用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五 talk 一 talk (07~08年)
樓主: siulisa
go

小五 talk 一 talk (07~08年) [複製鏈接]

Re: 小五 talk 一 talk (07~08年)

嘩!我又要報到先!
今年小五+小一,我諗我實 ,今年小四雖然個仔比我力迫,可算進步左,但下年我真係 ,個細囡叫佢溫幾個生字都想死。

looby
你囡囡果間都教緊呢d呀,一個時間同錢我都教到 ,我覺得會唔會好易混淆呢?

alicetong 寫道:
siulisa
我去麥xx...裝修左都好好環境..間營社都好乾淨企理喎..
落雨就美中不足囉..攀石,繩網,戶外活動好多唔開...不過初次打〝門球〞又真係幾好玩喎..

jp,
妳覺得轉左呢位老師相比以前係未真係好好多呀....
因為我依家0個個都係唔push同唔鍾意小朋友參加校際音樂節0個隻..真無奈呀...

alice,
麥理浩度假村我地都去過2、3次,o個陣殘舊D。 :-|
妳要預早幾耐前book丫?
而家呢位琴老師相比以前o個位真係係好好多架,跟左1年左右兩兄弟就雙雙響校際音樂節拎獎。
但琴老師要求高,家長亦要付出時間/心機協助。畢竟世上沒有不勞而獲的!

looby,
K3细女考代數? 乜咁谷呀!   

JP
嘩...甘咪好開心
係咪都係家附近呀?

係呢...有無考慮比佢地學多一樣樂器甘呀?
我有少少心動, 本來好想拉大提琴, 但太大, 屋太小, 唔得
管樂好似唔錯, 因為細細地, 又唔洗練太多時間

JP 寫道:
[quote]
siulisa
我去麥xx...裝修左都好好環境..間營社都好乾淨企理喎..
落雨就美中不足囉..攀石,繩網,戶外活動好多唔開...不過初次打〝門球〞又真係幾好玩喎..

alice,
[/quote]

麥理浩度假村我地都去過幾次 (未裝修前), 屋入面有飛小強, 百足, 螞蟻         好驚 . . . , 可能太近郊啦, 裝修左係未好好多呀?!

hhma,

選樂器其實都要睇小朋友既特質嫁, 我都曾經諗過比阿女學管樂, 但最後都覺得佢對吹管既樂器控制得唔係咁好, 但弦樂佢就一點就明, 可能有 d 小朋友就相反, 所以真係好睇小朋友自己既長處所在, 選對既就能事半功倍.

hhma,
好0拿,到時我大叫... hhma妳係邊度呀....

M&A Mom,hhma
我都全部無咩做...兩個一齊口讀0既多...真係有效..小朋友都無咁抗拒先..但中英閱讀理解0個d都要買定0拿...

looby
妳唔好嚇我..K3考代數..我個女連加數都未識

wwyee ,
嘩妳時間同錢都教埋.....
妳同我處境一樣呀.. 今年小五+小一,大家要彼此互相附持呀 我個仔係要踢一腳郁一郁0既... 個細女係快樂幼稚園出0黎好谷0既學校....唔頭殼頂出煙都好難囉     

[quote]
wwyee 寫道:
嘩!我又要報到先!
今年小五+小一,我諗我實 ,今年小四雖然個仔比我力迫,可算進步左,但下年我真係 ,個細囡叫佢溫幾個生字都想死。

JP,Zoey

今次去全部翻新過喎..D電視都換過晒成50吋Plasma,到處都畫左好多顏色兒童畫,連營舍門口都有..要成3個月前book架...聽d staff講暑假都book到full晒就0黎連職員都無頂訓咁話..昆虫較外就預左一定有囉...其實落雨濕濕都幾驚d蛇架...

JP
係呀..我都聽介紹妳個朋友講妳小朋友好叻囉獎..咁妳兩個仔仔每日練幾耐琴架 我仔唔係日日練 : 因為自己兩邊走...這個當然係問題啦 但依家0既老師係識左好多年有交情0個種..比較大陸呢..唔學又好似唔好意思..上次提一提參加校際佢就好大反應.....不過今次諗住明年都想佢試下..
升中都要沙紙架.. 其實都有d想轉..但就考3級了..遲d再算吧..

可唔可以講下妳要點push阿仔架....

[quote]
JP 寫道:
[quote]

alice,
而家呢位琴老師相比以前o個位真係係好好多架,跟左1年左右兩兄弟就雙雙響校際音樂節拎獎。
但琴老師要求高,家長亦要付出時間/心機協助。畢竟世上沒有不勞而獲的!

wwyee:
你唔好咁快講時間同錢o黎嚇我啦!
我記得當年教呀仔都教到嘔白泡,
可况教呀女.........

alicetong、jp:
我都唔鍾意咁深,不過老師話其她家長鐘意喎!
其實P.1 d o野,咪留翻P.1先學囉,點解要K3學!

