用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2
樓主: 老虎狗太太
go

跑馬地寶血幼稚園家長會Part 2 [複製鏈接]

我囡囡個時都係喊左幾日,之後有少少情緒唔穩定,但老師們真的很有辦法,好快佢就適應啦

原文章由 YongXin 於 07-8-2 16:26 發表
我女當年喊到11, 12月都仲會不時喊呀! 頭0個幾個星期就更加日日喊. 但係老師好有辦法既, 係朝早喊一陣既0者. 仲有有0的小朋友, 直情開始識得安慰返同班同學添!

會唔會係暑假所以呢排無乜人入黎呢

原文章由 YongXin 於 07-8-2 16:26 發表
我女當年喊到11, 12月都仲會不時喊呀! 頭0個幾個星期就更加日日喊. 但係老師好有辦法既, 係朝早喊一陣既0者. 仲有有0的小朋友, 直情開始識得安慰返同班同學添!

原文章由 老虎狗太太 於 07-8-4 10:35 發表
會唔會係暑假所以呢排無乜人入黎呢

囡囡鬧情緒鬧了很久.哭就哭了幾日,但就時常說不想返學.扭扭擰擰,攪到我心都煩晒.可能囝囝剛出世,爭寵?

我囡囡現在直情當咗自己是小學生了,因為身邊有頗多的朋友仔,都是升同一學校.另外,我係某某書局見到同校的小朋友時,我會主動和她們傾計,久而久之,我識咗好多同校的人,跟住又介紹給囡囡認識.我想她應該不會陌生掛?

可能有弟弟會讀寶血,她知道應該有很多機會返寶血,所以沒有太不捨得.只是生日會前夕,她說想請埋啲老師出席生日會.:):)

醒目開學勳章

搬0左來呢度, 唔知各方好友識唔識路呢?

唔知點解會越搬越後,又睇唔到邊個最新發表

原文章由 YongXin 於 07-8-6 12:14 發表
搬0左來呢度, 唔知各方好友識唔識路呢?

Hi !

成個暑假你地去左邊度玩呀?我覺得放暑假仲辛苦,星期一返早期訓練,星期二、三學英文,星期六學畫畫,逢星期日去游水,晒到囡囡好似朱古力咁,又去左海洋公園,迪士尼又玩左3日2夜,仲有4個星期開學,好想囡囡快D返學,唔洗唸節目比佢

你地係咪25/8開家長會呀?

醒目開學勳章

学普通话,英文,phonics,琴,画,等大小姐唔洗0甘無聊,又等我啊妈可以趁阿大小姐上堂时,可以0向屋企静0下。。。我都有開始同大小姐温小一书喇!等她习惯0下,唔洗到開学时懵盛盛。

原文章由 catherinefung 於 07-8-6 15:31 發表
Hi !

成個暑假你地去左邊度玩呀?我覺得放暑假仲辛苦,星期一返早期訓練,星期二、三學英文,星期六學畫畫,逢星期日去游水,晒到囡囡好似朱古力咁,又去左海洋公園,迪士尼又玩左3日2夜,仲有4個星期開學,好想囡囡 ...

我個囡囡都話好掛住老師,所以佢話要畫番幅畫比老師呀。

原文章由 老虎狗太太 於 07-8-2 11:40 發表
唔經唔覺放左暑假就快一個月,好快又返學啦,囡囡有時都話好掛住老師

Hi Hi,
We keep to post some news, Can WE show on the cover every time?
BUZZ = kwkkcy

大家可以係標題隔離.......收藏度keep住個標題就唔洗揾得咁辛苦,下次登入左係最頂私人信息..觀看賬號嗰行禁自已個名,再入禁收藏的主題就得啦

我囝囝05年6月出世, 想幫他報這學校20年的k1, 這學校好嗎?, 好在哪一方面?

家住tks, 會唔會好遠呢?

我們沒有宗教背景, 囝囝仲未好識講野, 會唔會好難考到?  幾時要開始報名同埋通常幾月會面試? 因細囡預產期在12月頭, 正在擔心父母不能一同去面試會影響結果呢....

這學校小學派位好嗎...特別是男女校...那到妹妹時就不用煩了...

請你們這班家長提供多些資料給我吧...

