用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症傾向經驗分享
樓主: kychu132
go

自閉症傾向經驗分享 [複製鏈接]

呈清

自從前幾日發表一段感想後,引起一些家長誤會,以為我叫人忽視小朋友的需要,在此說聲"對不起"

事實上我並沒有這個意思,只是我想表達是若果小朋友有問題,一定要及早面對,作出診斷和醫治。不過,我最近收到一些朋友訊息,知道小朋友有自閉症疑似症狀,方寸大亂。所以我希望用自己及幾位朋友經驗分享出來,令一些初知道有問題家長有一個概念,希望條路好行D,唔好盲中中。

我慶幸兒子問題及早發現和治理,所以今天他進步很大。好多朋友,甚至老師都已不察覺阿仔有問題。當然在溝通方面仍有很大進步空間。

不過在過去三年時間,我真的感覺到有以幾方面幫助很大:
1. 兼收位學校訓練;
2. 多D研讀有關自閉症資料;
3. 屋企常以輕鬆愉快氣氛溝通,令阿仔也開心;

有些家長知道小孩子有事時,心情很差,而且又很心急, 最終令到大家關係緊張起來,又或者很灰心失望等。我很希望大家不要亂和放棄,因為小孩子潛能係你想像唔到,只要有適當訓練,小孩子便會有明顯改善。

我提供一個資料希望大家作為參考,名為"努力試"(louis program)

www.lp.org.hk

我當年看了創辦人見証人分享,令我充滿希望. 希望對大家有個好好參考.

原文章由 HayBMum 於 07-12-8 22:34 發表
mamee,

我當然記得你啦,還有hinhinmummy, 小艾比...,大家都是差不多時期發現小朋友的問題,多得當時你們分享了經驗,讓我很快接受了事實和面對孩子的差異。

至於選小一方面,其實在過去的大半年,從很多家長口中知道不少官 、津小都有努力照顧特殊的小朋友,我替囝囝揀的私校不見得比這些官津好,在資源上更不會比官津多,只因認識有子女在該校就讀的朋友盛讚老師們很有愛心,加上小班,老師較能照顧有差異的小朋友(理論上) ,所以即管一試,但這校的課程較深,而且還未知我囝囝的問題,遲些我會和學校傾傾,如果學校不能接受囝囝,便要轉校了。你幫囝囝找到學校了嗎?很希望大家能夠入到愛錫我們孩子的學校,願意接受和幫助他們融入。
...

HayBMum

我自己都因為受到再前期媽咪 eg joeyma, tin_tin...的分享同提點, 令到我很快接受了事實, 亦認清楚從何去幫助囝囝.

私校的pros and cons, 你已經說明得很清楚啊. 其實你囝囝考得入私校, 其能力已經被肯定, 這是你和你囝囝一同努力的成果! 剩下來的, 便是期望遲些你和學校傾談時, 學校能接受囝囝的情況. 我身邊亦認識到特殊小朋友就讀著私校, 評語亦不錯. 我本身就沒有為囝囝考私校, 總是沒信心.  另一方面, 正如你所講, 某些官津校都很照顧特殊小朋友, 所以我這個'鴕鳥媽咪'就把囝囝的幸福交托'大抽獎'手中, 唯望囝囝幸運些啦

mamee

[ 本文章最後由 mamee 於 07-12-11 07:36 編輯 ]

haybmum

好開心見到你仔考到私校, 正如mamee所講, = 你仔有一定能力, 經過interview先入到私校, 莫講私校, 就算連津/官校我都無信心個仔點應付小學既生涯

雖然佢小一評估, 心理學家話佢有能力應付主流小一既生活, 但我仍然擔心佢一個甘既'人仔', 點樣去適應一大班學生一齊上堂, 每個星期默書, 隔3個月又測驗的生活, 依家唯有見步行步, 做下'駝鳥', 比佢repeat 多一年k3, 等佢個人再大d, 到時, 同小一同學既年齡差距吾太遠(減返delay 果一年, 差吾多啦, 呵), 到時再算

