用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有六年免費教育讀私小會唔會好傻?
樓主: ivy_lau
go

有六年免費教育讀私小會唔會好傻? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我覺得, 其實邊個家長, 唔想搵間好既又唔駛錢既學校? 不過under現今派位制度, 我真係唔敢包佢派d咩學校俾我, for我黎講"有心讀讀邊間都咁好"呢個theory係絕對唔成立既!
況且, 如果心儀果間學校, 咁arm係私立/直資, 而自己又afford得起(我都鐘意弘立架, 不過成萬蚊一個月姐!), 為左自己既孩子, 呢d投資唔值得咩? 正如以上有人所講, 而家好多好d既學校, 都轉左做直資lu
原文章由 rubymo928 於 07-9-19 12:16 AM 硐表

My husband has the same thinking.   I had applied for a DSS school, but he strongly did not agree.  He said why we do not enjoy the benefit that we entitled.  He prefers to pick the school which nea ...

我囡囡都係讀直資, 我自己就覺得好值, 學校資源充足, 又有多位外籍老師, 好注重英文, 小班教學, 除左中英文仲有多一種外語學.  亦因為係一條龍, 唔駛太擔心升中問題, 學校課程唔會太緊張, 學生壓力唔大, 真係可以愉快學習.  以上種種我相信暫時係9年免費教育裡面應該提供唔到.  所以如果負擔得起, 我覺得直資係一個唔錯既選擇, 起碼仍然有政府資助.

[ 本文章最後由 G-Ma 於 07-9-24 23:16 編輯 ]

簽名被屏蔽

原文章由 reneeleung 於 07-9-24 01:30 硐表
咁又係呀  有咩風吹草動e.g. 經濟唔好, 唔通叫個小朋友讀讀下書因為無錢交學費而轉學咩. 好似好大心理壓力咁

Agree.  I visited a DSS yesterday and I like the school.  But the school fee is a concern.  Well, but I will submit the application to have an interview first.  If my child cannot pass the test then no need to think further.

Honestly speaking, it's really a big pressure as I want my child has a good performance to pass the interview, but on the other hand,  I'm afraid to make the decision go for it or not if fortunately my child get passed.

家在新界西, 我亞女入讀PKL英交直資, 英/普雙老師教學, 每班30人, 我同亞女都好鍾意.

雖然要交約$1仟元學費, 但自己搵NET+普通話一星期一小時都唔止$1仟啦.  而且學校SCAN過D學生, 應該無咁雜.

我都有朋友話我有2個小朋友唔抵, 但起碼直資都有一部份政府資助.

事實上,學校SCAN過啲學生真係無咁雜,有一定程度上的保証,但弈有好多官/津校,論環境/敎學/經驗/歷史都非常吸引,所以先另咁多家長頭痕.

原文章由 YanYan0116 於 07-9-25 09:59 硐表
家在新界西, 我亞女入讀PKL英交直資, 英/普雙老師教學, 每班30人, 我同亞女都好鍾意.

雖然要交約$1仟元學費, 但自己搵NET+普通話一星期一小時都唔止$1仟啦.  而且學校SCAN過D學生, 應該無咁雜.

我都有朋友話我有2 ...

//for 我黎講"有心讀讀邊間都咁好"呢個theory係絕對唔成立既!//

I completely  agree with you!

以前我都係甘想, 只要係叻既小朋友, 讀邊學校都唔會"禾趕蓋珍珠", 一樣表現出色, 但現在年代唔同左! 以前係"雞雞"學校裡面都搵到叻仔叻女, 我老公都係讀"雞雞"學校讀書, 佢讀得叻過好多名校生.

而加家長都好重視教育, 唔會好似我亞媽甘, 最緊要讀 "" 屋企, 悭番車錢又可以番屋企食飯.   

每個人價值觀唔同, 好有錢既人, 可能成日逼巴士, 窮人可能成日坐的士. 我識得d好有錢既人, 都係讀普通官立小學.而d媽咪月月清袋, 但比個仔讀宣小.

