用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院 interview
樓主: verytired
go

播道書院 interview [複製鏈接]

大家將要面試的家長,
hi!
你們好!
我和女兒當日面試時間是3時40分.
大家努力加油呀!

祝各家長今日同小朋友的面試能夠一切順利,
可以發揮得最好.

心情有點緊張,我都要盡量放鬆自己.

in完啦,心情放鬆晒,知唔知我尋晚失眠呢
in父母個part不過不失,聽呀仔講佢表現都ok啦,希望順利地入EC啦

祝大家今日同小朋友的面試成功

聽家長 In 完說,今天的時間很好,不用等,但老師見 家長則得 10 min左右。

原文章由 codychan 於 07-9-15 12:26 硐表
in完啦,心情放鬆晒,知唔知我尋晚失眠呢
in父母個part不過不失,聽呀仔講佢表現都ok啦,希望順利地入EC啦

祝大家今日同小朋友的面試成功 ...

我都岩岩見完返來,
學校安排得好好,
家長同學生都唔駛等好耐,
前後大約30分鐘左右完成,
要讚一讚班幫手的學生義工,
佢地真係好有禮貌,
當中有個小朋友因未能見返家長,
義工姐姐馬上安撫佢,
我覺得呢d應該係平日學返來.

希望成功啦.

各位家長,

今日面試老公本來來不到的,但後來他"蛇"出來兩小時一起面試之後再返工。今日面試雖然多人(仲見到很多仔仔同班同學)但流程很流暢,仔仔去到很快就去面試,有些小朋友可能未warm-up,仍然在哭。

二十分鐘後到我們面試,面試我們的竟然是校長一人,嚇了我一跳,好在老公係度,校長不是在面試場觀看,竟然親身落場。盧校長很nice,自我介紹後就單刀直入問1.小朋友回家申訴讀小一被人欺負我們會怎樣處理。2.若我們是老師又會怎樣做。3.為何選擇播道。校長很有耐性去聽我們的說話及交換意見, 仲話播道讀完小一的學生已識一千五百個中文個字,學校一直在修改課程的。面試完大家仲握手說再見。我都幾滿意。

到我接回仔仔後,他表演得很開心,我問佢問了什麼問題懂得回答嗎,他說識答,有廣東話,英文,普通話的問題,又有lego玩。跟住今晚在家我再詳細問他,他答到我很多(希望是真的),仲用7-11的叮噹扮老師同小朋友重溫返面試情況我知:

1. 一間房有6個小朋友,有3個老師
2. 一個老師同3個小朋友玩lego,叫他們砌個人出來,之後再自由發揮,這個老師又講普通話又講英文的,砌lego開正我仔仔的長處,佢今晚砌返個人比我睇,自由發揮他就砌了架飛機。
3. 另外有兩個老師分別單獨見一個小朋友,我仔仔話兩個老師是講英文的,一個係外國人, 一個係中國人。見仔仔的係中國人老師問英文,但仔仔話有問題不識答,他不記得間尺同車梨子的英文,咁我問佢點答,他對老師說:"I remember I taught but I forgot",老師就笑了。,仲有問名字,幾多歲及住在那裡,(英文同普通話都有問,不知真定假呢,他講到真的一樣)。
4.  咁我話3個小朋友玩lego,兩個小朋友分別傾計,咁仲有一個小朋友做什麼,他說在旁休息等面試。跟住就是輪流玩lego,傾計及休息。

無論仔仔講的有幾多是真或假我都很滿意他的表現了,他很喜歡播道的環境,仲話因為有小食部

無論結果如何,我都給仔仔滿分了。希望其他家長都可以入讀啦!

iwff

hi all!
       面試完畢,不知6死誰手 ,
       有待結果.(純粹講笑)
       祝大家成功!

吓,我今日仲同老公講笑點解今日big day "interview"唔見校長呢,無奶由的 ,乜他有份做呀,咁係咪見校長的就優先d呢
我的問題同你的問題是相同呢
呀仔話大部份都識答,唯獨是唔識答"肉色"英文係乜,唔好話佢,我突然都想唔起,過一陣先記起skin colour

[ 本文章最後由 codychan 於 07-9-15 23:35 編輯 ]

hi all,
我同你們的問題一樣(家長part),大約10mins,  而小朋友個part 就冇問顏色的英文, 只是問了水果及身體部位, 另有普通話4題.........

good luck!

Interview

My daughter also told me she answered all the questions, and feeling happy during the intereview.  