Mamee, hinhinmummy,

多謝你們的祝福。事實上阿仔在社交、專注等都還弱,這是升上小一最大的困難,尤其是社交,6歲人仔了,但對人的情感還像兩、三歲似的,稍有挫折就哭,我都很擔心他能否適應小一的生涯,不過見步行步,反正離明年9月還有8個多月,希望到時他會有改進吧。
至於學業方面,我沒甚麼期望,只希望學校不要比過多的壓力我和仔仔,如果他已經盡力,就讓他跟自己的步伐走吧。
Mamee, 相信你已有清晰的目標,祝福你仔仔在幸運大抽獎中派到心儀的學校。

hinhinmummy,
相信你已經為仔仔作出最適合的選擇,尤其你有大女兒的經驗,比我們更了解小學的要求。現在是否忙於找幼稚園呢?

haybmum

原文章由 HayBMum 於 07-12-13 02:56 發表
Mamee, hinhinmummy,

多謝你們的祝福。事實上阿仔在社交、專注等都還弱,這是升上小一最大的困難,尤其是社交,6歲人仔了,但對人的情感還像兩、三歲似的,稍有挫折就哭,我都很擔心他能否適應小一的生涯,不過見步行步,反正離明 ...

haybmum

幼稚園已經搵到, 主任亦見過阿仔, 覺得佢情緒同智能都無問題, but 係擔心佢寫字方面, 因為佢地學校寫字頗深, 同埋我想搵上午班, 甘下午可以去上其他堂, 但一齊都未同主任再商量, 或者到時係佢地學校讀全日班, 甘返上午only 下午去上其他堂

阿女間學校, 我一直以為無乜要求, 點知今次阿女無溫書, 英文默書吾合格, 老師居然call我, 問我佢做乜平時好叻, 點解今次甘懶吾溫書攪到吾合格, 叫我果晚返去幫佢溫書 then 第二日要重默

我即刻同老公講, 係吾係吾岩阿仔呢, 如果到時阿仔次次默書都吾合格, 我未要聽好多呢d 電話? & 會有壓力?

老公就話, 或者因為平時阿女成績吾係差, 所以忽然一次吾合格, 老師緊張看下發生乜野事, & 到時如果知阿仔係a仔, 又或者吾會用同一種方法去教, 但我真係吾知會吾會..........到依家都好迷惘

hayBmum,

恭喜您仔仔將入心儀私校.  我都話佢得架啦!

有時間我會重開bio-treatment標題.大家再分享小朋友近况.現在大細仔都找Dr. Lam做IV chelation,每10-14天一次.  大仔近一次urine toxin test, lead很高,正常0.5佢竟然66.明明年頭驗過Dr.Trodd話可以停排毒. 點知而家有咁高.....

sjmama,

我有睇過您個blog,您寫的文章非常感人!

另外,各位媽咪要繼續努力!

Kawai, 嘩,你竟然用中文回應,係我印象中好似未見過你用中文,相信和我一樣,速度比得上烏龜。
我已經無再同阿仔做chelation, 不過打算明春驗下lead level, 但對於Dr Lam的勇法實在心怯,每次想起你形容阿仔打IV時的情況,真是由「心震」出來。阿仔的學校生活如何?我反而羨慕你阿仔,很難有機會入ESF的learning support class,  我同事搞了年多現在還是未能搞掂, 或者call你詳談。

Hinhinmummy, 前兩天偶然經過大眾書局,八掛看看小一的補充練習,差點嚇暈,小一要認識的中文字真不少呢,如果單靠阿仔現在的幼稚園,相信入小一時必定人仰馬翻,驚人的還有數學文字題,雖然題目唔算深,但就要識得晒的字才解到,看來未來的8個月,除了一般治療訓練外,還要幫阿仔操下中文,唉,想起都頭痛。

原文章由 HayBMum 於 07-12-13 13:55 發表
Kawai, 嘩,你竟然用中文回應,係我印象中好似未見過你用中文,相信和我一樣,速度比得上烏龜。
我已經無再同阿仔做chelation, 不過打算明春驗下lead level, 但對於Dr Lam的勇法實在心怯,每次想起你形容阿仔打IV時的情況,真是 ...

haybmum

甘你仔間私校係英文定中文小學呀? 英文小學全英架wor(包括maths), 我依家都操緊阿仔認字, 當然中文啦, 同埋佢私人st, 都train緊佢作句/重組句子, st 話, 佢如果好似依家既進度, 上到小一作句時吾會有太大問題

同埋阿女間小學有度好, 小一test/exam, 係有老師解題, 起碼又捱多一年甘law

Haybmum,

我用手寫板咋,枝筆又唔見咗要用尖筷子寫,你估可以有幾快吖.

