用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 2008/2009小一家長大家好嗎?
樓主: justinmom
go

2008/2009小一家長大家好嗎? [複製鏈接]

原文章由 makfr 於 08-7-16 16:10 發表
會搭校車呀(HK$600來回 - 好似係8號線,第一個站上車 7:00am,第一個站落車,好似係 3:45pm到),因我要返工。

嘩, 你很早呀!
我就7.45am 上車, 返學3.30pm到家樓下.  我那條線的校車司機和姨姨都很好人!  反而校車公司有個女人好惡.  上次回校我差點因為她而放棄搭校車呢!

原文章由 makfr 於 08-7-16 16:41 發表
Allie,

請問A-school有冇交通安全隊,另外有冇得學游水呢?

仲有,學校d飯盒質量如何....我仲以為每日都有生果tim?

million thx.

sorry 遲了覆, 今天先記得上來看留言.

交通安全隊我沒有印象.  有泳班同泳隊, 自由參加的.  泳班好像是泳天泳會攪的.  開學之後會有資料派發.

飯盒呢就意見很不統一, 我女女說很好吃, 但有些同學仔就話好難食.  以前果間供應商可以打去改通粉或三文治, 而家呢間只可以cancel, 變左有時小朋友病左唯有自己安排午餐.

原文章由 thin_piglet 於 08-7-21 14:44 發表
O my god,  我和yok 傾開先知迎新營原來無家長份, 点解学校唔安排家長會,是否往年都無?唔通喺直資学校嘅特色,要 '直'接'資'詢校務處。 ...

我記得第一年時係有家長會的, 重可以面對面問校長問題.  不過今年是否新人事新作風就不知了.  

但請放心, 我記得去年開學不久, 就有家長會, 直接見班主任同講班務.

Allie:

請問書單英文科點解冇textbook?是否整年重點教授phonics?
另外,是否要買定一本中文版數學書放在家中以放便解題呢?
家長、孩子初時難適應嗎?(聽講DBS也用這套數學書,不過他們由1C閞始)

Thanks.:

Aillie,

Million thanks for your advise.

原文章由 Annenna 於 08-8-2 09:26 發表
Allie:

請問書單英文科點解冇textbook?是否整年重點教授phonics?
另外,是否要買定一本中文版數學書放在家中以放便解題呢?
家長、孩子初時難適應嗎?(聽講DBS也用這套數學書,不過他們由1C閞始)

Thanks.: ...

annenna,

你好呀!

係呀, 英文由phonics 教起, 另外會有readers 派, 每個cycle換一本reader, 呢d 已包在書薄費內, 不另收費.  

我個女當年第一個學期數學是用中文書的, 其實也是分別不大, 因當時我女d 中文字也很多不認識.  反倒用了英文後更方便, 認識了key words 就好易了.  而且一年級也不是很多文字題的, 不用擔心.  我相信開始時, 老師會加上中文講解的.  阿女一年級時的數學老師教得非常好, 所以阿女很喜歡數學的.  放心啦, 呢間學校無咩壓力架, 有, 都係d 家長比d 小朋友架者!  信我啦, 你個小朋友一定會讀得好開心的!

Thanks Allie.
我見以前的家長在bk都話有家長會,如今只好留意学校網頁。
不過好羨慕隔籬版資優生的家長可以同校長直接對話,唔 可能佢哋都好羨慕可以同咁多校巴司机 直接對話播。

原文章由 thin_piglet 於 08-8-4 15:06 發表
Thanks Allie.
我見以前的家長在bk都話有家長會,如今只好留意学校網頁。
不過好羨慕的隔籬版資優生家長可以同校長直接對話,唔 可能佢哋都好羨慕可以同咁多校巴司机 直接對話播。 ...

Hi!  

資優生?唔明?!邊間學校呀?
其實我記得以前我地有問題,係可以email去校長度,佢會回覆架!不過我就未試過.

係呢,你地係咪個個都會去迎新營架?

回覆 #48 Allie 的文章

Hi Allie,
謎底在西貢區某書院找,聞說該校校巴也被学校接管了。
我會讓囝仔參加迎新營,因囝仔英文差,而去年曾有bk mami說"如果因缺席迎新營而被誤編入程度深的小組, 咁日後將會學得很吃力和得不到正確的指導"

回覆 #46 Allie 的文章

Dear Allie,

很多謝你的回覆,我會讓女兒參加迎新營。

各位家長你們好!恭喜你們的小朋友可以入到心儀的俘學校.
本人也位沙田區, 正煩着為小兒選校, 唔知各位家長可否分享心得呢? 萬分感激 ^-^

1. A-school 的最大吸引之處 ?
2. 可否分享一些面試經驗 ?

心急的新手媽媽  

原文章由 thin_piglet 於 08-8-5 16:47 發表
Hi Allie,
謎底在西貢區某書院找,聞說該校校巴也被学校接管了。
我會讓囝仔參加迎新營,因囝仔英文差,而去年曾有bk mami說"如果因缺席迎新營而被誤編入程度深的小組, 咁日後將會學得很吃力和得不到正確的指導" ...

