用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.1 - English Dictation
樓主: bigmonster
go

P.1 - English Dictation [複製鏈接]

我個女間學校中默同英默都有unseen部份, 暫時英默未有unseen, 遲下會有, 而中默第一次unseen係默學校科目名稱, 如中文, 英文, 數學, 常識, 視覺藝術, 資訊, 音樂, 體育.

unseen部份係extra 10分, 即日總分係110分. 以我所知, 好多小學都會係咁.

原文章由 NichoB 於 07-9-25 11:16 硐表
P1 Dictation What are the sentences / vocabs?
Let's share?

boy/girl , fat/thin....., up, under...
I am six years old?
January ......December?
Monday ....Sunday?

It is an apple. We are pupils.

Any i ...

今日默左8句英文的其中6句.

1. Good morning.
2. Good afternoon.
3. How are you today?
4. I am fine, thank you.
5. What is your name?
6. My name is May.
7. Hi, Sally.
8. Spell your name, please.

醒目開學勳章

ChuMon,

睇完你囡囡默英文, 我就吾吾覺深, 原來仲有人深過佢。
原文章由 ChuMom 於 07-9-25 11:04 硐表
我囡囡間學校星期二默英文,星期四默中文.
英文每次默12個生字, 中文就默7,8個生字加一段中文課文. 內容如下:

Dictation (2007-09-18)
1 be good                                                        
2 at sc ...

醒目開學勳章

昨日幫亞仔溫英文默書, 真係會crazy架, 把sound都調高左成百度。 範圍有9句, 星期二懂4句, 昨日好彩係假期, 早午晚分幾次再加入去要佢默埋, what、spell成日吾知去左邊,一陣又行出廳, 一陣又跳上床。 唉!! 天呀, 你話皇帝吾急太監急,跟住我就同佢講, 默書吾合格或0雞包的話, 學校是不會比學生參加課外活動的, 你揀了足球活動, 你自己諗諗啦!!  佢即時靜落黎問我真係架, 梗係啦(吾嚇下你都吾得)。

小丑魚

話時話, 我自己都覺得幾深! 其實我既心態都只係想佢讀得開心,所以每天都係讀少少默書既內容…. 希望唔好
push
得佢太緊要.

原文章由 小丑魚 於 07-9-25 14:46 硐表
ChuMon,

睇完你囡囡默英文, 我就吾吾覺深, 原來仲有人深過佢。   

我囡囡也是p1, 係傳統的學校. 上星期第一次默書, ok wo. 英文 十句seen, 兩句unseen, 都係unit one的.
3. Boys and girls.
4. Goodbye.
5. What is your name ?
6. My name is Tom.
7. I am Mary.
8. Welcom, Beeno.
9. Thank you.
10. Present, sir.

unseen: I am your teacher, Miss Brown. .......

中文, 今日第二次默, 係 五個詞語和一段課文.

好好彩, 我個女自己溫, 每日做完功課都自動自覺溫, 唔使我理. 第一次中文一百分, 英文, girls 漏左個 s, 得 九十几, 佢好唔開心tin.不過佢好硬頸, 成日好快做完功課, d字寫得唔靚, 要佢擦去寫過, 就一邊喊一邊寫....., 唉.

醒目開學勳章

唉!!  昨晚自己都檢討過, 吾想自己再crazy, 我會日日叫亞仔溫定小小, 吾駛好似傻婆敢。
原文章由 ChuMom 於 07-9-27 12:06 硐表
小丑魚

話時話, 我自己都覺得幾深! 其實我既心態都只係想佢讀得開心,所以每天都係讀少少默書既內容…. 希望唔好
push 得佢太緊要.

嘩!好深呀,我個就好彩。下星期三才有英默。都是差不多那十句 (morning, afternoon, what, how...),不過每句只默一個字(指定的),好似fill in the blank 咁。再加埋 A-Z,輕輕鬆鬆咪幾好!

系未太不長進呢?最緊要都系開心!

Hi 各位Mummy

可否話我知你們的仔女讀邊間小學?

原文章由 kitbebe 於 07-9-25 14:21 硐表
今日默左8句英文的其中6句.

3. How are you today?
4. I am fine, thank you.
5. What is your name?
6. My name is May.
7. Hi, Sally.
8. Spell your name, please. ...

