用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真的收信了
樓主: 老虎狗媽媽
go

sfa 真的收信了 [複製鏈接]

原文章由 老虎狗媽媽 於 07-11-22 12:31 硐表

講真,都冇必要扮收到信,入選固然開心,落選唔代表世界末日,咁多好學校,小朋友最緊要身體健康,有父母錫!當然父母都一定要思維正常la,其實bk本來想多d父母交流心得,就因為有部份人攪事,先有咁多懷疑,認真冇必要! ...

It's truth. My wife also received the acceptance letter today : . No need to doubt any more.

好開心!好開心!收到信!唔洗擔心亞仔冇學校收喇!
我仔讀根德園。

I also receive the acceptance letter . The content is the
same. Quote" According to the interview , your child has been accepted for being proficient in languages and
possessing high protentials in receiving the Gifted Education in our school>....All students are encouraged to talk in
English at the school campus...."Unquote
Quite attractive letter , our children are appreciated.My kid is a girl. I also want to know boys or girls accepted. As
last year, numbers of boys are doubled girls.
Congratulation to all accepted kids. The interview is the
most difficult one as mentioned by my daughter and I
also believed that.

Congratulations!

[/quote]

原文章由 gracechung 於 07-11-22 15:46 硐表
我仔讀根德園。

恭喜!
但你仔仔咁叻,點會冇學校收
可能你遲d會揀男拔或SPCC

Congratulation !!

原文章由 gracechung 於 07-11-22 15:46 硐表
我仔讀根德園。

I really concern the gifted education in this school . It is also the school 's selling point. Despite there is no secondary school unlike good hope but the allocation of secondary school is quite good. The pressure is another consideration. Any opinion , would u choose that school ?

虎狗媽媽 於 07-11-22 11:46 硐表
12月1號註冊
8.30-12.0
600大元 [/quote]

恭喜各位收到信的家長。
想統計吓有冇唔係根德園, St. Cat or York 的小朋友也收到信呢?

我仔讀根德園。

原文章由 monchiii 於 07-11-22 16:22 硐表
I really concern the gifted education in this school . It is also the school 's selling point. Despite there is no secondary school unlike good hope but the allocation of secondary school is quite goo ...

其實都不用擔心到中學咁遠,因為話如果讀得掂gh,尤其考全級前十名,話好多好小學如db/dg/mcs都會收為插班生。

至於會唔會讀,真係要睇其他考成點,spcc/db等
但600大元就應該要乖乖奉上先!

原文章由 老虎狗媽媽 於 07-11-22 16:32 硐表

其實都不用擔心到中學咁遠,因為話如果讀得掂gh,尤其考全級前十名,話好多好小學如db/dg/mcs都會收為插班生。

但600大元就應該要乖乖奉上先! ...

Sorry係讀得掂sfa先對!
唉可能連自己都開始xx失調

頭先開信箱攞信,有二封熟口熟面嘅信封,一封chop咗禮賢嘅章,一封不知名,我好老土咁拆咗禮賢封信先,驚驚地唔係好敢拆另一封,因為聽大家講今日收信,又期待又怕受傷害......一睇見"glad"呢個字,好開心.....
其實囡囡之前第一間in TSL連second in 都入唔到,我都大受打擊,而家真係好返好多!!

剛剛都收到 SFA 取錄信... 呢幾句真係好吸引:

"本校的教學重點為資優教育,貴子弟經面試後,其語文能力及潛能是適合接受資優教育.."

但係而家就要諗放棄 GHS or SFA...:(

原文章由 老虎狗媽媽 於 07-11-22 16:32 硐表

但600大元就應該要乖乖奉上先! ...

原文章由 charwes 於 07-11-22 16:45 硐表
剛剛都收到 SFA 取錄信... 呢幾句真係好吸引:

"本校的教學重點為資優教育,貴子弟經面試後,其語文能力及潛能是適合接受資優教育.."

但係而家就要諗放棄 GHS or SFA...:(

...

你鍾意邊間多d?

剛剛打去學校問,那位聲音動聽的小姐說已寄出取錄信,大家會於今明二天收到信!

所以今天收不到信,明天還有機會啊!

我啱啱都收到信了, 內容同你地的一樣, 我真係開心到跳起, 我個囡見到我都話: 嘩, 你駛唔駛開心到咁呀

jess647, 我同你一樣, 都係收到一封禮賢賢信, 另一封自已寫回郵地址的, 呢封我唔敢開, 係叫呀囡自己開然後讀俾我聽咋 到而家我仲係開心到心跳不規律

原文章由 jess647 於 07-11-22 16:42 硐表
頭先開信箱攞信,有二封熟口熟面嘅信封,一封chop咗禮賢嘅章,一封不知名,我好老土咁拆咗禮賢封信先,驚驚地唔係好敢拆另一封,因為聽大家講今日收信,又期待又怕受傷害......一睇見"glad"呢個字,好開心.....:cheeze ...

之前一直偏向 GHS, 因為唔駛煩再搵中學, 但SFA信中所述有關資優教育同英語/普通話授課/溝通又真係好吸引.... 兩難局面...

原文章由 老虎狗媽媽 於 07-11-22 16:49 硐表

你鍾意邊間多d?

原文章由 charwes 於 07-11-22 16:59 硐表
之前一直偏向 GHS, 因為唔駛煩再搵中學, 但SFA信中所述有關資優教育同英語/普通話授課/溝通又真係好吸引.... 兩難局面...

當然各有各特色。
但我有些朋友就話德望手法過份傳統(唔係貶意,請有些人不要對號入座)
中學亦未算最top

我知 SFA 程度一定比 GHS 高, 但係小朋友又要再 go through 一次升中程序, 我驚會太辛苦... 但係又覺得如果小朋友有能力的話, SFA 的確係一個理想的鍛鍊平台. 所以 12 月 1 日前真係要棟高床板諗清楚...

原文章由 老虎狗媽媽 於 07-11-22 17:04 硐表

當然各有各特色。
但我有些朋友就話德望手法過份傳統(唔係貶意,請有些人不要對號入座)
中學亦未算最top

Hope I will receive good news when I get home

原文章由 老虎狗媽媽 於 07-11-22 17:04 硐表

當然各有各特色。
中學亦未算最top

原文章由 charwes 於 07-11-22 17:12 硐表
我知 SFA 程度一定比 GHS 高, 但係小朋友又要再 go through 一次升中程序, 我驚會太辛苦... 但係又覺得如果小朋友有能力的話, SFA 的確係一個理想的鍛鍊平台. 所以 12 月 1 日前真係要棟高床板諗清楚...

...

我估你最後可能都係會登記在先,再棟高床板想!

我囝囝都收到取錄信, 好開心
佢唔系根德, ST CAT. 學生
但如果 TSL同SFA會如何取捨?
‹ 上一主題|下一主題