說得也對, 我都聽聞迎新營順便用來分班的. 不過就聽說無去的會編在最弱那team而不會編在程度深那team的啊.  會不會那學生本身在一間英語很強的幼稚園升上來的呢?

不過最算分錯也不用太擔心, 學校好似每幾個月會再評估一下要不要轉team的.

Hi, Allie,

Do you know how much for joining the swimming course?  Is it held on Saturday's mornings? and what is the venue for the course, at school or other swimming pool?

Sorry for so many questions.

By the way, my boy will attend the orientation course.

Cheers.

原文章由 Allie 於 08-8-1 15:55 發表

sorry 遲了覆, 今天先記得上來看留言.

交通安全隊我沒有印象.  有泳班同泳隊, 自由參加的.  泳班好像是泳天泳會攪的.  開學之後會有資料派發.

飯盒呢就意見很不統一, 我女女說很好吃, 但有些同學仔就話好難食.   ...

Hi, Allie,

Did you ready this thread http://forum.baby-kingdom.com/vi ... amp;extra=page%3D1?  What do you think?...I am quite worried.

我本人覺得這位家長絕對是有報仇心態,可能他兒子的不穩情緒是受他的影響,他實在太自大了!他的兒子已不是第一次轉校,希望下一間學校真的能接受他和他的兒子,否則他每年都要轉校,要不是教署規定,相信他會自己教自己的兒子。
每年一到招生的時候,造謠種傷的事就層出不窮。我祇可以說我們一家人都很喜歡這學校。
原文章由 makfr 於 08-8-11 11:31 發表
Hi, Allie,

Did you ready this thread http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1628869&extra=page%3D1?  What do you think?...I am quite worried.

HI !!! 大家好!!!
最近很忙冇時上BK!!
我囝囝會去迎新營,但是正式上學就慘啦.....因為(天水圍)要6:30AM 上校車,想問下大家有冇去上家長的課程....因為我冇去到唔知有冇問題呢??

ANGIE

原文章由 makfr 於 08-8-11 11:31 發表
Hi, Allie,

Did you ready this thread http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1628869&extra=page%3D1?  What do you think?...I am quite worried.

Hi!  

多謝你比條link我, 我都無聽聞過呢件事添!  我只記得開校第一年都有一次近似事件, 那年有個男生時常作出攻擊性行為, 而有次還激動得爬出樓梯想跳樓呢!  我聽過一個該班家長講過她很擔心, 怕那男生會傷害她的小朋友, 也很擔心教學進度, 因為老師每次都要費好多時間精神去應付那男生的失控情緒. 最後那男生退了學, 大家都鬆一口氣, 可是那時有位自稱家長的就上bk鬧學校迫佢仔退學.  那時學校的解釋是那男生需要治療, 願意讓那學生休學一年, 康服了再上學.  這些都是聽聞, 誰是誰非我都不敢下判斷.

其實可能因為學校有教育心理學家, 所以有好多人都有個錯覺, 學校在處理問題學生會很專業.  其實我想講一間學校幾百個學生, 只有一個心理學家, 又怎能及得上外面單對單的治療呢?  我女女也是有專注力不足的問題, 也分別跟心理學家和社工開過會, 他們都會想辦法協助女女解決問題, 也會教班老師怎樣給予調適.  在暑假亦有安排課程及女女上.  幫助不可以說很大很多, 但我都看得出學校不單止沒有歧視, 反而努力令小朋友跟上進度.  這些都是我親身經歷的.  反而老師就真的明顯沒有太多處理問題學生的經驗, 不過就會聽從心理學家意見去做, 可能這就是心理學家所要發揮的作用吧!

不要太擔心吧!  其實現在辦直資學校真的很難, 有太多家長覺得付了學費就可以顧客的身份, 要求學校tailor made for 自己的小朋友.  這種心態對小朋友對自己都是沒有益處的!

原文章由 makfr 於 08-8-11 10:23 發表
Hi, Allie,

Do you know how much for joining the swimming course?  Is it held on Saturday's mornings? and what is the venue for the course, at school or other swimming pool?

Sorry for so many questio ...

學費我不太記得啦, 不過一定唔貴, 好似是而$5xx 十堂吧?  真的不太肯定.  佢有好多時間同地點讓你選的, 我只記得有馬鞍山.  不要太心急啦, 開學後佢會派form 讓你報的了.

BK 仲係short short地, 之前d post 冇哂?!

justinmom

你住咁遠就不得講 我住 ho man tin 都要 6:50am

你係校車定保姆車

真唔知能否自行搵保姆車呢

原帖由 justinmom 於 08-8-13 00:19 發表
HI !!! 大家好!!!
最近很忙冇時上BK!!
我囝囝會去迎新營,但是正式上學就慘啦.....因為(天水圍)要6:30AM 上校車,想問下大家有冇去上家長的課程....因為我冇去到唔知有冇問題呢??

...
‹ 上一主題|下一主題