用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
樓主: helenjoe
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-7 19:02 發表

HELEN
我地星期4要相認下la...以後多多指教...希望大家仔都編同一班... 大家有照認...有商有量(好開心識多個新朋友)

hi diane,

好呀....到時再電聯啦!!
我都想大家仔仔都編埋同一班呀.....
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 200012 於 08-7-8 06:53 發表

佢做麥滴汗ar.請佢返來吾係煮飯既咩 帶左2 日飯,呀仔話沒時間食,一陣又話拔尖班開慶祝會(有野食),一陣又吾知咩.....只是帶麵包,飲品咋 新學年都是大家樂($16一餐),呀仔味道ok架,試過一次食銀針粉就有 ...

我諗大家樂包學校飯都ok掛! 我都講左比仔仔知, 佢話大家樂都好食喎...我話學校包飯你未食過, 點知好唔好食呀.

200012,

請問你今星期四晚來不來小一同樂日呢?
可以跟我和diane認識一下吧, thx.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 helenjoe 於 08-7-8 12:20 發表

我諗大家樂包學校飯都ok掛! 我都講左比仔仔知, 佢話大家樂都好食喎...我話學校包飯你未食過, 點知好唔好食呀.

200012,

請問你今星期四晚來不來小一同樂日呢?
可以跟我和diane認識一下吧, thx. ...

星期四晚不來了,來日方長,第日相認

原文章由 200012 於 08-7-9 06:55 發表

"麥"你都有小朋友讀今年小1ar...還以為較高班的....咁你咪有兩個小朋友讀祟真囉?

無錯..下次我地必定要相認下才對....
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-9 13:23 發表

"麥"你都有小朋友讀今年小1ar...還以為較高班的....咁你咪有兩個小朋友讀祟真囉?

無錯..下次我地必定要相認下才對....

一個咋 ,今年小一

原文章由 200012 於 08-7-9 06:55 發表

200012,

好啦....來日方長呀....
有時間大家pm交換電話啦....

另, 今早收到崇小staff來電, 提我明晚6pm返崇小小一同樂日, 仲話家長要見老師喎.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 08-7-9 16:56 發表

200012,

好啦....來日方長呀....
有時間大家pm交換電話啦....

另, 今早收到崇小staff來電, 提我明晚6pm返崇小小一同樂日, 仲話家長要見老師喎. ...

OK  OK

HELEN

昨天電話比阿仔掉落地弄壞了...所以聯絡不到你.
下次再約la
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

回覆 #1 Diane俊俊媽 的文章

昨天的小1 編班, 你地覺得點?
阿仔走的時候識了幾位新朋友, 佢話好開心(我相信是真的, 因佢來的時候是沒有mood的, 但走的時候判若兩人).

[ 本文章最後由 Diane俊俊媽 於 08-7-11 19:31 編輯 ]

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-11 09:34 發表
HELEN

下次再約la

哎喲,相認吾到呀

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-11 09:34 發表
HELEN

下次再約la

hi diane,

昨天我call你好幾次了.
你call我啦....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-11 10:18 發表
昨天的小1 編班, 你地覺得點?
阿仔走的時候識了幾位新朋友, 佢話好開心(我相信是真的, 因佢來的時候是沒有wood的, 但走的時候判若兩人).

diane,

我仔仔蔬菜組呀....你仔仔呢?
佢地在課室評估, 應該編班...我地家長在禮堂聽talk.

買書/校服時, 排隊有少少混亂. 我欠皮帶未買, 上次註冊時, 校服商話帶漏左, 會昨晚帶返黎, 但我行到埋去話賣晒...比個地址我上去買...在吳松街乜乜商業大廈.

我只是買書的.

完後, 校長帶我和數位家長參觀波波池.....我地去左電腦室參觀, 仔仔仲在校園直播室拿咪講野, 我地在tv看到佢....佢覺得好新鮮呀~
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

昨晚talk 講有中/英文拔尖班.....我仔仔沒有參加. $1,300/月. 好貴呀~
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

helen
電腦房有d咩咁特別? 我未參觀過, 因果日太累la.
只見d細路好開心, 佢地好似有好多新發現咁.

