用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 07/08 小一家長請進
樓主: abc媽咪
go

07/08 小一家長請進 [複製鏈接]

請問各位St Paul Co-edu 家長係報名表母親職業有否填

原文章由 abc媽咪 於 07-9-7 19:55 硐表
佢返學了, thank you!
下星期開始自己食午飯, 又一挑戰!

請問各位St Paul Co-edu 家長係報名表母親職業是否填主婦或真正職業?聽聞有好多學校唔喜歡母親返工?又請問面試問甚麼?

你睇這條link就知working mum的小朋友都會收.

原文章由 Leechi 於 07-9-9 10:01 硐表

請問各位St Paul Co-edu 家長係報名表母親職業是否填主婦或真正職業?聽聞有好多學校唔喜歡母親返工?又請問面試問甚麼?

我想問佢地係屬於係天主敎學校定係基督教學校架?

原文章由 abc媽咪 於 07-9-9 17:48 硐表
你睇這條link就知working mum的小朋友都會收.

abc媽咪、beaclem﹕
B女好返就好啦。

請問你地係邊買餐墊同美勞用的墊呀?我地帶塊硬膠餐墊,係咪okay呢

Leechi:
學校好著重品德教育,父母資料不能亦不用虛報。

SPRING_BB:
FYI: http://www.spcc.edu.hk/pdf/0708prospectus_p24.pdf

原文章由 chingchingmom 於 07-9-10 11:26 硐表
abc媽咪、beaclem﹕
B女好返就好啦。

請問你地係邊買餐墊同美勞用的墊呀?我地帶塊硬膠餐墊,係咪okay呢

Leechi:
學校好著重品德教育,父母資料不能亦不用虛報。

SPRING_BB:
FYI: http://www.spcc.edu.hk/p ...

abc媽咪: B女好返就好啦

chingchingmom: 我係永安買枱墊咋, 有公仔果D, 亞仔話都O.K.喎 , 不過我果隻墊係軟膠, 可以摺埋既。

你地就好啦, 老師釘咗張紙條問家長有無興趣比小朋友去朗誦比賽, 亞囝又係話無興趣, 點知比個老豆捉住, 話一定要試下喎

其實我自己都係working mom, 佢地無話working mom既小朋友去報名就唔收, 查實都要睇小朋友既interview表現。

原文章由 SPRING_BB 於 07-9-10 10:08 硐表
我想問佢地係屬於係天主敎學校定係基督教學校架?

係聖公會學校, 又唔屬於天主教, 又唔可以話係基督教, 好難解釋

聖公會係基督教, 有牧師仲好積極参與基督教聯會添!
聖保祿就係天主教.

原文章由 beaclem 於 07-9-11 14:07 硐表

係聖公會學校, 又唔屬於天主教, 又唔可以話係基督教, 好難解釋

多謝關心!

我都係買軟膠, 方便摺埋!

你們的小朋友有無同你講Toilet問題?亞女今日同我講, 佢返咗成個星期, 都未知toilet  o係邊

開始要睇書了, 大家加把勁!

原文章由 beaclem 於 07-9-11 14:05 硐表

abc媽咪: B女好返就好啦

chingchingmom: 我係永安買枱墊咋, 有公仔果D, 亞仔話都O.K.喎 , 不過我果隻墊係軟膠, 可以摺埋既。

你地就好啦, 老師釘咗張紙條問家長有無興趣比小朋友去朗誦比賽, 亞囝又係話無 ...

beaclem,
咁最終仔仔有無被安排參加朗誦呀?

abc媽咪,
廁所我同佢去過一次,所以佢知道 但係佢每日總有少少o野漏低係學校

我仲未問仔仔點解得張親子閱讀表,但係無書?係佢忘記帶,定還是睇自己書呢?

原文章由 chingchingmom 於 07-9-12 19:23 硐表
beaclem,
咁最終仔仔有無被安排參加朗誦呀?

abc媽咪,
廁所我同佢去過一次,所以佢知道 但係佢每日總有少少o野漏低係學校

我仲未問仔仔點解得張親子閱讀表,但係無書?係佢忘記帶,定還是睇自己書呢? ...

chingchingmom:

有呀!亞囝被安排去參加朗誦, 你地呢?

我都無問亞囝識唔識去厠所添 佢剩係每日小息都同兩、三個同學仔玩跑黎跑去........., 但係佢好似好開心

我都有一疊親子閱讀表, 每晚叫我老公同佢讀囉 書我諗係講自己屋企有既書呀!我老公同個囝睇完就叫佢自己寫返D內容咁囉, 咁多日黎都係睇咗兩本咁大把咋:evil: :evil: , 要叫我老公加把勁先至得啦

請問有冇cckg?

原文章由 chingchingmom 於 07-9-6 11:06 硐表

broadband:
都有好多唔同幼稚園的。 ...
~easybring~

原文章由 easybring 於 07-9-14 18:27 硐表
請問有冇cckg?