Gigi:
Hi!   

GIGI
梗記得你啦

Zoey
岩既, 應該要睇小朋友既特質.  不過我唔知佢特質同興趣係咩woo...

alicetong
吓...甘我叫你全名好過啦   
愛麗c糖 )))))

嘩...原來你地甘多小五+小一

JP
其實我都幾想知呀JP練琴既schedule係點?

looby
"唱"錢個吓教到我痴左線
當然e+教緊細佬時鐘都係教到痴痴地

我都覺得, 好似我地官校甘step by step咪好lor
唔好多又唔好少 :  :
我地隔離學校(浸x), 谷得好勁.  只谷考試.  band 1比例好正, 聽聞over70%.  但又好似話佢地只谷考試, 底子唔得, 上到中二就現形   

[quote]
JP,Zoey

今次去全部翻新過喎..D電視都換過晒成50吋Plasma,到處都畫左好多顏色兒童畫,連營舍門口都有..要成3個月前book架...聽d staff講暑假都book到full晒就0黎連職員都無頂訓咁話..昆虫較外就預左一定有囉...其實落雨濕濕都幾驚d蛇架...

JP
係呀..我都聽介紹妳個朋友講妳小朋友好叻囉獎..咁妳兩個仔仔每日練幾耐琴架 我仔唔係日日練 : 因為自己兩邊走...這個當然係問題啦 但依家0既老師係識左好多年有交情0個種..比較大陸呢..唔學又好似唔好意思..上次提一提參加校際佢就好大反應.....不過今次諗住明年都想佢試下..
升中都要沙紙架.. 其實都有d想轉..但就考3級了..遲d再算吧..

可唔可以講下妳要點push阿仔架....

[quote]

alice,
5講妳都5信--->我每日放工返來食完飯就坐響琴邊聽兩個仔彈,聽足成粒鐘(暑假冇功課就粒半鐘)。Check功課、溫習只預留半粒鐘,妳話我係咪short short 地!   
妳仔老師點解對參加校際好大反應呢?佢有乜目標set比亞仔(或有乜期望)呢?

hhma,
學一樣都夠我c 喇!學多樣我肯定短命幾年!
況且佢兩個仲有其他興趣, 細佬like football,大佬play table tennis、學奧數,我5想投放太多資源響music方面!

JP
甘係你放工返黎之前, 佢地有無練琴?
如果無, 都唔算SHORT
因為練一粒鐘琴都好正常, 同肯定JP talent有返甘上下.
一粒鐘都羅甘多獎, 又學得快.

我就係貪心lor, 聽到人地學flute, 又幾鬼好聽
但佢地又係有其他興趣, 呢d興趣當然比琴interesting啦
所以我估都係吹水多   

你上次問table tennis呀sir, 你有無係青苗問吓?

hhma 寫道:

Zoey
岩既, 應該要睇小朋友既特質.  不過我唔知佢特質同興趣係咩woo...

hhma,

咁我都係因為衰過先知既0者     :    !  學樂器真係要花好多時間, 我女學兩樣, 加埋 choir, 用係音樂上既時間真係好多好多 (多過溫書做功課          . . .  )!  不過其實阿女都有講過鍾意大提琴多 d, 所以鋼琴去到八級我地就會停嫁喇, 咁希望佢第時係 church 都可以幫下手;  大提琴有得夾 band, 佢唔會肯唔學嫁          .

Hi all    

上黎報到先,自下學期段考完畢係學校
家長日當天拎完成績表果一刻開始,我
心情真係未好過,佢張成績表我真係冇
眼睇,英、數兩科主科均唔合格,經過
班主任同我詳細傾談�分析阿女學業上
既問題,佢 suggest我搵私人補習比阿
女,希望期考時成績可追番,我當然不
敢怠慢,拿拿聲搵左補習老師比阿女,
上個月期考卒之合格,數學係僅僅合格
,英文就好少少,免強叫做全科都合格
,但一計埋上次段考D差勁成績,全年
平均分即時低晒,今年升小五我真係一
D都唔樂觀!

InMa

各位

新版唔好用
我成朝都入唔到來
原來你地已經入哂黎

各位靚媽打

請去以下 dl

(1) 數學教師版, 要自己用小畫家 cut 走 d 答案
http://www.sendspace.com/file/648onn
http://www.sendspace.com/file/648onn

c 啦...唔係咁識用新 bk tim
d 超連結...無得整 click here 嘅
邊個識....指點下我啦

mandy

你大仔變哂樣噃...係時間換過張啦
大仔都要同 新 bk update 吓

siulisa

你好醒呀...識得幫我細囡升埋班

joanneka

尋日下晝我地留守响銅鑼灣
d 跳傘表演好鬼正
睇完 show 入左去"實惠" 過冷河