用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 v 培正
樓主: spiderbat
go

英華 v 培正 [複製鏈接]

原文章由 poorpapa 於 07-12-8 01:07 發表

仲細咩, 令我想起以前Alan同Lesile班fans.

人傻我地唔陪佢癲, 講嬴又無獎, BK都係收下料自己做決定.

同意,BK的意見,要讀者決定,何必呢?
身為培正『老』舊生,見到有人咁『幫』培正,都好想
話說回來,兩間我都欣賞,不過,時下小朋友,會比較鍾愛yw小的活潑style呱!
作為培正人,其實唔係好介意坊間會考幾條A的報導,因為校方堅持教學方針多於社會要求。
至於yw,或許要過些日子才能給意見。

原文章由 leonard7007 於 07-12-8 11:40 發表

同意,BK的意見,要讀者決定,何必呢?
身為培正『老』舊生,見到有人咁『幫』培正,都好想
話說回來,兩間我都欣賞,不過,時下小朋友,會比較鍾愛yw小的活潑style呱!
作為培正人,其實唔係好介意坊間會考幾條A的報導, ...

Hi Leonard7007;

大家都是神的兒女, 大家都叻, 因為大家都是天才. 大家都想孩子讀得開心及學到知識.

大家不如多談點樣把孩子教好比較好.

很同意你的觀點。事實上,兩間學校的style和教學理念也大不相同,各有千秋,真的不用作出比較。只要大家能按小朋友的心身發展,找出一間合適自己小朋友的學校便可。

原文章由 iberia 於 07-12-8 15:18 發表

大家都是神的兒女, 大家都叻, 因為大家都是天才. 大家都想孩子讀得開心及學到知識.

原文章由 iberia 於 07-12-8 15:18 發表

Thx! iberia.

其實個人認為,能把小孩訓練成為一個能獨立思考而祝福人類的人,那學校已經十分成功,相信這兩所學校都能升任的。

原文章由 leonard7007 於 07-12-8 17:31 發表

Thx! iberia.

其實個人認為,能把小孩訓練成為一個能獨立思考而祝福人類的人,那學校已經十分成功,相信這兩所學校都能升任的。

Hi Leanard 7007;

另類教育, 從小(大仔11個月及細仔3個月開始)帶他們去不同的地方, 好讓他們觀察不同事物, 暑假帶他們到美國上暑期班,好讓他們有不同經驗. 讓他們更有自信及英語訓練,他們去過的地方比很多人多, 差不多半個地球.

每次外遊,我們都是自己去,没有參加團,自己去比較活動,可以看到更多東西.您們可以看到我們怎樣待我家小孩.他們現時分別是八歲及六歲,我會讓他們自己計劃要帶什麼東西,給說出由開始到目的地要經過什麼 (例如-要看護照有效期,机票,行李, 目的地的天氣, 轉机時間等等.亦要認識目的地情況 (例如-人口, 地理
等等).

我們亦會帶他們去賣旗,賣獎券,中環皇后像广場-平安夜報佳音,大球場葛福臨兒童詩班,這些都可以增加他們的自信心及閱歷. 因賣旗可讓他們領會到被人拒絕的感覺及要有計畫,明白今次失敗很快下一次便成功,了解那一些人會比較容易買,及在那兒比較好等等.亦可以讓他比較及觀察那一些人會比較有愛心.從而培養出觀察力.

我覺得在BK網上,大家主要是交換下意見作參考,有時比較一下難免,不過其實都是比較一下學校的理念、教學方法等,我相信不一定需要比較高低吧!家長心水的名校,能作比較的,水準應該差不多,分別不會太大,反而家長需考慮的,是這間學校是否適合自己的子女。

正如培正及英華,各有不同又有相近的地方,各家長當然各有所好,其實只要講出你所好的原因,大家便可作參考,不是要力證誰比誰更佳吧,事實上,亦好難比出結果。即是勉強比出了,每位孩子的需要不一樣,而學校整體水準分野也不明顯,那這個比較對選校沒有什麼幫助吧。

講真,如果BK網上火藥味太厲害,有心的家長不會敢在此發言了,何必呢?

講真,如果BK網上火藥味太厲害,有心的家長不會敢在此發言了,何必呢?
-------------------------------------------------------

同意 !

回覆 #17 FUNG12345 的文章

FUNG12345校長, 失敬!  我諗除咗校長本人外, 無人夠膽話冇講過.   如果你只係一個super fans, 你比我的感覺是很盲目, 唔明點解唔啱聽就係老作 ??:tongue:

校內張貼的成績表,  我侄仔又作出来的?  佢為乜要"作故仔"話有一張這樣的成績表.  佢要唱衰自己的學校為乜?   可能你覺得我"作" 有一個讀YW中的親戚添.

我post幾佰個message, 都冇踩過任何一間學校.   我承認我所知的YW很片面, 但我只是實話實說.   