Do u know when the result will be ready, end of Sept? do we need to check in the web or wait for the notification letter for both pass and fail?
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

elderflower,

我係有清楚同仔仔講要去小學面試,同老師傾計及玩遊戲,仲叫佢盡情去玩及舉手答問題,不用怕的。我仔仔基本上都是一個主動的小朋友不怕羞的,他很喜歡人們問他問題及玩IQ題(就算他不懂答都很開心的),上次同佢考優才他都好開心,佢仲話有砌圖砌不到,結果優才係後備,我都有告訴他,他說可能係砌不到圖所以不收他(但冇不開心),我說你已盡力已不是問題的了,我只想他知道找小學的過程,沒有特別給他壓力。

當然有些小朋友面試會緊張的,家長只要用自己覺得適合的方法去處理便行了,因為每人的睇法不同。

希望仔仔下年能成為播道大家庭的一份子。

iwff

原文章由 elderflower69 於 07-9-16 02:45 硐表

Your son is so smart that he could tell you everything in the interview. I didn't dare to tell my son that he had to attend an interview last year. I only told him that it was an activity just like  ...

iwff
我都覺得你仔仔好叻仔,可以甘詳盡講左問佢的問題比你知,
再加上你可以同校長面試,我覺得你取錄的成數又過左
我囡囡的表演相信佢唔係太突出,不過應該都做倒老師要求佢要做的野...希望我地出年可以成為播道一份子啦.

播道書院 interview

我同老公都好鐘意里間學校!星期六去左interview!當日我地見四點半!學校d時間真係安排得好好啊,雖然好多人面試d時間一樣可以咁順利!我老公起初一見到咁多人,就話...實有排等啦,點知話口未完,就叫小朋友interview! 亞仔只係肯講左小小過我聽,佢話有個講英文加中文既老師見佢,同小朋友一齊玩lego,不過佢吾識整個人,只係整左隻腳 我都見到盧校長!佢係樹interview緊!有冇覺得盧校長有小小似林嵐 !

MMM888,

成你貴言,小朋友一起做同學仔就好了。我現在又煩自行收生,可能選宣基。你呢?

iwff

原文章由 MMM888 於 07-9-17 11:15 硐表
iwff
我都覺得你仔仔好叻仔,可以甘詳盡講左問佢的問題比你知,
再加上你可以同校長面試,我覺得你取錄的成數又過左
我囡囡的表演相信佢唔係太突出,不過應該都做倒老師要求佢要做的野...希望我地出年可以成為播道一 ...

Carma,

當校長面試我們時,我老公答問題的時候,我一直望住校長,覺得好熟面口,好似在那裡見過他的(我冇時間去簡介會之前未見過他的),之後就冇再想了。係呀 ! 他真係似成熟版林峰, 唔怪之得我好似識佢咁啦(睇得太多塘心風暴及歲月風雲了)。

iwff

原文章由 CARMA 於 07-9-17 11:27 硐表
我同老公都好鐘意里間學校!星期六去左interview!當日我地見四點半!學校d時間真係安排得好好啊,雖然好多人面試d時間一樣可以咁順利!我老公起初一見到咁多人,就話...實有排等啦,點知話口未完,就叫小朋友interview!:che ...

原文章由 CARMA 於 07-9-17 11:27 硐表
我同老公都好鐘意里間學校!星期六去左interview!當日我地見四點半!學校d時間真係安排得好好啊,雖然好多人面試d時間一樣可以咁順利!我老公起初一見到咁多人,就話...實有排等啦,點知話口未完,就叫小朋友interview! 亞仔只係肯講左小小過我聽,佢話有個講英文加中文既老師見佢,同小朋友一齊玩lego,不過佢吾識整個人,只係整左隻腳 我都見到盧校長!佢係樹interview緊!有冇覺得盧校長有小小似林嵐 !

似林嵐這一樣野就全校都知架喇,佢自己鍾話係肥版林嵐添

原文章由 iwff 於 07-9-17 10:22 硐表
elderflower,

我係有清楚同仔仔講要去小學面試,同老師傾計及玩遊戲,仲叫佢盡情去玩及舉手答問題,不用怕的。我仔仔基本上都是一個主動的小朋友不怕羞的,他很喜歡人們問他問題及玩IQ題(就算他不懂答都很開心的),上次 ...

iwff,

你呀仔都好醒wor! 希望出年你呀仔會成為播道的一份子啦! 其他家長都唔使擔心呀! 記住盧校長金句"真誠所至,金石為開" (如果我寫錯, 請糾正!)

原文章由 Dennisk 於 07-9-17 11:42 硐表

似林嵐這一樣野就全校都知架喇,佢自己鍾話係肥版林嵐添

Agreed!

原文章由 Emailfamily 於 07-9-17 11:52 AM 硐表

iwff,

你呀仔都好醒wor! 希望出年你呀仔會成為播道的一份子啦! 其他家長都唔使擔心呀! 記住盧校長金句"真誠所至,金石為開" (如果我寫錯, 請糾正!) ...

係呀! 我都係此金句"真誠所至,金石為開" 的受惠者
‹ 上一主題|下一主題