用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小一派位似抽獎 家長轟欠公允 倡議考公開試 ...
樓主: id00288
go

小一派位似抽獎 家長轟欠公允 倡議考公開試 [複製鏈接]

Re: 小一派位似抽獎 家長轟欠公允 倡議考公開試

agree!

alvinchanmama 寫道:
[quote]
肥嘟媽 寫道:
5歲人仔就考公開試,有無攪錯,一世人真係死讀書囉
參加得統一派位,做家長就應充份認識遊戲規則,自己填一個自願,結果派左去間非心儀學校,抵佢,小一入學隻vcd,上網睇都有講派位機制係點啦,要怪,只可怪家長自己唔識野,安全墊都唔識舖,結果現在跌得痛死

agree
我都覺得抵死
[/quote]
孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

原文章由 Sindy 於 07-6-4 19:13 發表
就算係d讀高一級學校既學生,係咪真係個個既程度都係高一級先....我覺得係果d對阿仔阿女有too much信心既家長先會咁囉.....hehehe

如果係咁個個去晒讀名牌幼稚園啦, 什麼叫做公平呀, 其實咁細個小朋友可以考他們什麼呀? 多餘

那位家長咁鐘意考試
不如自己去考
佢位小朋友一定好惨
咁細己經俾佢亞媽逼到無氣
希望個小朋友冇事啦....
妹妹豬 齊來做個好朋友)

原文章由 catcatmom 於 07-6-5 10:36 發表
//個仔幼稚園名列前茅//
方氏夫婦個仔甘勁,咪考男拔,有錢聰明一定有優質教育,個女讀女拔羅!你要講實力係咪!

佢個仔可能讀春田瓜瓜幼稚園
以為自己個仔係個小圈子入面好叻, 咁出到去就一定得。on居既井底之蛙......
只填一間 - 唸住實得, 不如放埋把cutter落去張application form度啦, 必定得添呀!

考試?????
咪傻啦, 咁鐘意考, 叫小學出張卷考家長啦。

[ 本文章最後由 silvia_ng 於 07-7-29 01:58 編輯 ]

考試??唔係掛!!
六年小學生涯.考十幾廿個試都唔止.仲未計d大小測.默書.
仲自動申請整多個試黎考???
唔好玩啦~~爸爸媽媽!!!!!

小一派位的計分方法我都覺得唔公平(e.g.兄姐正就讀就必定收),但多個考試又唔係咁好。

crazy and silly!~

hk citizen always too simple and sometime naive!~

反對小一公開試.

5歲人仔考咩鬼公開試!!

原帖由 P-Ma 於 07-6-6 13:11 發表
小一考公開試?

我一萬個不讚成!

可能指一些人住在名校網而抽不到入名校的,而一些人不是住在名校網內卻問人借地址入選,很明白這些家長的心情。

‹ 上一主題|下一主題