依照我侄仔所述他那年的會考最高成績, 也  

"沒有"  

一個尖子 !!!!

回覆 #19 VKwan 的文章

如果英華收的盡是100%Band1,點解會考成績竟不成正比?你有什麼見解?問題出於讀書風氣?師資?

(sorry,呢條應該問Martina)  又請問,貴子侄入讀英華年代是?唔知貴子侄有咩睇法?
-------------------------------------------
我侄仔小學時不只band1, 而且自小一已經驘了全港公開比賽,  所以小學校長就建議他選YW or LS,  校長寫reference letter,  我嫂去實地觀察放學情況, 覺得YW的學生有秩序D, 故take了YW.  侄仔果然是跨区入到了.

侄仔一直成績很好,  考完會考佢就話攞C冇問题, 只係睇下幾多個A.   佢父母甚至冇去睇放榜, 心諗一定得 !  後来佢父母才馬上去見老師希望叩到個位,  老師的comment 係我侄"一時失手".  
其實技不如人無得懶,  也唔會抹黑學校. 畢竟讀了這麽多年.  但侄仔說校內張貼了當年的最佳成績.  以超级名校計,  我認為那個成績真是強差人意,  沒有一個尖子!  

從小學校長的建議及我嫂的choice,  可以見到我們一家和 小學校長也曾给予YW很高的評價.   我侄兒不是今年會考,  我不是為了侄兒成績不佳唱衰佢,  否則要唱幾年了....  

我發覺有其他人認為YW成績下滑,  可能也從某途徑得知.
相信我一個人不能散播這信息,  除非有人認為我用不同login名呢!

Martina,

Do u remember me?

其實,而家咁多家長都揀YW,都係因為:
1. 有一條龍英中
2. 小學校長既教學理念

但係英華書院係唔係真係咁有質素保証呢?famous,d 人爭住入既係小學,唔知佢地有冇諗埋中學.

YW在呢點跟LS不同.

FUNG12345係YW中6學生加super fans

以我在bk睇咁多post咁耐,我記得FUNG12345是現在就讀yw既學生.
其實每間學校都有優點,我地選擇適合自己小朋友為首要條件至得.
初中另有一個topic講小朋友升中一後變化很大,其中有兩個會員既小朋友都係入讀band 1 中學,從佢地字行間,睇出小朋友唔適應中學生活或學習上追唔上,而發生轉變. 所以真係要好好考慮,顧及小朋友既能力,因為在學校讀書既係佢地,唔係家長.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

又係將兩間學校比黎比去,真係悶親人!

揀學校唔係人話邊間好就去果間,而係要自己做多d資料搜集,再將相關資料配合自己個小朋友,而去搵一間適合自己小朋友讀既學校去讀架。

人地個小朋友入到去果間學校,考會考攞10個A,係唔係代表自己個小朋友一定會攞10個A呢?唔通就冇連一個A都攞唔到既小朋友咩?又如果自己個小朋友天份並不在學科,而係體育或音樂,咁係唔係就代表佢入到去理間學術科咁犀利既學校一定玩完呢?

做家長選校時要攪清方向,學校一定係好架勒,如果唔係某d家長都唔會揀佢地啦,問題係好學校,又是否一定適合自己個小朋友呢?請保持頭腦清醒啦,各家長!

[ 本文章最後由 SandyKL 於 07-12-11 01:30 編輯 ]

SandyKL
做大池小魚好or小池大魚好?

Hi Mrssslui, of course I remember you.  
How are your kids ?  The little one will go to Primary school next year ?  Anyway, you don't need to be headache, just follow the elder one.

原文章由 Mrssslui 於 07-12-10 11:55 發表
Martina,

Do u remember me?

其實,而家咁多家長都揀YW,都係因為:
1. 有一條龍英中
2. 小學校長既教學理念

但係英華書院係唔係真係咁有質素保証呢?famous,d 人爭住入既係小學,唔知佢地有冇諗埋中學.

YW在呢點跟LS ...

原文章由 SandyKL 於 07-12-11 01:28 發表
又係將兩間學校比黎比去,真係悶親人!

揀學校唔係人話邊間好就去果間,而係要自己做多d資料搜集,再將相關資料配合自己個小朋友,而去搵一間適合自己小朋友讀既學校去讀架。

人地個小朋友入到去果間學校,考會考攞10 ...

SandyKL,

俾個5妳

妳講中哂我既煩惱,因為E排個個親戚朋友都俾好多意見我同囡囡選小一,真係考到又煩,考唔到又煩,其實正如我老公講,間學校唔好我地都唔會去考啦,但最了解個囡應該係我兩公婆喎,決定左之後,其他既意見都係唔好聽太多,"棧"煩

揀学校一定要比較,沒有比較,怎知那間較好!會考成績,拿A率、增值指數等等,當然是重要指標,如果連這些都不理的話,請問你又怎知此校如何,有多好,有多壞?沒有這些資料,所謂"搵一間適合自己小朋友讀既學校去讀"就變成了空口講白話。家庭主婦到街市買菜尚要比較,何况揀校?