校長果日不停講拔尖班, 講真我知佢用意, 再且並不打算報, 一來不想太大支出, 2來又不想阿仔累.
我想知學校有無不收費的活動, 如打波, 田徑等....因果日佢完成無講....其實我想佢地放學學d輕鬆的活動, 唔好成日都係讀書lor

dear all    我地上年沒有人帶參觀校園,一至四沒有活動,只有拔尖,補底,功課班,星期五才有活動,最平是團契,小記者....每學期約$50,另外    lego,空手道........約$300-400(1 個學期比2次),不用怕此校沒有什麼額外雜費,吾參加d咩拔尖班..........吾會有說話聽

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-11 15:16 發表
校長果日不停講拔尖班, 講真我知佢用意, 再且並不打算報, 一來不想太大支出, 2來又不想阿仔累.
我想知學校有無不收費的活動, 如打波, 田徑等....因果日佢完成無講....其實我想佢地放學學d輕鬆的活動, 唔好成 ...

diane,

對! 我想仔仔讀書之餘又開心又健康, 所以, 我會選擇課後之活動, 校長話收費, 星期六早上英文活動2hr不收費, 叫我地一定要參加.

昨晚我問過校長, 佢話課外活動會在8月23日早上小一家長會講喎.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-11 15:01 發表
helen
電腦房有d咩咁特別? 我未參觀過, 因果日太累la.
只見d細路好開心, 佢地好似有好多新發現咁.

diane,

電腦房的電腦, 全部都係大頭mon, 不是薄mon, 有少少失望.
有一間係控制室, 係老師用不准進入, 另一間係校園直播室, 內有3張小椅子供學生坐下拿咪廣播, 有攝錄機......裏面鋪了地毯....幾靚.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 200012 於 08-7-11 15:44 發表
dear all    我地上年沒有人帶參觀校園,一至四沒有活動,只有拔尖,補底,功課班,星期五才有活動,最平是團契,小記者....每學期約$50,另外    lego,空手道........約$300-400(1 個學期比2次),不用怕此校沒有什麼額外雜費 ...

太好la....好詳細
咁我就無咁驚....因學費我無津貼...如果課外活動要我每個月比5,6百蚊...我一定好緊, 因我仔對運動和砌lego, 砌模型等好有興趣....如果收費等如出面學的價錢...我就死la

helen
電腦室用大頭mon, 對我來說沒所謂, 我反唔想我仔咁快識電腦...hehe(費時佢日日痴住電腦)
果日阿仔同d同學見到有間房好特別, 有電視, 有射燈, 和較墊,電視播著5星級大鼠...佢地d小朋友見到好興奮, 仲話要入去睇...跟著有老師這間房係比儲夠分的小朋友入去relax下喎!

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-11 19:24 發表

太好la....好詳細
咁我就無咁驚....因學費我無津貼...如果課外活動要我每個月比5,6百蚊...我一定好緊, 因我仔對運動和砌lego, 砌模型等好有興趣....如果收費等如出面學的價錢...我就死la

helen
電腦室用大 ...

星期五 最後一堂 是有一大堆活動選的, 有只收五十元(如參加了學校的合唱團(要選拔的), 團契 ... 等;  但亦有收數佰元的.

平日, 每天皆有活動, 放學後 15:30-16:30 (如小型網球, 溜冰, 法文, 劍橋試預備班 .... 等 (有純粹玩的 及 "讀的") 但因主要是校外團體辦理, 故全要收費的, 每項約 三, 四百元不等, 另如參加了 校隊 (如管弦樂團, 舞蹈校隊 (分高, 初級) 等....) 也要留校練習 (如"撞時間", 那便不可以參加上述說的 小型網球, 溜冰 ... 等活動), 因有些是校外團體主辦, 故亦要收費, 但因是校隊, 故校方 津貼一半費用.

基本上, 活動是有 (聖誕, 復活節 等長假期也有 (短期 四, 五 天的)), 但差不多全要付款, 沒免費午餐的!!
‹ 上一主題|下一主題