用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無人可以答我沙田那間小學好呢?? ...
樓主: eeec6
go

請問有無人可以答我沙田那間小學好呢?? [複製鏈接]

妳意思是在統一派位後還有廿幾個叩門位,那真的好多喎!
派完都仲有位收人。

原文章由 kitbebe 於 08-1-22 17:54 發表
培基係91網, 舊年我知好多人揀佢第一, 都未必入到, 不過這間有廿幾個叩門位.

如果要叩培基門,有乜嘢要特別留意架??

原文章由 kitbebe 於 08-1-22 17:54 發表
培基係91網, 舊年我知好多人揀佢第一, 都未必入到, 不過這間有廿幾個叩門位.

往年都有二,三百人叩門的, 他的好處是可上網download申請表, 但係收唔收就要睇interview既表現, 兩round揀佢都唔一定收.

原文章由 Sue^_^ 於 08-1-23 10:20 發表
妳意思是在統一派位後還有廿幾個叩門位,那真的好多喎!
派完都仲有位收人。

不知道, 祝你好運!!

原文章由 C.C.Ho. 於 08-1-23 10:55 發表

嘩.... 真係猜不到那麼多人叩門?
更不知可以上網download申請表,但叩門都要申請表嗎?
我知道06那年,有媽咪叩了門但都沒有 interview!

原文章由 kitbebe 於 08-1-23 11:21 發表
往年都有二,三百人叩門的, 他的好處是可上網download申請表, 但係收唔收就要睇interview既表現, 兩round揀佢都唔一定收.

原文章由 maymay32 於 08-1-23 11:25 發表
培橋聽講唔錯

培橋好像是直資, good 呀!

回覆 #1 Berry_luk 的文章

Pui Kiu is 直資 and the competition is very keen, about one selected from ten.
Actually Pui Kiu is a very good school.  She trained the student as the master of their own.  International style but also maintain a strong chinese culture.  Students are very enjoy their school life and like the school very much.

回覆 #1 Berry_luk 的文章

Pui Kiu is 直資 and the competition is very keen, about one selected from ten.
Actually Pui Kiu is a very good school.  She trained the student as the master of their own.  International style but also maintain a strong chinese culture.  Students are very enjoy their school life and like the school very much.

培基的英文程度頗高 .

另外, 它每年都有插班生經由筆試+面試入. 如沒能如意, 3rd 輪時, 記得按時申請.

無野特別留意, 全力以赴 .

鼓勵孩子在筆試和面試時, 識幾多答幾多,  話給小孩子聽: 叻的小孩子才能在這裡讀書, 你入到dad & mum 都會好開心 .

原文章由 C.C.Ho. 於 08-1-23 10:55 發表

Lyn -> 多謝鼓勵! 希望攪珠中奬,唔洗叩門+筆試和面試啦。

原文章由 Lyn 於 08-1-29 15:03 發表
無野特別留意, 全力以赴 .

鼓勵孩子在筆試和面試時, 識幾多答幾多,  話給小孩子聽: 叻的小孩子才能在這裡讀書, 你入到dad & mum 都會好開心 .

我想又問培基書院收多少自己小學學生,要成績頭多少名才可 '直升' 呢? 收 band 1 生又多嗎?

用此鼓勵方式不是太好罷。可有想過到時如果入唔到咁點算?
小孩子會有挫敗感、內疚和自責。

小孩子: 我考唔到lee間學校,我咪唔叻?  我入唔到咁會令dam & mum唔開心?

原文章由 Lyn 於 08-1-29 15:03 發表

我兒在沙田第一城補習, 當中多是呂明才學生, 據我兒說他們成績好, 態度卻差, 會聯合欺負其他學校的學生(如說無禮說話及交功課時刻意打尖), 以致我對此校大打折扣, 據說他們是精英班呢!
原文章由 Berry_luk 於 08-1-21 16:19 發表

咁咪好慘, 因好難才入到精英班架, 啲老師無幫佢咩? 不過我都知到幫唔到, 如果唔係我朋友個女就唔會咁慘啦! 只有希望佢來年轉班轉到一班啲小朋友無咁妒忌心重, 話又說回來, 精英班都有好大機會會咁, 佢個女每年到考 ...

原文章由 hello007 於 08-1-30 15:20 發表
梁鉅鏐也是實力派,可以考慮!

我個仔係梁鉅鏐的學生,這間學校會比較著重小朋友的品格,當然亦會有一些頑皮唔聽話的學生啦,而且學校從來不主張學生在成績上的競爭,無聽啊仔講過D同學鬥成績(但我唔知其他同學有無啦),D小朋友成績都唔錯(除咗我個仔之外) hehe,當然不及名校啦!

所以我覺得ok.

原文章由 santungma 於 08-1-30 14:23 發表
我兒在沙田第一城補習, 當中多是呂明才學生, 據我兒說他們成績好, 態度卻差, 會聯合欺負其他學校的學生(如說無禮說話及交功課時刻意打尖), 以致我對此校大打折扣, 據說他們是精英班呢!
...

我都有聽聞過, 話佢哋啲學生出到嚟都好嘈, 不過應不是個個都是, 我個朋友個女就好乖, 所以就比人蝦啦! 就因是精英, 所以做嘢都會選精的路行(打尖就最快), 不過唔係個個.
胡x貞啲學生就好啲, 因啲老師好惡, 不能比他們看見, 一定丙.

原文章由 claudi-mama 於 08-1-30 13:04 發表

小孩子: 我考唔到lee間學校,我咪唔叻?  我入唔到咁會令dam & mum唔開心?

...

我個仔都試過, 佢小學幫佢申請聖方x, 好難考, 佢考唔到, 好失望, 時時問我是不是佢唔得及差, 所以考唔到呀, 我是不是好唔叻呀! 因佢幼稚園年年考第二, 佢心想無可能一間私校都考唔到
看見及聽見我都好心痛呀, 佢那幾天日日都好down.

[ 本文章最後由 Berry_luk 於 08-1-30 19:13 編輯 ]

原來呢個方法不是個個都岩用, 甚至有問題!

但個人認為對於幼小的孩子, 這是最簡明易懂的. 當然, 當孩子出現有挫折感時, 就要自圓其說了.

原文章由 claudi-mama 於 08-1-30 13:04 發表

...
‹ 上一主題|下一主題