用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救世軍田家炳學校
樓主: olkan
go

救世軍田家炳學校 [複製鏈接]

我在書局找到8格的格仔簿, 但側邊冇少少位寫數字.  這數天冇去玩. 只有一天老公帶了囝囝去馬鞍山一個石灘玩水, 拾貝殼.

你囡囡換了牙未呀? 我囝囝換了下面一隻門牙, 下面每二隻都出了少少. 希望出得靚啦!

原文章由 bobo2001 於 07-12-30 22:06 發表
只計寫字的格仔, 橫有8格, 直有10格 (另上下各有一格係唔寫的, 左手邊有一格係寫數字的)
係咁架啦, 同佢玩嗰d唔同湊佢嗰個, 好多人話阿囡乖, 但我地就覺得佢好鬼煩.....
昨天係迪士尼玩足一日, 簡宜係樂而忙 ...

囝囝話唔想學電子琴, 當初要學又是他說的, 真給他氣死. 我考慮緊給不給他放棄? 唔放棄又浪費金錢,  輕易給他放棄, 他下次又會輕言放棄其他興趣班.

原文章由 bobo2001 於 08-1-5 20:58 發表
阿囡下面4隻牙已經換左, 上面2隻門牙出緊來
今日又開始正常的課外活動了, 一班朋友仔無見2星期, 今天相見大家都非常閞心, 阿囡話好喜歡返興趣班, 有野學又可同不同小朋友傾傾講講: : 因為d興趣班係 ...

請問幾位家長這間學校的老師對學生有禮貌嗎?會否說些傷害小朋友的話: 如白痴,死開等等:cry:

bobo2001多謝你的回應 小女在讀小二,之前講的白痴冇腦及更過份的死八仔和死八女等用詞都會在而校由副校,訓導及老師口中說出,因小女之前不忿老師體罰同學而對此校感到不安再加上因投訴老師而被針對 所以打算新學年為她轉校,你的小朋友返得開心嗎?課程深嗎?功課量又如可?唔好意思 太多問題

邊間學校的老師禁差?  學校有d老師會比較嚴同罵學生, 但好多時都係高年級的壞分子. 我接放學時, 見過有男老師粗氣地罵學生唔排好隊.  但也有老師好好的, 囝囝個班主任同夏老師都好好.

原文章由 bobo2001 於 08-1-10 14:08 發表
吓, 咁過份. 就算小孩怎樣都不應用這些字眼來罵學生啊. 小囡係呢間學校都讀得好開心, 呢間唔係咩出名的學校, 所以程度一般, 但小朋友就可以輕鬆愉快咁學習, 功課又唔多, 阿囡每日都好快咁完成所有功課, 有時仲有時間 ...

我冇係學校買書, 我在外面買, 我的同事說在外買書會有答案的, 買了先知道冇, 學校今日派錯習作給我個囝.  星期四我會去觀課.

成個學期, 你囡囡有冇給老師寫個手冊呀? 如忘記交回條, 忘記帶東西或功課等.  囝囝差不多個個星期都被寫,  好多時都係忘記拿出來交, 有的是家課冊也刪除但要交的功課, 有的是我ops:" /> 忘記日期要交回條.

請問知唔知道what is T.A. 尺呢?

原文章由 bobo2001 於 08-1-15 13:27 發表
Hi Olkan
最近又好忙呀, 你星期四會去觀課嗎, 阿囡話老師說最多可以帶2個家長去, 唔知係咪呢. 佢地今天派下學期d書了, 又要返去忙包書. 今朝係門口聽d老師講, 一年級的書已經上晒課室, 等佢地唔駛走落雨操場取書. ...

[ 本文章最後由 olkan 於 08-1-16 20:40 編輯 ]

今次我都有影低d作業給囝囝再做.  今我參觀中文堂及英文室的英文堂.  我見老師的普通話好標準, ,不是港式的.  全堂都是說普通話, 可能經過半年的訓練, 小朋友大多聽懂老師的說話, 老師以遊戲方式鼓勵小朋友多說, 同老師的講學好生鬼, 學生們都愉快學習.

英文堂都ok, 小朋友都好多擧手, 講課的老師比較嚴肅.

一愛班是不是普通話班?  囝囝說有一個一愛班的同學轉到他的班及有一個轉校生.

原文章由 bobo2001 於 08-1-17 13:09 發表
我又無想過係出面買書, but 就影低左d作業比佢溫習用囉.
小囡好彩到現在都未被寫過手冊, 我每天都同佢檢查的.
i think not T.A., IT SHOULD 下A, 我見其他班都有這樣寫.

今天你觀課是上什麼堂呀, 我地係上英文啊, ...

我當日唔去了, 因為我一去, 囝囝就會貼著我. 我想佢同同學一起玩得開心d.  現在囝囝在這所都讀得happy.  開頭我擔心學校不是一線學校會影響升中. 但最近我聽朋友說, 他想幫囝囝由培基轉回其他學校重讀小二, 因為它的課程深, 小一時都ok, 本想是他不適應才跟得辛苦, 現在小二第一學期真的考得唔好同小朋友唔開心. 真的冇辦法.

禁快要背書同默書, 一信班未開始.  不過有quiz同數評.  囝囝解題比較差, 上次連錯4題都是錯同一個算式.

原文章由 bobo2001 於 08-1-19 09:15 發表
聽到你咁講真係開心, 有咩緊要得過小朋友有一個開心愉快學習環境呀, 讀足六年, 如果日日返學都苦口苦面, 家長覺得幾好都無用啦. 我問阿囡鍾唔鍾意返學同埋這間學校, 佢都答yes, 咁我都好開心, 証明呢間學校 ...

‹ 上一主題|下一主題