老師話大仔近來社交有進步,每天小息都有跟住個女同學(靚女)一齊玩做其觀音乒.不過係比人點來點去那種,缺乏主見.但總好過自己同自己玩.我總覺得他再大些會被同學排斥,不懂眉頭眼額的人是很難有朋友的.祗怕他日後會淪為被作弄的對象.

原文章由 HayBMum 於 07-12-13 13:55 發表
我已經無再同阿仔做chelation, 不過打算明春驗下lead level, 但對於Dr Lam的勇法實在心怯,每次想起你形容阿仔打IV時的情況,真是 ...

kawai and haybmum,

I have read your thread about biomedical treatment a long time ago and I know you are very experienced in this area.  I have started looking into this recently and my son has started seeing Dr. Paul Lam.  I have some questions about chelation.  Would it be OK if I send pm to you and ask for your advice?  Many thanks and really appreciate your help!

原文章由 kawai 於 07-12-13 18:41 發表
Haybmum,

老師話大仔近來社交有進步,每天小息都有跟住個女同學(靚女)一齊玩做其觀音乒.不過係比人點來點去那種,缺乏主見.但總好過自己同自己玩.我總覺得 ...

Hinhinmummy,
是中文小學來的,我沒有刻意和阿仔認中文字,反而菲傭姐姐好有心機和他看英文書,所以他的英文閱讀能力比中文好得多。沒法子,希望現在起步還未太遲。

原文章由 hinhinmummy 於 07-12-13 15:17 發表

haybmum

甘你仔間私校係英文定中文小學呀? 英文小學全英架wor(包括maths), 我依家都操緊阿仔認字, 當然中文啦, 同埋佢私人st, 都train緊佢作句/重組句子, st 話, 佢如果好似依家既進度, 上到小一作句時吾會有太大 ...

blmom,

Biomedical treatment 我已經停了大半年,好多知識已經outdated, 而且kawai一向是我們當中最肯嘗試和最知識豐富的一位,還是由他回應你吧。希望biomedical treatment對你仔仔有幫助。

haybmum

原文章由 blmom 於 07-12-13 22:07 發表
kawai and haybmum,

I have read your thread about biomedical treatment a long time ago and I know you are very experienced in this area.  I have started looking into this recently and my son has start ...

[ 本文章最後由 HayBMum 於 07-12-15 00:46 編輯 ]

kawai,

如果阿仔唔怕被人點來點去,覺得和同學一齊開心的話,我覺得已經很好。

今日我阿仔學校聖誕表演,節目完畢後小朋友要分批等家長接走,高班是最後一批被接走的小朋友,我看見百無聊賴的阿仔站在一角自得其樂,同班同學卻三五成群的傾計或者玩耍,看見他這樣子,心裡很不是味兒,不知甚麼時候他才會感到朋友的重要

原文章由 kawai 於 07-12-13 18:41 發表
Haybmum,

老師話大仔近來社交有進步,每天小息都有跟住個女同學(靚女)一齊玩做其觀音乒.不過係比人點來點去那種,缺乏主見.但總好過自己同自己玩.我總覺得 ...

原文章由 HayBMum 於 07-12-15 00:42 發表
Hinhinmummy,
是中文小學來的,我沒有刻意和阿仔認中文字,反而菲傭姐姐好有心機和他看英文書,所以他的英文閱讀能力比中文好得多。沒法子,希望現在起步還未太遲。

...

Haybmum

見你同hinma傾得咁開心, 我又想講埋一份.

同你剛剛相反, 今年仔仔repeat, 我就主力教英文. 阿仔本身係鍾意中文, 所以認讀解都叫可以. 不過一想到, 再大個些要作句作文, 我就心都寒埋. 點都好, 仍然係果句"見步行步". 你仔仔現在起步當然未遲.