特別係而加係綱上資訊甘發達, d家長會互相交流意見, 講吓這間學校校風, banding 1%..... banding 高既學校, 唔多唔少, 反映到間學校學業水準, 好多私校都標榜自己有70%以上, 官津校較少有這個%.

識得某某媽咪個囡囡, 佢考入九龍塘紅磚仔, 原本中文好差, 佢亞媽請左名師番來教囡囡,前退休中文老師,每月8千, p4補p6.

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-9-25 12:57 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

我自己讀屋村中學, 到預科出去搵補習至知, 點解人地名校可以考得咁叻, 因為人地exam-oriented, d notes簡單而有point, 而自己學校果d, 背晒成版都表達唔到主題, 亦唔會知exam technique (我連公開試有marking scheme都唔知!!)
符碌碌入到大學, 見到其他名校出黎既學生, 無論組織能力, 解決問題技巧, 見識等等, 都係well-trained既, 唔係一般屋村學校可比
原文章由 catcatmom 於 07-9-25 12:53 PM 硐表
//for 我黎講"有心讀讀邊間都咁好"呢個theory係絕對唔成立既!//

以前我都係甘想, 只要係叻既小朋友, 讀邊學校都唔會"禾趕蓋珍珠", 一樣表現出色, 但現在年代唔同左! 以前係"雞雞"學 ...

原文章由 catcatmom 於 07-9-25 12:53 硐表

以前我都係甘想, 只要係叻既小朋友, 讀邊學校都唔會"禾趕蓋珍珠", 一樣表現出色, 但現在年代唔同左! 以前係"雞雞"學 ...

Hi, catcatmom,

Agree with you.  Ha, I also know a parent with a daughter studying in the top famous "red brick" school, she also need to spend a few thousands per month to employ private native English tutor for the girl.  So even there is no school fee, a few thousands extra tutor class expenses per month is inevitable.

原文章由 YanYan0116 於 07-9-25 09:59 硐表
我都有朋友話我有2 ...

If the school fee is $1,000 monthly, then it's not expensive at all.  In fact, it's very cheap.  Is it PLK primary school ?  Unfortunately I do not live in NT , otherwise, I might have to consider it.

好難話傻唔傻. 只要自己覺得值就得.

原文章由 ivy_lau 於 07-9-18 16:15 硐表
大家討論下吖....

原文章由 rubymo928 於 07-9-26 02:28 硐表

If the school fee is $1,000 monthly, then it's not expensive at all.  In fact, it's very cheap.  Is it PLK primary school ?  Unfortunately I do not live in NT , otherwise, I might have to consider i ...

Yes, it should be PLK.  There is another one in MongKok.

[ 本文章最後由 YanYan0116 於 07-9-26 11:10 編輯 ]

我個人認為,如果派位派得唔好就當然直資都要試下啦!
但以前無呢d學校我地咪又係咁讀,最重要係人格要好!
10年前我地所謂名中學都有人吸毒!(個人認為,而家名校係家長所講直資)
名校唔代表咩?

I agree that DSS has better resources and screening process.  The question left to me is how their exam results will be after that many years studying with better resources. I feel more comfortable with those traditional DSS, but not sure the new DSSs. Has any new DSS announced their results of open exams?  

Thanks for sharing.

我真的好不明白. 為什麼有一些父母會認為小朋友當讀幼稚園讀書時每月要比三千多元學費及雜費就覺得值, 到了上小學又話讀私校或直資學校(普遍都是每月都是三千多)的學費貴.  難道他們認為幼稚園所學的多過小學嗎?  難道他們又認為讀幼稚園重要過小學嗎?   是問香港真正比較好的津小學有多少間, 好多父母都是希望能入這些比較好的津校, 因為香港教育制度不善,  又沒有運氣所以才報定私校或直資.

