用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試面到一肚氣
樓主: onyeema
go

面試面到一肚氣 [複製鏈接]

原文章由 onyeema 於 07-10-9 09:02 硐表

我相信學校已經知道有好多家長投訴,先至安排有遮蓋既操場比你地,你真係唔知早上interview個D家長幾慘

似乎講緊兩樣野, 只可一個家長帶小朋友入學校面試, 入了學校果位家長就係在有蓋操場排隊等入課室填問卷, 至於冇得入學校果另一位家長只係在校門外乾晒, 呢家都算係我見過最小家既一間學校!

原文章由 NeoMom 於 07-10-9 14:12 硐表

似乎講緊兩樣野, 只可一個家長帶小朋友入學校面試, 入了學校果位家長就係在有蓋操場排隊等入課室填問卷, 至於冇得入學校果另一位家長只係在校門外乾晒, 呢家都算係我見過最小家既一間學校! ...

however, I think the arrangement is OK.

The interview letter did say that only one parent is allowed for child accompany.

I had called the school before the interview and asked if two parents could come or not, they answered me only one was allowed, the other one would be wait outside school. Covered playground was for those children waiting for interview.

Our slot was 3pm and we arrived at 2:45pm. My daughter and I went in without much waiting!

原文章由 BookloverJ 於 07-10-9 16:22 硐表

話雖如此,報學校咁大件事,叫埋老公/老婆黎培都好正常,一場黎到,過門都係客嗎,唔可以話”講左架啦,你係都要黎多個,出校門外等啦”.見到d人晒得咁辛苦都唔通融下,佢地道理可能岩,但係呢個咪係唔係不近人情既問題羅! ...

嘩! "諸"對同意呀....yeahhhhhhhhhh

其實你選學校時, 都應該了解到過這間學校的各樣情況及資料才去面試, 為何面試完後對這學校有這麼多的不滿呢!   

原文章由 onyeema 於 07-10-9 16:47 硐表

嘩! "諸"對同意呀....yeahhhhhhhhhh

路过!想問吓學校附近是否有电塔或發电站等等的物体?因為聽說(未證實)有6-7位學生因此而有cancer, 可否有人証實一下?
Thank you!!

唔係呀!真有此事?

原文章由 MMMONSTER 於 07-10-10 22:12 硐表
路过!想問吓學校附近是否有电塔或發电站等等的物体?因為聽說(未證實)有6-7位學生因此而有cancer, 可否有人証實一下?
Thank you!!

簽名被屏蔽

原文章由 tiggger 於 07-10-10 23:52 硐表
More, it is rumoured that, thanks to its close proximity to high voltage cable/pylon, most GH girls got natural curly hair and, even better, teachers never have to re-charge their mobile phones.  Very ...

Actually near Pui Kiu College in Tai Wai, there are the high voltage pylons too.  Would this really be hazardous to the health of the students?  Can anyone share on this?

原文章由 tiggger 於 07-10-10 23:52 硐表 More, it is rumoured that, thanks to its close proximity to high voltage cable/pylon, most GH girls got natural curly hair and, even better, teachers never have to re-charge their mobile phones...
唔係化

原文章由 MMMONSTER 於 07-10-10 22:12 硐表
Thank you!!

聽你這樣說,有點白色恐佈。

既然未經証實,講出來有何用意呢?一件事還一件事,唔好拉埋來講.高壓電塔致癌呢D Rumor根本無從証實,亦沒科學或醫學証明真有其事,否則,政府必定緊張過你,賠都賠死佢.

我都係路過, 淨係學生有cancer,  校長, 老師, 校工唔通有抗體

Thank you!!

原文章由 九龍塘優質阿婆 於 07-10-11 12:27 硐表
我都係路過, 淨係學生有cancer,  校長, 老師, 校工唔通有抗體

果然稱得上係優質阿婆!

經驗分享

原文章由 onyeema 於 07-10-7 09:35 硐表
尋日去清水灣德 x 學校到面試, 好自然大家都一定早小小到達架啦,點知一到達,已經覺得好有問題,點解D家長係個街上排隊,原來學校無話安排家長入去學校既禮堂or 教室比家長同小朋友坐等面試,甘家長(包括爸爸和媽媽)和小朋友,全部 ...

hi, 我個女上年都有 int. 這間天x教學校, 但俾父母同時入, 公公婆婆及菲傭就不准。交表時已經知他們死板及官腔, interview 時間不能改 (7:45am,好早!)。 當日所見, 場面好似新年拜年!! 其實不須要, 家長只會填寫問卷而不會見到老師或校長的; 份問卷問極都問在這這cases下你會點教你個女......... 英文好極都選中文那邊答啦.
不過, 放心! 你有機會拒絕它; 派位後,他們會主動來電話想再int.你個女, 哈哈, 我一口拒絕, "無須要, 再見"。條氣都順晒.
他們一年上午返學一年下午返學, 因不夠
課室。

你無睇報紙?其實係可能有影响,不过香港地方太細,有時都無得選擇,只好放於(較)遠離人口密集的地方(無地也是重要原因)。
但既然無有関人仕能證實,应可稍為放心。

原文章由 Prairie 於 07-10-11 11:55 硐表
既然未經証實,講出來有何用意呢?一件事還一件事,唔好拉埋來講.高壓電塔致癌呢D Rumor根本無從証實,亦沒科學或醫學証明真有其事,否則,政府必定緊張過你,賠都賠死佢. ...

不是有抗體,是可能高壓電塔(所產生的磁牆)對小孩子特別有害.有不少外國研究已指出這點.信不信由你. 我老公多年前在雨天晚上路過高壓電纜,看到圍著電纜的地方發光的(可想而知它是可以釋放出一些不知明的能量/磁牆).他從事無線電話(有關磁牆)的研究.他說他死也不會住在高壓電塔/無線信號塔附近.真是信不信由你.

一點要提醒你:吸煙致癌是這幾十年才有的concept,但煙已吸了三千多年.而且,不是位位吸煙(一手或二手)的人都會死於肺癌.同樣道理,我想如果真的高壓電塔有害,不是每個人在這樣環境下生活都會有cancer.而且,可能它的害處到了百多年以後才得肯定.這是基本的做/看研究報告要持的觀點.

我是對事,不是對GHS or 人.我都係路過.

原文章由 九龍塘優質阿婆 於 07-10-11 12:27 發表

[ 本文章最後由 yymom07 於 07-10-12 14:25 編輯 ]

我是GHS的畢業生,但我沒有打算比我個女考GHS,因為我覺得老師/校長無愛心.
To a large extent, my school life was not memorable.

Thank you!!

呢位仁兄仁姐,
GH附近仲有彩雲, 彩暉, 順利, 順天村 ..... 唔通住果頭D人都易D患癌? 理性D啦 !
‹ 上一主題|下一主題