唔係我唔鍾意, 只是離家遠D.) 我好感激收我仔的那位主任, 同埋好抱歉因最後我都係走咗
第三間就係一, 一的學校

醒目開學勳章

48网媽媽, 如再有問題, 去呢到揾我啦, 呢到仲有好多48网媽媽可以俾意見同扣門心得.  我同佢哋的友誼, 就是由去年大抽獎失敗, 再共同經歷扣門的歷程, 共患難的朋友      油塘click here

雪文

morning,唔該曬你提供既資料呀,謝謝!!

真係有d要即日見架wor   
唔好意思呀我又做左問題c9又有野想問呀

1)德田x強 (即日派表, 有限數量, 先到先得), 8號交資料

[size=medium]即是話當日

雪文!thankyou!上年我的朋友交表去循道,一一唔係選佢,所以無得in.

有家長話, 就算你一一選佢, 都未必有得in   

醒目開學勳章

咁我認識的朋友, 係 1 1選循道入去的.  但係等好耐好耐先有得In囉.
skyway1668 寫道:
雪文!thankyou!上年我的朋友交表去循道,一一唔係選佢,所以無得in.

雪文

我都想知道
請你pm給我好嗎?
thankyou very much!

雪文,

請問你有冇叩門信既sample呀, 因為我囝囝出年要讀小一了, 但我完全無頭緒去準備, 好担心呀 ...  

非常感激 ...

雪文,

我太緊張, 竟然唔記得留email address, sorry
[email protected]

各位媽咪

請問幼稚園校長推薦信幾時問校長取?
放榜前? 放榜後?

thank a lot

angel 朋友

醒目開學勳章

Triangle_*

我要講的都在這里講咗啦, 我無嘢M俾katiema呀, 我只是同佢傾咗電話.

唔好意思咁多位
Triangle_* 寫道:
雪文

我都想知道
請你pm給我好嗎?
thankyou very much!

醒目開學勳章

saui , 唔使太擔心.   BK就是好好的學堂.  我都是在這里學到點做profile, 扣門信等等.  你上多D小學雜談就得啦. 你還有一年的時間, 不用太心急啊.

我有叩門信sample, 但都同BK上有媽媽提供的一樣, 我諗俾你無太大的意思.  其實年年範文都會大致相同, 各校長, 主任睇到都無新意.  不如你在範文基礎上要點諗出新意,突出自己的小朋友長處同誠意.

saui 寫道:
雪文,

請問你有冇叩門信既sample呀, 因為我囝囝出年要讀小一了, 但我完全無頭緒去準備, 好担心呀 ...  

非常感激 ...
‹ 上一主題|下一主題