家庭主婦到街市買菜,他們會比較何謂新鮮。對於歷史久遠之名校,當然是比校友之成就(這比上述一連串之指標更重要)。校友之成就,代表此校之產品真金白銀,受到社会之認同,是社會之棟樑。當然,一家歷史長久學校之校友沒有耀眼之成就也不是說此校無用,大家角色不同而已,社会也需鏍釘的。

對於新校,當然是比理念了。

[ 本文章最後由 judy 於 07-12-11 17:34 編輯 ]

原文章由 judy 於 07-12-11 16:58 發表
揀学校一定要比較,沒有比較,怎知那間較好!會考成績,拿A率、增值指數等等,當然是重要指標,如果連這些都不理的話,請問你又怎知此校如何,有多好,有多壞?沒有這些資料,所謂"搵一間適合自己小朋友讀既學校去讀"就變成了空口講白話。 ...

我係路過,對培正同英華都冇乜認識.不過,以前有個老闆係培正人,佢會出幾百萬黎幫培正打官司,同過培正d校友都有打過交道,佢地既凝聚力真係幾驚人

以前,都有囡囡同學既家長響揀小學時,問過我培正定民生揀乜.我知果位家長打算俾個囝出外升學,就話:梗係培正喇

無他,培正個牌子響外國夠響.好多名牌大學既理科研究中堅中,培正生梗有一兩個響左近(呢個係歷史因素造成,因為好多南來香港既知識分子,都唔係好願子女讀教會背景既英文學校,情願佢地中學學好d中文,大學就送出去,所以崔琦既中文都好掂,而當年既老師,有d都係學養同資歷足夠響大學講學,但係冇俾殖民地政府承認,師生質素都好,往績好難唔好架喎),而佢地既凝聚力又好勁...

而家雖然因為大陸研究生來勢洶洶,培正生個朵可能冇咁行,不過出外靠朋友,校友網都係一個建好既建立關係既渠道

咁係為自己選校吖?定係為子女呢?嘜你覺得為子女選校係買件商品咁兒戲咩?每間學校都有佢本身獨特之處,新校如是。之前有家長提到佢個親戚喇沙及英華同時收左佢個仔,佢個親戚於是分別到兩間學校門口觀察,作出選擇,我覺得咁樣先係正確比較,而唔係貼出黎問邊間好,於是家長各自有自己既立場睇法,分開兩派去發表意見。

有時Judy,你睇似好有道理既道理,只係乖理,咁多年毫無進步,難為你係BK理版浦咁耐。理D咁既比較有效益咩?講講下咪變成兩派家長互相開火,最後拗到忘記左小朋友先係用家。仲有呀,我都話咯,間學校好、學生好、校友名人輩出又點呢?係唔係家長送到小朋友入去讀,就保證到將來一樣前途光明? 家長就可以完全放手,單讓學校去教導? 學校只係硬件黎架咋,仲要有好既軟件配合架,自己手頭係唔係有好既軟件,家長自己先知勒。咪咁膚淺啦!

原文章由 judy 於 07-12-11 16:58 發表
揀学校一定要比較,沒有比較,怎知那間較好!會考成績,拿A率、增值指數等等,當然是重要指標,如果連這些都不理的話,請問你又怎知此校如何,有多好,有多壞?沒有這些資料,所謂"搵一間適合自己小朋友讀既學校去讀"就變成了空口講白話。家庭主婦到街市買菜尚要比較,何况揀校?

家庭主婦到街市買菜,他們會比較何謂新鮮。對於歷史久遠之名校,當然是比校友之成就(這比上述一連串之指標更重要)。校友之成就,代表此校之產品真金白銀,受到社会之認同,是社會之棟樑。當然,一家歷史長久學校之校友沒有耀眼之成就也不是說此校無用,大家角色不同而已,社会也需鏍釘的。

對於新校,當然是比理念了。

原文章由 SandyKL 於 07-12-11 20:31 發表
咁係為自己選校吖?定係為子女呢?嘜你覺得為子女選校係買件商品咁兒戲咩?每間學校都有佢本身獨特之處,新校如是。之前有家長提到佢個親戚喇沙及英華同時收左佢個仔,佢個親戚於是分別到兩間學校門口觀察,作出選擇,我覺得咁 ...

SandyKL:

其實好同意您以上同之前講既野,但係,好難接受您咁有sense咁講講吓,竟然會突然作人身攻擊.

除咗自己學校,我除咗有輪因為想知小班教學既進展而游去小公海外,都幾少響公海睇野,今次都只係八掛吓同校家長去邊度蒲而搵黎.睇您咁講,都幾嚇人
‹ 上一主題|下一主題