用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有無小朋友學西班牙語,有無好教材介紹
樓主: hoeve
go

有無小朋友學西班牙語,有無好教材介紹 [複製鏈接]

count me any group order

bigheadshan,

是否BBC出的Muzzy,仲係1隻dvd有多國語言個隻?
請問在哪裡可以買到?

其他人如果知哪裡可以買到請告知

yuyucoming

原文章由 bigheadshan 於 07-7-25 16:03 發表
Muzzy我覺得work,我都學識左唱兩首西班牙同法文歌呀

原文章由 kitjoseph 於 07-7-26 00:59 發表
I think the dvd can found in Bumptobaby (Central)

有朋友今日去左睇 , brainly baby spanish 要$168

Ronni,

Hi, 我仔仔同妳囡囡是同年同月的......大家努力育兒,互勉之....

講回正題 ......  找英文教材較容易, 但找spanish & french適合我們bb的,真無從入手....原因可能自己不懂spanish & french......
妳認為點引導好?

yuyucoming

原文章由 ronni 於 07-7-25 09:53 發表

黎緊我most likely會訂呢d, 大家交流下:
1. brainy baby - spanish & french
2. Beth manners' fun spanish for kids
3. bilingual songs: english-spanish
4. 馬丁的早晨 (french)
5. hear-say span ...

或者問埋toys club,我記得平過shopinhk

原文章由 ronni 於 07-7-26 16:45 發表

有朋友今日去左睇 , brainly baby spanish 要$168
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

yuyucoming
我想要d好淺,唔識都會學到d那種,brainy baby就係,佢好似bumble 咁,點都會學到d生字(不過句子就學唔到)

原文章由 yuyucoming 於 07-7-26 16:52 發表
Ronni,

Hi, 我仔仔同妳囡囡是同年同月的......大家努力育兒,互勉之....

講回正題 ......  找英文教材較容易, 但找spanish & french適合我們bb的,真無從入手....原因可能自己不懂spanish & french......
...

原文章由 hoeve 於 07-7-26 17:02 發表
yuyucoming
我想要d好淺,唔識都會學到d那種,brainy baby就係,佢好似bumble 咁,點都會學到d生字(不過句子就學唔到)

http://www.babyclassroom.com/spanish.html
我覺得呢個website都算齊全, now問緊朋友singapore有冇(平d), if無我會係度訂, if so, 到時一齊order啦~ 有d仲平過spanishtoy個website

Group order

原文章由 ronni 於 07-7-26 17:51 發表

http://www.babyclassroom.com/spanish.html
我覺得呢個website都算齊全, now問緊朋友singapore有冇(平d), if無我會係度訂, if so, 到時一齊order啦~ 有d仲平過spanishtoy個website

我都想訂, Please count me in.   3Q 3Q

原文章由 hoeve 於 07-7-25 10:59 發表
hi ronni and all
剛在以下網站發現很多spanish的dvd
http://www.spanishtoys.com/UDdvd.asp
但郵費都好貴,我想買5隻要usd$127但郵費也要usd $53 (佢無寫點計郵費,但我看到他訂多d郵費平均會平好多)
如各位 ...

你點check到個postage呢, 網入面都無講清楚, 又無mention可唔可以international order, 我都send左mail問佢~ 因為if group order, 都要知大約postage先收到錢架嘛~

如果有group order,麻煩預埋我吖!感激感激!

pls 預埋我group order

[quote]原文章由 angelfish 於 07-7-27 02:00 發表
如果有group order,麻煩預埋我

原文章由 JojoB 於 07-7-27 14:31 發表
pls 預埋我group order

[quote]原文章由 angelfish 於 07-7-27 02:00 發表
如果有group order,麻煩預埋我

我check緊postage個方面, once confirm會開order list!! give me some time~

唔該晒RONNI

原文章由 ronni 於 07-7-27 19:50 發表

我check緊postage個方面, once confirm會開order list!! give me some time~

Thank You Ronni

原文章由 hoeve 於 07-7-25 10:59 發表
hi ronni and all
剛在以下網站發現很多spanish的dvd
http://www.spanishtoys.com/UDdvd.asp
但郵費都好貴,我想買5隻要usd$127但郵費也要usd $53 (佢無寫點計郵費,但我看到他訂多d郵費平均會平好多)
如各位 ...

