用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳天主教小學交流站
樓主: hooyot
go

將軍澳天主教小學交流站 [複製鏈接]

請作比較

本人新搬到TKO,亞仔今年k2,請指示將軍澳天主教是否很難入? 與保良局黃永榭那間好d呢?

1026GORDAN :

我個女都係啦...響學校永遠都係好乖好斯文, 但響屋企就變成另一種動物....馬騮, 一時就跳上木飯檯, 一時就跳上梳化背, 再唔係就同阿妹(3歲)周屋跑....互相打架....我同番d老師講阿女響屋企個情況, 無一個老師相信...
~只要有夢想,凡事可成真~

原文章由 alkyng 於 08-7-10 18:30 發表

我個女都係啦...響學校永遠都係好乖好斯文, 但響屋企就變成另一種動物....馬騮, 一時就跳上木飯檯, 一時就跳上梳化背, 再唔係就同阿妹(3歲)周屋跑....互相打架....我同番d老師講阿女響屋企個情況, 無 ...

alkyng :

估唔到佢地都係同一類動物....哈哈, 我以為兩姊妹會好d, 都係一樣有問題, 我知你有咗呀, 你要小心身體, 又要照顧兩個女, 非常辛苦.

我而家開始要個仔做下d小一練習, 希望上小一時冇咁辛苦, 叫佢做練習成日都話等一陣, 等......... 等到我都發火.

明天要去將天買書同校服.

我聽日都會去學校買書, 大概11:00點.

另外可以比個提示你, 你取到英文書後, 可以同阿仔串下書本入面d生字, 因為由第二次默書就會出書本d內容. 我地上年第一次就係默大階及細階a-z.

alkyng, 我聽日都會去買書,不過係一早。因聽日阿仔有牙科保健呀。

[ 本文章最後由 yn_liehk 於 08-7-11 11:39 編輯 ]

請教~請教

原文章由 hooyot 於 08-7-4 03:04 發表
歡迎各位在此發表有關將天的話題.

本人新摋到tko,仔仔今年k2,將軍澳天主教是否很難入的?可否與保良局黃永榭小學兩間作比較? 而我實際較喜歡天主教多D.請比比意見!!   謝謝!

yipsandra: 我建你去95區那邊問下,因為那樣集95區各校媽咪d意見會比較只係將天媽咪既回覆中肯d

簽名被屏蔽

原文章由 alkyng 於 08-7-10 22:33 發表

我聽日都會去學校買書, 大概11:00點.

另外可以比個提示你, 你取到英文書後, 可以同阿仔串下書本入面d生字, 因為由第二次默書就會出書本d內容. 我地上年第一次就係默大階及細階a-z. ...

alkyng,

多謝你提示, 我都要開始同個仔串下d字, 今朝十點去學校買完書, 都好快, d書都好多, 好鬼重.

我想問下默書係咪會計入考試分, 點計?

中, 英文默書會計入考試分的, 學校會將平時默書的分數, 再加考試時默書分數, 再除番次數, 得出來個分, 就會例入成績表. 另外平時課堂上, 中文會有作文的, 不過就唔會比小朋友帶番屋企做, 個d分數都係好似默書個方式咁連埋考試時中作個分除開, 例入成績表.

原文章由 alkyng 於 08-7-11 14:31 發表

中, 英文默書會計入考試分的, 學校會將平時默書的分數, 再加考試時默書分數, 再除番次數, 得出來個分, 就會例入成績表. 另外平時課堂上, 中文會有作文的, 不過就唔會比小朋友帶番屋企做, 個d分數都係 ...

alkyng,

Thank you.

前陣子去了家長會, 感覺上中文及數學是將小的強項, 反而英文較弱.  另外成長課會有社工參與, 她有一些想法是好的, 如教小朋友如何照顧自己的日常生活, 不過出席了多次家長會, 每次都有關於屎尿屁的話題, 而且說得令人感到有點過火. 或許是家長的笑聲令她忘了形, 家長還懂得過濾一下, 若小孩跟她這樣說便麻煩了.  作為將軍澳名校, 在德育方面還要下點苦功.

原文章由 alkyng 於 08-7-11 14:31 發表
就會例入成績表. 另外平時課堂上, 中文會有作文的, 不過就唔會比小朋友帶番屋企做, 個d分數都係 ...

[ 本文章最後由 hooyot 於 08-7-16 07:16 編輯 ]

阿仔今日返咗學校參加暑期活動班玩,佢玩得好開心呀! 你們的小朋友有冇參加呢?

我個女都有返, 佢係1c班.

不過唔知係唔係響正中午返學(好曬及熱), 阿女放學後有d發燒, 可能有輕鬆中暑, 到左半夜先至退燒, 今朝起身就無晒事, 希望一陣佢放學返來唔好又燒過啦, 如果經常係咁....我或者唔比阿女返lu.

alkyng,
係呀, 尋日真係好熱,不過今日又好d。 我阿仔讀1b班,之後會升2愛班。佢哋好快又開學啦!

yn_liehk :

係呀, 話咁快就踏入八月, 好快佢地就返學, 所以依家都要慢慢同阿女收拾心情. 阿女升左2誠班.

alkng,

請問將天小一下學期的時候, 中文默書係咪已經背默課文, 另外英文是否默句子, 有沒有unseen dictation.

考試方面, 考試範圍是否很廣, 有2測3考, 那麼上學期是否有1測1考, 下學期有1測2考.

吾好意思, 有咁多問題.

原文章由 alkyng 於 08-8-1 23:49 發表
yn_liehk :

係呀, 話咁快就踏入八月, 好快佢地就返學, 所以依家都要慢慢同阿女收拾心情. 阿女升左2誠班.

mkwok

請問將天小一下學期的時候, 中文默書係咪已經背默課文, 另外英文是否默句子, 有沒有unseen dictation.
一年級中文已經會背默, 不過我忘記了由幾時開始. 英文默書一開始就已經會係句子. 至於unseen dictation就無, 但如果有教併音的話, 可能老師會讀d音出來, 要佢地寫番個字母.

考試方面, 考試範圍是否很廣, 有2測3考, 那麼上學期是否有1測1考, 下學期有1測2考.
其實學校已經2測3考, 所以每次範圍都唔會好多, 上學期應該係二測一考.

alkyng,

謝謝妳的資料.

另外想問問小二Science今天用那本書?

原文章由 alkyng 於 08-8-6 23:52 發表
mkwok

一年級中文已經會背默, 不過我忘記了由幾時開始. 英文默書一開始就已經會係句子. 至於unseen dictation ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 08-8-7 11:50 編輯 ]

各位好...有無來緊九月會讀將天小一0既家長呀....大家可以交流下...
‹ 上一主題|下一主題