哈哈!我的女都係一樣。

原文章由 Putongren 於 07-9-27 17:17 硐表
嘩!好深呀,我個就好彩。下星期三才有英默。都是差不多那十句 (morning, afternoon, what, how...),不過每句只默一個字(指定的),好似fill in the blank 咁。再加埋 A-Z,輕輕鬆鬆咪幾好!

系未太不長進呢?最緊要都系開心! ...

i think we're in the same school!!!

我同你差不多, 都係fill in the blank, 仲要有第一個字母提供, 不過我同佢溫習時, 我要佢全部溫晒~ 全句要識串晒~

原文章由 Putongren 於 07-9-27 17:17 硐表

系未太不長進呢?最緊要都系開心! ...

Phonic Dictation

My son told me It is phonic Dictation:-
1) My name is xxxx
2) My teacher's name is Ms xxx.
3) I go to school every morning.

原文章由 kitbebe 於 07-9-25 11:24 硐表
我個女間學校中默同英默都有unseen部份, 暫時英默未有unseen, 遲下會有, 而中默第一次unseen係默學校科目名稱, 如中文, 英文, 數學, 常識, 視覺藝術, 資訊, 音樂, 體育.

unseen部份係extra 10分, 即日總分係110分.  ...
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

原文章由 TinaWu 於 07-9-27 23:59 硐表
i think we're in the same school!!!

咦,咁同唔同班呢?

不過話時話, 我覺得學過phonics的確對eng dict有d幫助,唔會去死記d 字點串.

我諗大家未必同學校, 但就係用埋同一本英文書多d

stroy book

可否告之你哋是用那套 story book?

joymama

原文章由 YanYan0116 於 07-9-23 23:51 硐表

我個女都係全用story book上堂, 我都諗過要唔要買英文教科書教亞女, 上星期買了一些補充weekend時做.

原文章由 mangtau 於 07-9-28 10:44 硐表
我同你差不多, 都係fill in the blank, 仲要有第一個字母提供, 不過我同佢溫習時, 我要佢全部溫晒~ 全句要識串晒~

同意有少少壓力是上進的動力。不過,默完甚至溫完之後可以完全忘得一乾二淨,孩子讀書為乜呢?

英文書有段類似rhyme的:one, two, say how are you; three, four, sit on the floor;five, six,....佢唸到簡直是滾瓜爛熟,因為老師以歌頌形式教佢地。

我地都要偷下師,串字要當遊戲。引佢自己用每個字母作故事,容易記憶。例如 Hello,會變成H 先生擘大個口(e),用對筷子(ll)夾粒魚蛋(o)。較長的字如 afternoon, morning 可以分兩段。故事有了,跟著又可以唱下歌仔,例如:mor 摩、ning 零、morning!我地還把要默的字抄下,貼在厠所,佢ng ng 時,又可抽一兩個溫習。閒時,又當玩突擊,考佢一兩個,讚下佢,嘩,乜咁深你都記得,真有記性!

D專家叫呢D做愉快學習、學會學習、愛上學習,但又work ga 喎!不過,都要花點時間,但最緊要系耐性,因為有時佢心散,就千祈唔好迫,唔系棧勞氣。又唔鬧得,唔系以後憎讀書仲弊!又唔用得玩具物質交換喎,哪有咁多錢買咁多?最重要系教壞佢,讀書變成功利主義今年先P.1,要長期作戰呀!有朝一日,等佢自動波,但起碼都要中學啦!但如果一開始就迫佢,肯定系咁先。

好同意...默完可以過幾日唔記得7788, 證明呢d只係"短暫記憶",
唔work

原文章由 Putongren 於 07-9-28 11:49 硐表

同意有少少壓力是上進的動力。不過,默完甚至溫完之後可以完全忘得一乾二淨,孩子讀書為乜呢?

英文書有段類似rhyme的:one, two, say how are you; three, four, sit on the floor;five, six,....佢唸到簡直是滾瓜爛熟,因為 ...

我囝囝本reader, Wide Range 30-40頁右左要成百幾二百元

原文章由 召藥師 於 07-9-22 22:39 硐表

唔係,佢讀農圃道。
佢默依幾句因為出自佢本英文story book。
真離譜,本書成廿蚊細本過練字簿,仲要10頁都冇。
‹ 上一主題|下一主題