用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網,住荃灣區,得十五分,女仔,你會點揀? ...
樓主: Mikiwong
go

62網,住荃灣區,得十五分,女仔,你會點揀? [複製鏈接]

原文章由 heichunmum 於 07-10-12 01:54 硐表
我都報咗浸聯,係咪即係"攞苦嚟辛"或等同自殺???

我不反對浸聯是一間好學校, 但我不認為它一定是整個荃灣最好的學校, 就是在地形方面已是怪怪的, 最重要是大家太不理性去追捧, 明明有些學校和它差不多, 但大家就認為它甚麼也好, 甚麼愉快學習, 沒有壓力, 沒有功課, 根本就是神話, 這個世界沒有輸入怎會有輸出, 沒有努力有可能有成果嗎? 我絕不相信這套理論, 但我不會認為太大的壓力是好學校, 我覺得適量的壓力是需要的,
聽聞每年入票的學生有多至三百張, 大家去想想, 一年最多是收一百五十個學生, 那麼有多少人是收到呢, 舊年有個老友和我相反而來, 她是住在麗城的, 她堅持要報浸聯, 而我就苦心經營, 參加某校的幼稚園活動, 最後我入到我心儀的小學, 她最終落選, 我勸她向我間小學叩門, 不過最後也唔成功, 於是高不成低不就,本來一程車去到的學校, 現在要左轉又轉, 我看著她很後悔的樣子, 才向大家說這番話, 希望大家理性一點!

原文章由 heichunmum 於 07-10-12 01:54 硐表
我都報咗浸聯,係咪即係"攞苦嚟辛"或等同自殺???

我不反對浸聯是一間好學校, 但我不認為它一定是整個荃灣最好的學校, 就是在地形方面已是怪怪的, 最重要是大家太不理性去追捧, 明明有些學校和它差不多, 但大家就認為它甚麼也好, 甚麼愉快學習, 沒有壓力, 沒有功課, 根本就是神話, 這個世界沒有輸入怎會有輸出, 沒有努力有可能有成果嗎? 我絕不相信這套理論, 但我不會認為太大的壓力是好學校, 我覺得適量的壓力是需要的,
聽聞每年入票的學生有多至三百張, 大家去想想, 一年最多是收一百五十個學生, 那麼有多少人是收到呢, 舊年有個老友和我相反而來, 她是住在麗城的, 她堅持要報浸聯, 而我就苦心經營, 參加某校的幼稚園活動, 最後我入到我心儀的小學, 她最終落選, 我勸她向我間小學叩門, 不過最後也唔成功, 於是高不成低不就,本來一程車去到的學校, 現在要左轉又轉, 我看著她很後悔的樣子, 才向大家說這番話, 希望大家理性一點!

我都r 咗好耐頭, 唔知報邊間, 最後都係揀咗浸聯. 其實我心儀就有幾間: 浸聯啦, 官小啦同伍季明.... 但伍季明個校長太串啦, 指到明要人哋一定要揀佢, 唔揀就叩門唔會收喎.... 之不過家吓細路仔出生少咁多, 有學生報已經好好啦, 仲話唔收人哋喎, 所以我無揀佢.

其實我自己就响石圍角小學畢業, 個時一家人搬嚟石, 所以亞媽諗住近嘛, 就報咗呢間小學. 其實間小學唔係差到咁, 可能因為個時我讀A班叫做好d, 跟住派第一志願梁記, 我仲响梁記畢埋業tim, 都叫做OK呀, 起嘛家吓都唔係乞兒仔, 叫做搵到食!

但點解我唔幫亞仔揀返石圍角小學, 因為家吓石圍角好雜, 又多新移民, 佢哋嘅細路多數都報呢間, 所以我報咗出邊嘅. 邊個唔想報近自己屋企住ga, 但問題要間學校好先得ga!!

各位好, 我於去年也為囝囝選報浸联, 我家住青衣, 雖於首輪有20分, 但不入圍, 於是, 我舉家於今年一月遷入麗城, 以便參與第二輪大抽獎, 有位囝囝同學之家長問我:"你覺唔覺得玩大咗呀!?"我忘了當時如何回應這問題, 但我選浸联, 是經過資料搜集, 並深思才作這決定的, 我的資料來源:

-有一位兩年前跨區派位到荃灣top英中就讀之小六生向我分享學校生活, 她提及不少來自浸联小學之同學, 自此,我開始留意該校
-有不只一位同事接觸過浸联之老師, 老師們很樂意分享, 且欣賞學校在課程上之改革, 這是我看重的,我希望囝囝有一群"敬業樂業"的老師, 我深信"生命影响生命"
-我不時到訪該校網址, 從所發通告, 各項展示中看到這是一所有系統的小學, 運作巳上軌道
-近年該校派位成績理想, 我明白到將來(至少五年裡)之小六派位情況會受現時師兄姊於七月在所獲派中學裡考pre-secondary attainment test 的結果所影响, 要於統一派位中取爭更多第一組別學位就要看這幾年小六生的表現, 這是個複雜機制, 但亦是遊戲規則
-自去年起, 小六生可在首輪報讀兩所中學, 因不受區域限制, 故要獲受歡迎學校面見巳不是易事, 要能於面試後成功爭一席位更是非常之難,但該校有不少畢業生卻能於9月入讀他區極受歡迎之中學, 除非有他區物業, 可參加第二輪大抽獎, 否則他們必定有過人之處

-從我觀察所見, 大部份浸联學生都有很强的家庭支援, 家長的配合令學生間有一股學習風氣, 這亦是我看重的, 我相信學習是互相推動的
-最後, 亦是我和husband都覺得重要的, 我倆感受到浸联之基督教教育做得不錯, 我們希望子女自小認識神

以上是少少分享
其實還有很多個人因素, 如我有3位子女, 我不能接受每人每天有十樣八樣功課和過於操練的教學模式, 麗城实用度高, 合大家庭,我想子女吃到住家午餐,....

囝囝現於浸联讀小一, 希望他能珍惜一切

原文章由 mckong 於 07-10-12 18:11 硐表
-從我觀察所見, 大部份浸联學生都有很强的家庭支援, 家長的配合令學生間有一股學習風氣, 這亦是我看重的, 我相信學習是互相推動的
-最後, 亦是我和husband都覺得重要的, 我倆感受到浸联之基督教教育做得不錯, 我們希 ...

浸聯係一間派位不錯的小學,識朋友的女兒今年升中派去何XX,
聽他講同班很多同學都能派到理想英中。好好栽培小朋友啦。。。。

原文章由 mckong 於 07-10-12 18:11 硐表
-最後, 亦是我和husband都覺得重要的, 我倆感受到浸联之基督教教育做得不錯, 我們希 ...

我想問吓你係咪大抽獎個時抽到入去呀? 定係自己再考入去呀? 我都為咗亞仔考小學頭恨咗好耐, 你可唔可以分享吓你嘅心得呀? 謝謝!

囝囝於第二輪仍不入圍, 叩門等到六月尾,經面試而被選入讀此校,
在等候期間, 我們一家(特別是孩子們)在信心禱告上,上了寶貴的一課
‹ 上一主題|下一主題