謝謝!

學校出左分班的通告啦,大家快的上網CHECK下。

老虎狗太太,

我囡囡今年都唔可以同你囡囡一班呀。

原文章由 vanyau 於 07-8-5 00:51 發表

囡囡鬧情緒鬧了很久.哭就哭了幾日,但就時常說不想返學.扭扭擰擰,攪到我心都煩晒.可能囝囝剛出世,爭寵?

我囡囡現在直情當咗自己是小學生了,因為身邊有頗多的朋友仔,都是升同一學校.另外, ...

vanyau,

"可能囝囝剛出世,爭寵?" - 你生第3個小孩子? 你真是厲害 , 我有兩個都已經頭都大啦, 你好叻呀!!恭喜恭喜

tautaub

招 生 日 期 :2007 年 10 月 15 日
接 見 日 期 及 時 間 :2007 年 11 月 3 日 ( 星 期 六 )
取 錄 與 否11 月 8 日 前 通 知

你可上寶血幼稚園睇下詳細資料,仲可睇下tks有冇校車到

面試好睇小朋友當日心情,初時我都好擔心囡囡乜都唔識,又好痴身,但面試當日原全唔理我自已玩,老師問乜就答乜,其實我覺得最緊要老師問乜野佢有反應就OK

[ 本文章最後由 catherinefung 於 07-8-16 03:55 編輯 ]

哈哈!囡囡讀低班孝,希望佢會孝順我啦

今年同學仔有24人好似少過幼兒班時

早呀!搬左之後好難搵你地,大家好!

仲有兩個禮拜先返學,囝囝成日都話冇人陪佢玩,我又冇報暑期班,日日都係兩個互玩,仲唔俾我行開做家務呀,點算!

想請問依家出左分班,但係每班都有兩班,係唔係正式的時候就二合一? 成30人一班?

家長會有甚麼要留意呀,請指教!

原文章由 QL 於 07-8-15 17:17 發表

vanyau,

"可能囝囝剛出世,爭寵?" - 你生第3個小孩子? 你真是厲害 , 我有兩個都已經頭都大啦, 你好叻呀!!恭喜恭喜

你攪錯了,我只得兩個"麻煩友".
我只是回憶大女入學時的情景,所以怕囝囝入學時也很會哭.
你說得對,兩個已經令到我頭大,三個我都不敢想?

原文章由 sigmund 於 07-8-16 08:31 發表
早呀!搬左之後好難搵你地,大家好!

仲有兩個禮拜先返學,囝囝成日都話冇人陪佢玩,我又冇報暑期班,日日都係兩個互玩,仲唔俾我行開做家務呀,點算!

想請問依家出左分班,但係每班都有兩班,係唔係正式 ...

頭兩日是方便老師照顧小朋友,所以才分開兩班上堂.(因為有很多很多小朋友會哭)
而正式上課時,會31人一齊上課的.
另外,大班又會分成三小組,方便他們分成三組上課學習.
班主任有兩個,但每班通常都會有多一位老師幫忙的(因為有三組).

原文章由 vanyau 於 07-8-17 10:03 發表

頭兩日是方便老師照顧小朋友,所以才分開兩班上堂.(因為有很多很多小朋友會哭)
而正式上課時,會31人一齊上課的.
另外,大班又會分成三小組,方便他們分成三組上課學習.
班主任有兩個,但每班通常都會有多一位 ...

唔該哂! 咁請問九月三日開始就唔駛家長陪返學呀!

[ 本文章最後由 sigmund 於 07-8-18 14:36 編輯 ]

原文章由 sigmund 於 07-8-18 06:46 發表

唔該哂! 咁請問九月三日開始就唔駛家長陪返學呀!

9月3日沒有校車,所以都要自己帶小朋友返學.
其實,頭兩日陪返學時,一開始會家長小朋友一齊的,老師會順便派學生的東西和一些注意事項.之後老師會借故請家長離開(好似說去洗手間等等),沒有你的小朋友沒有哭得死去活來,通常老師都不會再請你進課室的.
所以9月3日,多數只是帶他們去返學.我記得三年前,我就在會議室等囡囡放學時,認識了很多家長.希望到時可以與你們認識一下.
‹ 上一主題|下一主題