咁又唔清楚喎, 好似重有維多利亞幼稚園

剛剛見到有音樂會,可以做功課喎,你地有無興趣?
http://www.hksinfonietta.org/concerts/programme_overview.aspx

easybring:
小朋友來自好多唔同幼稚園,CCKG好似都有,不過讀CCKG大概都係住九龍、新界,可能會選擇對面海學校多少少?

chingchingmom: 多謝你的資料!

我睇中了文化中心9月尾的《玫瑰騎士》歌劇音樂會, 有香港管弦樂團+香港兒童合唱團(部分)+歌劇, 對於我這聽管弦樂會瞓的人會適合D.
http://www.lcsd.gov.hk/CE/CulturalService/HKCC/b5/programme/prog_mon_092007.html

我認為校長唔會特別選邊間幼稚園!

原文章由 chingchingmom 於 07-9-18 11:13 硐表
剛剛見到有音樂會,可以做功課喎,你地有無興趣?
http://www.hksinfonietta.org/concerts/programme_overview.aspx

easybring:
小朋友來自好多唔同幼稚園,CCKG好似都有,不過讀CCKG大概都係住九龍、新界,可能會選擇對面海學 ...

亞女話課室後面好多書可以借的!

原文章由 beaclem 於 07-9-13 13:11 硐表

chingchingmom:

有呀!亞囝被安排去參加朗誦, 你地呢?

我都無問亞囝識唔識去厠所添 佢剩係每日小息都同兩、三個同學仔玩跑黎跑去........., 但係佢好似好開心

我都有一疊親子閱讀表, 每晚叫我老公同佢讀囉: ...

原文章由 abc媽咪 於 07-9-18 15:40 硐表
chingchingmom: 多謝你的資料!

我睇中了文化中心9月尾的《玫瑰騎士》歌劇音樂會, 有香港管弦樂團+香港兒童合唱團(部分)+歌劇, 對於我這聽管弦樂會瞓的人會適合D.
http://www.lcsd.gov.hk/CE/CulturalServic ...

Thanks chingchingmom and abc媽咪, 我睇到報紙剛剛有"小王子"音樂劇, 我諗亞囝會比較有興趣, 所以我同老公、囡會買飛睇

你們的小朋友適應OK嗎?
B女最近在家中成日小小事就哭, 唔知是否適應問題,

醒目開學勳章

abc媽咪,

Me too!! :cry: :cry:  呀仔都有呢個情況出現!相信這只是過渡期未適應小一生活而令佢有d情緒不穩!呢個時候一定要俾加倍嘅愛同關心佢一齊共同渡過....

我昨天見手冊寫住"欠交宗教功課"! 唉,都怪自己大意,見宗教一星期一堂便以為下星期才需要交,而阿仔又要帶游水用品放學後上游水班,所以咪諗住減輕書包重量,點知....

係呢,你地有冇經學校訂 lunch box架?

我還欠一本 "Classroom Fun with Handwriting Book 2" 未買齊,若有其他媽咪知道那處有售請告知。

Beaclem,

小兒也被安排參加今屆學校朗誦節粵語獨誦,聽說一班30人中會有20人參加比賽!但昨晚小兒剛甩掉了一只門齒,講說話時漏晒風,恐怕會影響比賽的表現!!

PS. 我兒子跟 chingchingmom 的兒子是同一班的.

原文章由 abc媽咪 於 07-9-20 09:23 硐表
你們的小朋友適應OK嗎?
B女最近在家中成日小小事就哭, 唔知是否適應問題,

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-20 14:17 編輯 ]

Hello! Kittylock,

welcome, welcome,

我個囝無喊呀, 我問佢佢重話返學好開心tim

我囝1B, 咁你地呢?

醒目開學勳章

Hi beaclem,

Nice to know you too!

我地係殘酷"一丁" 班呀! (出前"一丁"都得!)

你囝囝冇喊好叻仔呀!

阿仔幼稚園返開下午班,習慣了晚睡晏起,但依家要每日6:30am起床上學,仍未改晚睡習慣,所以個人仔唔夠瞓有d鬧情緒!:cry:

你地有冇訂 Shakespear4all "Romeo & Juliet" 嘅票? 我訂咗Oct-27 果場

btw, 講開音樂會,我上星期日晚睇咗葉氏嘅Talents' Strings,有香港兒童交響樂團同上屆學校音樂節弦樂得獎者一同表演,每個表演者小小年紀已拉得一手好琴,真係好精彩好有 talent!!

其中一個表演者係我地中學部嘅師兄!

原文章由 beaclem 於 07-9-20 18:52 硐表
Hello! Kittylock,

welcome, welcome,

我個囝無喊呀, 我問佢佢重話返學好開心tim

我囝1B, 咁你地呢?

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-20 19:19 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題