想問下你之前點樣count postage見到要us53呢? 佢仲未reply我, 定係個website有邊度有reference, pls advise!?

Count me in if the postage is not expensive!

原文章由 ronni 於 07-7-26 17:51 發表

ronii,我將此處的sample都聽過一遍,覺得這套材料可能不很適合華人孩童。

第一因爲這套CD/DVD中以英語與西班牙與語輪流出現的方式教授,比較適合英語國家的孩子。對于華人來說,兩種都是陌生的語言,可能會造成語言混淆。

另一點是CD/DVD中大多以單詞對應單詞,而我的理念是:兒童學習語言應從句子與對話著手。從單詞入手是成人學習語言的方式。

第三則是,因爲我學過西班牙語,所以明白不同國籍的人發音的特點。這一系列的有聲材料裏的發音,是典型的英語母語者學習西班牙語之後的發音特色,似乎不如西語母語者正宗。

(我到AMAZON上找到I LOVE ANIMAL這張碟,果然有雙語家庭的評價是“口音不好,是美國人口音”,與我想法相同。)

原文章由 hujf 於 07-7-28 09:13 發表

ronii,我將此處的sample都聽過一遍,覺得這套材料可能不很適合華人孩童。

第一因爲這套CD/DVD中以英語與西班牙與語輪流出現的方式教授,比較適合英語國家的孩子。對于華人來說,兩種都是陌生的語 ...

謝謝你的comment, 咁請問有冇好的教才,dvd推介呢? 始終無從入手, 可能都無可避免咁訂d番黎試下, 同埋我都有個想法係, 如果有dvd之類, 起碼自己都可以學左, 再同bb 練習, 宜家上完堂, 一落堂番到home就咩都唔記得哂, 一堂最多(我自己)學到2-3個生字...如果有dvd 做下revision, 起碼我識左既單字都可以同bb講下; 同埋尋日同tutor傾過, 佢都唔建議比bb睇tv, 只係建議聽cd, 佢都認同我可以從中學左再同bb練既方法, 但就唔建議睇太多dvd...(鬼唔知咩, 但一堂per wk真係唔夠, 當然希望有多少少環境上既輔肋)

十分贊同妳的觀點!有妳這般用心的媽媽,妳的孩子一定可以學好西語。我亦同意,假如今後我的孩子要學新語言,我也會和她一起學。

其實我找西語資料亦找得很辛苦,現在已經找到一個身在南美的賣主,有一份CD(MI PRIMER DICCIONARIO) ,內含1000個西文單詞及例句。我聽過sample,覺得不錯,決定購買。單詞部分念得較慢(家長可學),例句部分語速適中,適合兒童模仿。如果妳有興趣,我可將sample發送到妳郵箱。賣主說她所在的國家郵寄極不安全,經常寄丟,因此屆時會將CD中的資料(mp3格式)send到我的郵箱。價格25元,很平。

另外,我昨日去HMV找有否DORA的CD/DVD。DORA系列在美國很流行,亦有數量衆多的讀物(內地也有大量的中英雙語DORA童書,我家即有)。HMV有七八種DORA系列的英語DVD,有幾張背面寫“develop Spanish language skills”,但語焉不詳。我上AMAZON查讀者review,好似每張DVD只有零星西語單詞。可能用處不大。

此外我找到台灣賣主有一些西班牙語資料,已發post找人與我合買,節省郵資。不過因爲沒有聽過sample,不能說是否是市面上較好的資料,希望使人滿意。

我都想訂...
‹ 上一主題|下一主題