用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問元朗邊間小學口碑好呢??
樓主: Addfish
go

請問元朗邊間小學口碑好呢?? [複製鏈接]

坦白說, 我對yl 既學校真係唔清楚, 我only 留意我個校網d school, but 我知英來真係谷得好勁, 好多功課, 鐘聲就好耐歷史, 成績都ok, 徐澤林真係唔知
原文章由 蘋果批 於 07-9-12 11:38 硐表
光明係谷架,靈愛不清楚,元小比較輕鬆,但好似小二就分精英班?我都唔知佢谷唔谷?但知道派位中學好。你又有咩資料可否分享下?如鐘聲.英來.徐澤林...

...

咁你會考慮邊間小學呀?我想去元官.商會.榮茵都唔知邊間好?好頭痛,我怕選錯害咗個仔呀﹗

原文章由 happy_mother 於 07-9-12 14:29 硐表
坦白說, 我對yl 既學校真係唔清楚, 我only 留意我個校網d school, but 我知英來真係谷得好勁, 好多功課, 鐘聲就好耐歷史, 成績都ok, 徐澤林真係唔知
...

榮茵(下午校)好唔好??

其實我冇咩策略架...淨係想個仔讀得開心之餘而唔抗拒讀書咋...

原文章由 蘋果批 於 07-9-12 12:56 硐表
咁你有咩策略,點選呀?你心水邊間呢?

我都係從呢個理念出發 :loveliness:

原文章由 Jean427 於 07-9-19 13:28 硐表
其實我冇咩策略架...淨係想個仔讀得開心之餘而唔抗拒讀書咋...

但今年入中一的元中勁鍾意元朗公立小學播

榮茵下午校嘅李校長及副校長都非常好人: ,18/9號我打電話問佢哋有無多啲資料可以了解 貴校, 佢邀請我同另改三個家長19/9上午到該校了解.
兩位校長講解非常詳盡及有耐性, 感覺她們非有心,雖然佛教學校,但佢哋嗰科係"(倫)宗", 不用讀佛學書, 用故事敎小孩孝順及感欣, 加上張會有個新校舍, 所以我會考慮榮茵(下).

請問有無人知榮茵嘅升中結果呢? 我上榮茵綱頁無資料 .

原文章由 miki 於 07-9-13 00:32 硐表
榮茵(下午校)好唔好??

74網
都唔知邊好?

74綱
我喜歡以下
鐘聲 (歷史夠耐)
榮茵下午校(新校舍)
光明英來(元朗區數一數二)
徐澤林(校舍/校長/老師ok)

你74綱咪好囉,我72綱都無乜好選擇.

原文章由 Abby媽 於 07-9-21 15:49 硐表
74網
都唔知邊好?

自行分配學位都沒有分校網的,你喜歡哪間便選哪間,元朗區咁細,報跨區都不遠。

原文章由 Chaney媽咪 於 07-9-21 18:52 硐表
74綱
我喜歡以下
鐘聲 (歷史夠耐)
榮茵下午校(新校舍)
光明英來(元朗區數一數二)
徐澤林(校舍/校長/老師ok)

你74綱咪好囉,我72綱都無乜好選擇.

但好多小學都擺到明要家長自行分配及統一派位都分別選該校為第一志願才能有幾會叩門

原文章由 baby.com.hk 於 07-9-22 00:30 硐表
自行分配學位都沒有分校網的,你喜歡哪間便選哪間,元朗區咁細,報跨區都不遠。

今年元朗區小一縮班問題嚴重,當然選一間你最想入的學校先啦,又有兩間新校出現多了很多學額。選擇權全在家長的手上,今年入學人數少,就算自配不中,統一派位派入去的機會很大,根本都不用擔心找不到好學校。

今年個勢在家長手中! 不好因為想易入而找差學校。

原文章由 Chaney媽咪 於 07-9-22 05:43 硐表
但好多小學都擺到明要家長自行分配及統一派位都分別選該校為第一志願才能有幾會叩門

光明英來or榮茵下午校好???

但我心儀果間係垮綱,若然自行唔入,統一只可part A填該校為第一志願,得幾個位,如果隨機編號唔夠前,根本就無機會入到.

而自己ge綱唯一比較好果間又表明立場要自行及統一都一定選佢才有機會叩門,我一向都無乜揪獎運,又驚派到自己區差ge學校,覺得需要買個保險.但又覺得自己好傻,自行都唔係選最鍾意果間,所以到現在還未決定邊間.

原文章由 baby.com.hk 於 07-9-24 23:37 硐表
今年元朗區小一縮班問題嚴重,當然選一間你最想入的學校先啦,又有兩間新校出現多了很多學額。選擇權全在家長的手上,今年入學人數少,就算自配不中,統一派位派入去的機會很大,根本都不用擔心找不到好學校。

今年個勢 ...

你個網想選哪一間??元朗區很少學校能有哪麼大口氣。

原文章由 Chaney媽咪 於 07-9-25 04:33 硐表
但我心儀果間係垮綱,若然自行唔入,統一只可part A填該校為第一志願,得幾個位,如果隨機編號唔夠前,根本就無機會入到.

而自己ge綱唯一比較好果間又表明立場要自行及統一都一定選佢才有機會叩門,我一向都無乜揪獎運,又 ...

我住72綱,呢個綱最好果間係"天水圍天主教".

原文章由 baby.com.hk 於 07-9-27 01:18 硐表
你個網想選哪一間??元朗區很少學校能有哪麼大口氣。

原文章由 Chaney媽咪 於 07-9-25 04:33 硐表

而自己ge綱唯一比較好果間又表明立場要自行及統一都一定選佢才有機會叩門,我一向都無乜揪獎運,又 ...

仲以為中學先有呢D野,原來小學都有。。。:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

Hi Chaney媽咪,

我和的情況一樣,我有20分申請,想申請Maryknoll,自行有機會抽籤,而天天20分已可在自行,入到天天。  現在真的不知怎樣選擇。  她的老師說她應該可以應付到Maryknoll的,但如自行抽不到,而統一派位亦派不到天天,天天亦不會考慮我的叩門,到時先考直資,又沒有位了。  真的不知道應否冒這個險?   

Chaney媽咪,妳有決定未?  妳垮綱選那一間?

happy188

天天近年的中簽機會都只是4個中一個(20分的話),內部話不是信徒(15分)機會差不多等於零。相反元朗區很多好學校收生都不足,可以直入(如校友會、榮恩等),可以想想。

原文章由 Chaney媽咪 於 07-9-27 22:11 硐表
我住72綱,呢個綱最好果間係"天水圍天主教".

Hi happy 188,

真係大家都有相同的麻腦
但我又覺得Maryknoll勁過同我地區果間好多喎!
小朋友係雖要push,若果小朋友應付到又係家長心儀ge,唔慱又好似無盡過力咁!慱又驚運氣唔好

Hi baby.com.hk

無錯呀!
73綱我係喜歡"榮茵(下)",因小班教學,李校長及副校長對教學都非常有熱承,絕對願意與家長溝通.
74綱我鍾意"鐘聲",歷史悠久,學校配套,校舍,升中,老師資歷都非常好.為獨婆婆唔喜歡元朗,覺得舟車勞動.

原文章由 happy188 於 07-9-28 12:52 硐表
Hi Chaney媽咪,

我和的情況一樣,我有20分申請,想申請Maryknoll,自行有機會抽籤,而天天20分已可在自行,入到天天。  現在真的不知怎樣選擇。  她的老師說她應該可以應付到Maryknoll的,但如自行抽不到,而統一派位亦派不到天天 ...
‹ 上一主題|下一主題