用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬頭涌官立小學 不如我地睇睇,有幾多人入到福馬學校呀! ...
樓主: 小肥豬
go

不如我地睇睇,有幾多人入到福馬學校呀! [複製鏈接]

JOJA 唔好意思呀!現在先覆,
我個囡同你個仔都係同班呀!希望到時我放到假,可以同你見見面.

原帖由 JOJA 於 08-9-14 12:54 發表
CMMANDY, chingchingchoi

我個仔入左星期六, 2:00-4:00pm
初階游泳班

chingchingchoi, 你係咪都係初階班
若是,我地可能同班喎

chingchingchoi

好呀, 希望可以到時見啦.

原帖由 chingchingchoi 於 08-9-16 23:35 發表
JOJA 唔好意思呀!現在先覆,
我個囡同你個仔都係同班呀!希望到時我放到假,可以同你見見面.

各福馬小一媽媽

我嗰女出年要升小啦!

請問你哋有冇人以手持15分,於自行分配學位階段,被抽中呢?

收的機會高不高呢?

請給意見。

有冇人知若上一生一体藝嘅跳舞堂當日冇PE堂,可否穿PE衫返學呢?? urgent. thank you.   
原帖由 JOJA 於 08-9-17 21:59 發表
chingchingchoi

好呀, 希望可以到時見啦.

tungtunglam,

小女今年入讀褔馬小一, 上年我都是手持15分在自行
分配學位時抽中的, 但是有幾多人是15分抽中我就不
知道.  我個人認為官校機會始終高一些, 因沒宗教分,
競爭會小一點, 而抽中機會對15分來說亦會高一
點.  如妳喜歡福馬, 可以一試.  希望妳會抽中啦.

Chloe Ma Ma

原帖由 tungtunglam 於 08-9-19 23:26 發表
各福馬小一媽媽

我嗰女出年要升小啦!

請問你哋有冇人以手持15分,於自行分配學位階段,被抽中呢?

收的機會高不高呢?

請給意見。

番嚟啦,好耐都冇入嚟,原來已經有唔少家長係度。首先報到,我個仔讀1A班,同女人心及JOJA同班,可以交流一下。我個仔真係叫Anson架。
番學差唔多一個月,唔只我個乖仔正在適應,連我哋都係度適應,唔係好慣,兼忽略其他嘢。
話時話,學校嘅一生一體藝真係太多樂器,好少運動類,好似唔多重視咁。而我個仔就選擇打Table Tennis,係星期六一朝早,仲要去觀塘,真想死,真係唔明點解Table Tennis 唔可以係學校學。
最後請大家保持聯絡,我會多D入嚟架啦。
原帖由 JOJA 於 08-9-10 12:49 發表
原來我地加埋都10個小朋友
做個小總結先

1)  女人心 - 1A
2)  JOJA - 1A
3)  Stepsum - 1C
4   PrincessChole - 1D
5)  Chingchingchoi - 1D
6)  Nicnicsmum - 1D
7)  JJJA - 1E, 孖仔

8)  jbong          - ?
9)  ...

Hi AnsonFather &

首先真係讚你
一個好爸爸呀

我老公一直都依賴我好好照顧小朋友
所以都有一定的壓力架

我地真係要keep in touch啦
互相支持下大家
始終等小朋友回家說學校的生活細則
一定會打個折扣

今日我都帶個仔參加左游泳班
我都識左一個1C班媽咪
大家都交換左好多心聲
真係好開心呀

最主要都係
大家一齊適應中
依一個月
唔好話小朋友
就連我自己都好似重讀小一咁
每晚對功課
教他們背默

我個仔仲要同我講
我個班有三個小朋友的家長都有參加家長義工
為何我不參加去支持他

最終我選擇參加家教會委會
希望藉此活動
都可以做到各家長與學校間的橋樑
盡自己的努力啦

在我班來說, 陳老師班主任都幾好
我見小兒一直都係活躍份仔
現在比以前有明顯的改善
我都心表欣惠

希望大家都能有偷快的學校生活

原帖由 AnsonFather 於 08-9-27 00:18 發表
番嚟啦,好耐都冇入嚟,原來已經有唔少家長係度。首先報到,我個仔讀1A班,同女人心及JOJA同班,可以交流一下。我個仔真係叫Anson架。
番學差唔多一個月,唔只我個乖仔正在適應,連我哋都係度適應,唔係好慣,兼忽略其他嘢。
話時話,學 ...

HI 女人心 & ALL

我10月3日都會出席
希望到時我地可以相認啦

原帖由 女人心 於 08-9-29 12:06 發表

Hi JOJA,

恭喜你參加咗委員會, 日後都可互相幫助發表意見...
(努力呀JOJA)

我個囝都有問:[你嚟睇我食飯吖, 帶個自製飯盒比我好嗎?你可參加家長義工嫁,媽咪..] 我只可解釋媽媽要上班喎...

AnsonFather,

你真 ...

