用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀公文式好嗎?
樓主: nelsonwong222
go

讀公文式好嗎? [複製鏈接]

原文章由 MariaTsui 於 08-6-26 13:59 發表
I prefer to ERP which is more difficult than EFL.  ERP is designed for international school students.  EFL is designed for local school students.  My son (K3) is studying in ERP.  He can handle and fo ...

MARIA TSUI:
我個仔小一,報了公文英,TEST完要由4A開始,老師說係學英文A-Z拼音,咁係屬於EFL定ERP,係咪讀EFL定ERP都係由老師決定呢??

我小朋友讀了1年多公文中,學漢語拼音,對普通話有幫助, 對學校中文無幫助, 亞仔學校中文成績仲差左.不過對將來上到中一有漢語拼音,就會好過其他無學過公文既同學.

因坊間沒有一些好既中文班,而公文又係屋企下面,甘就補下啦!亞仔都好鍾意,因有"禮物", 同漢語拼音對佢無難道. 閱讀理解又淺過學校果d.

如果其他科, 就唔補公文啦! 因公文效果好長期,可能去中學先至見到, (這說話係中英數都補曬公文既媽咪講既!) 即刻見唔到.坊間好多數&英都辦得很好出色, 可以有好多選擇.

對於學過公文數既小朋友, 就算運算好叻, 學校考試出少少奧數or文字上有少少tricky, 甘就失分.

原文章由 nelsonwong222 於 08-5-22 17:48 發表
我的小孩今年6歲, 想報讀公文式, 請問有沒有用嗎? 給些意見! tks!

Kerobobo,

Both of them have Level 4A.  I think you should ask the tutor which one is studying right now.

Maria

bk另一版有公文用家分享站,對此課程想有更深入了解,不妨一看 http://forum.baby-kingdom.com/vi ... 3512&extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題