至於社交果面, 我都認為比教學術更難, 慢慢黎.

來年9月, 大家仔仔都會升讀小一, 希望可以繼續一齊分享!

mamee

[ 本文章最後由 mamee 於 07-12-15 23:21 編輯 ]

kawai,
好久不見! 謝謝你的支持!
聽說你的孩子入了ESF, 真替你高興!孩子又有那麼大的進展, 都是你們努力的成果!有機會請多分享, 尤其是美國的經驗.

原文章由 kawai 於 07-12-13 12:35 發表
sjmama,

我有睇過您個blog,您寫的文章非常感人!

另外,各位媽咪要繼續努力!
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

sjmama,

自己仔仔能力,做媽媽是最清楚.  他還有很多方面落後,最頭痛還是專注力問題. 所以講不上甚麼大進展,幸好學校方面支援也算足夠,開學致今發覺他語言表達及理解也有進步.

講到美國之行,簡單形容就是大人辛苦,細路開心.我同老公一人睇一個,冇工人幫手的日子才知在香港生活是很幸福呢!不過那邊學校供特殊需要的支援就比香港好得多.祗要小朋友有需要,注校有充足3T服務.IEP,shadow teacher甚至ABA都可安排.

有機會約出來食飯慢慢傾吧!

原文章由 sjmama 於 07-12-17 20:49 發表
kawai,
好久不見! 謝謝你的支持!
聽說你的孩子入了ESF, 真替你高興!孩子又有那麼大的進展, 都是你們努力的成果!有機會請多分享, 尤其是美國的經驗.

...

我想請教大家點入esf呀? 我小朋友而家2歲, 未識講野, 我想安排入is 呀?

原文章由 kawai 於 07-12-20 01:13 發表
sjmama,

自己仔仔能力,做媽媽是最清楚.  他還有很多方面落後,最頭痛還是專注力問題. 所以講不上甚麼大進展,幸好學校方面支援也算足夠,開學致今發覺他語言表達及理解也有進步.

講到美國之行,簡單形容就是大人辛苦, ...

kawai,

真係好耐無見啦, 好開心又可聽到你們的近況; 我的小兒明年也要入讀小一, 給他報了幾間私校, 都沒有一間收錄, 只有一間收他做後備生; 幸好他在第一輪派位已有著落, 否則也不知怎算好?

用中文打字, 我也是打得慢得可憐....

Justin2002

各位媽咪:

小兒會在09/10年升小學,是細仔。

請問幾時會做智力評估?

他的社交、語言(約age 3)和專注力很差,但日常學習問題不太大。我想為他報有小班及活動教學的私校,但以他的語言能力,考入的機會很細。是否應留班。老師說他的成績,應可順利升班。但他真是很獨家村,皮氣一發作就一發不可收拾。恐怕升上小學後有更多問題。請提供意見。

原文章由 Justin2002 於 07-12-31 15:34 發表
kawai,

真係好耐無見啦, 好開心又可聽到你們的近況; 我的小兒明年也要入讀小一, 給他報了幾間私校, 都沒有一間收錄, 只有一間收他做後備生; 幸好他在第一輪派位已有著落, 否則也不知怎算好?

用中文打字, 我也是打 ...

想請問各有經驗媽咪.

我仔由2歲發現,但比評估中心拖到今個月4歲幾, 先評為"自閉症傾向" 并開始排 i 位. 現在讀k2. 排9-12個月跟本到升小學都唔知排唔排到.  2歲-4歲時自己只是覺得仔仔比人慢.. 唉..

請問什樣可排快d 或 什樣知到己選的i 位學校有幾多人排緊?

我剛開始, 不知可做什麼及讀那些課程?.. 我係什麼都唔識..

thanks first
生命中,不斷有人離開或進入.於是,看見的,看不見了;記住的,遺忘了.生命中,不斷的有得到 和 失落.於是,看不見的,看見了;遺忘的,記住了.然而,看不見的,是不是就等於不存在?記住的,是..是不是永遠不會消失? ......
‹ 上一主題|下一主題