女人心 and JOJA,

多謝你哋嘅誇獎,我都係做番少少爸爸嘅責任,其實我隻老虎都幫好多架,一人負責一D,唔洗咁辛苦。
我3/10都去呀,希望到時見到你哋,不過點樣相認呀,高難度動作。

本人真慚愧,你哋兩個都分別做咗義工同家教會委員,我就唔敢負起太多責任,除咗要番工,放工仲要睇大少同二少,真係驚冇時間,Anyway,兩位努力,我會支持你哋。

請問你地幾多分入福馬呀? 如果我仔有20分, 入的機會好幾大呀? 有無人試過20分都入唔到呀? 唔該晒....

女人心

你說笑啦
我個仔好活躍就真

女人心 & Ansonfather

不過我都想知Who is AnsonFather?  因為咁支持小朋友的爸爸真係唔多, 點知, 10月3日晚, 我地班都有好多個爸爸出現, 原來"好爸爸"唔之拍影所講, 得"一個好爸爸"咋.    

我老公都算係一個好爸爸, 但只支持在心中, 所以我做媽媽的就要辛苦d啦. 心中及行動都要支持住, 現在自己好似重讀緊小一咁, 真係身體力行去支持呀. 各家長努力呀.

原帖由 女人心 於 08-10-2 10:50 發表

AnsonFather:

應該ok嘅, JOJA講咗比我知在(小一迎新相簿) 大嘅知到佢囝囝個樣(JOJA 你個寶貝機靚仔喎),
我可以問吓我個八掛仔?Who is Anson?
因佢有全班個嗰name list呀!!

你哋會否帶d寶貝噃學 ...

好耐都冇入嚟,原來大家都好忙。
女人心,你个小朋友有namelist,佢緊係班長啦。
你哋記唔記得3/10晚有个小朋友着跆拳道衫係1A門口,嗰個咪Anson啦,嘻嘻。
係呢,你哋6/11會唔會同小朋友一齊去旅行,我就請咗假同佢去,希望到時見。

Hi 女人心, ansonfather

我都去秋季旅行呀
到時見

女人心, 我都覺得常識生字好深
我平時都叫多同個仔温習
今日派左中文小測
都係好低分

我都唔知點教佢好

佢專衰大意
成日漏字

係呀, 我僥倖地當選常委
每年會參加幾次大會
同多d 返去家長天地及教子有方講座幫手做下義工
唔只要亞仔努力
我都要努力多d
達成我所講2分鐘的抱負呀

原帖由 女人心 於 08-10-20 11:24 發表

Hi AnsonFather,

係呀, 有印象有個著住跆拳道衫的小朋友在門口望吓望吓, 但我已記不起他的樣了

你真是醒目爸爸, 係呀我個囝囝是班裏其中一位班長仔,
(有3位班長都是男仔, 可能老師要佢地幫手搬嘢呱. ...

我囡囡係1C班嘅, 我都覺得常識生字好深,而中文Quiz都係得85分, 之前囡囡話ok 識晒, 佢話連小息都好忙,學校曰曰都很多功課,Quiz 返到屋企吃完飯再做完哂功課都夠鐘上床.很累.

我囡囡是1D班, 昨天都派回中文小測, 但她只有 60分, 我看到份Paper, 發覺有不小是不小心的.昨天亦是常識小測,囡囡亦是最擔心的一科,因課本的中文字比較深.不知這科會不會不合格.下星期測驗啦,大家今個星期會更加忙,平時做完功課,還要上網,實在連溫書時間都沒有,只好等星期六及日先至可以做,唉我好懷念幼稚園的日子!

我都是1D班媽咪,多點聯絡吓,小兒的中測分數和你的囡囡差不多,真有點...唉....,知否小測的分是否計入成績分?

原帖由 PrincessChloe 於 08-10-24 09:41 發表
我囡囡是1D班, 昨天都派回中文小測, 但她只有 60分, 我看到份Paper, 發覺有不小是不小心的.昨天亦是常識小測,囡囡亦是最擔心的一科,因課本的中文字比較深.不知這科會不會不合格.下星期測驗啦,大家今個星期會更加忙,平時做完 ...

shepsum,

Hello! 我囡都是c班的 , 暫時我們都適應緊, 近這星期, Quiz 科科都來, 還有默書啊! 搞到手忙腳亂, 老實說, 真是星期六日忙於溫習, 溫唔切就 係咁大囉. 今次英文測驗, 串cousin, 好唔抵, 無諗過出啊! 我囡就常識成績最低, 相信因為它唔似心英文, keep 住d生字來默書有關, anyway, 大家努力喇! 唔只要溫書, 引導小朋友思考, 都是好重要啊!

CMMANDY
原帖由 stepsum 於 08-10-23 10:09 發表
我囡囡係1C班嘅, 我都覺得常識生字好深,而中文Quiz都係得85分, 之前囡囡話ok 識晒, 佢話連小息都好忙,學校曰曰都很多功課,Quiz 返到屋企吃完飯再做完哂功課都夠鐘上床.很累.mouth:" /> ...
‹ 上一主題|下一主題