我以前個工人同我講過一句說話, "太太, 我地係philippine 學既又係a-z, hk 學既又係a-z, 不過真係好大分別, 環境, 周圍既人同影響力, 所以英文既水準, 學習既成果, 同成長既性格都唔同"

我係明白$好重要, 不過私小同dss, 真係提供很好既配套同學習既環境

原文章由 ltdcorp 於 07-9-27 00:32 硐表
我真的好不明白. 為什麼有一些父母會認為小朋友當讀幼稚園讀書時每月要比三千多元學費及雜費就覺得值, 到了上小學又話讀私校或直資學校(普遍都是每月都是三千多)的學費貴.  難道他們認為幼稚園所學的多過小學嗎?  難 ...

One more question: why the teachers/ principles' turnover rate is so high in some new DSSs? Is that because teachers' pay/ benefits are not as good as government and aided?  I found teacher's priority is working in gov or aided (as I checked some teachers' forums).  Is this only happened to new DSSs? this is my another worry...

我有個朋友個仔入左一間大家都話中,英,數好叻津小,重入左
精英班,到升中派到中西區一間名校,這間名校只收19個外來
生外全部小學直升,但這個小朋友在這間學校讀得很辛苦,因為
間名校全英話上課和升得上來全是精英,點叻津校都唔會全英
語上課,個小朋友跟本聽唔明.每次考試都包尾.

如果官/津小入唔到精英班派到BAND 1中學機會會細D囖!
但係入到重凡.

SUMMA

原文章由 ltdcorp 於 07-9-27 00:32 硐表
我真的好不明白. 為什麼有一些父母會認為小朋友當讀幼稚園讀書時每月要比三千多元學費及雜費就覺得值, 到了上小學又話讀私校或直資學校(普遍都是每月都是三千多)的學費貴.  難道他們認為幼稚園所學的多過小學嗎?  難 ...

我估是因為 6 年同 3 年的分別.  

或者開頭 d 家長比 3,000 一個月小朋友讀幼稚園時無好感受到經濟壓力. 所以讀完 3 年幼稚園, 對於小學 6 年都要每月交 3,000 學費時, 不得不重新考慮.

如果無經濟壓力, 我同意如果學校質數好, 每月3,000系值得.  有邊個父母唔想比自己仔女都間好學校.  問題系父母要自己去考慮邊類型學校適合自己小朋友, and 在自己能力範圍之內.

我曾認識一對夫婦就算有經濟的能力, 都沒有選擇比較好的幼稚園及小學(是一般的津校)給他們的兒子, 今年派中學又派不到理想的中學.   我還記得好幾年前, 他的太太還問我女兒讀那間幼稚園(他們的兒子是大過我的女兒), 我回答九龍塘某間英文幼稚園(當時我回答他們時是學校的名稱, 不過不方便在這裡寫), 當時佢太太回應我一句:洗唔洗呀. 再說給我聽佢仔仔以前讀將軍澳某幼稚園(是一般的果種), 都幾好呀. (因我都是住TKO的).  又到了我女兒小學時他老公又問我女兒讀那間小學, 我又要回答某間私校(幾出名)的小學(當然有講校名給他聽). 佢老公又是同一反應.   

其實他們兩公婆的經濟能力一定是比我們還好(他老公是我的上司和他太太都是某行工作很久的職員), 不過他們就沒有將主要的支出放在他們的兒子身上.  而我應為, 從小的教育是好重要的, 所以我會將金錢(如可以的話)盡量放在仔女學習身上.  

原文章由 rubymo928 於 07-9-27 17:27 硐表

我估是因為 6 年同 3 年的分別.  

或者開頭 d 家長比 3,000 一個月小朋友讀幼稚園時無好感受到經濟壓力. 所以讀完 3 年幼稚園, 對於小學 6 年都要每月交 3,000 學費時, 不得不重新考慮.

如果無經濟壓力, 我同意 ...
‹ 上一主題|下一主題