用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 有冇今年入讀n1既媽咪?
樓主: patmon1026
go

有冇今年入讀n1既媽咪? [複製鏈接]

回覆 carmen412 #40

我住黃大仙, 個司機都終於搵咗我喇.

我都覺得老師幾好架, 佢唔打比我我都唔知亞囡喊過兩日.  老師仲話亞囡上堂好專心, 有反應.  我媽去接放學, 啲亞姐都有讚亞囡好乖, 我諗佢都會得老師鍾意啩.

不過返咗呢個月學真係乖咗, 之前婆婆同佢去公園, 叫佢叫公園啲公公婆婆, 死都唔叫, 有時我同佢等 LIFT 見到隔離屋姨姨, 叫佢叫人佢又係死都唔叫.  返咗呢個月學之後, 次次叫佢叫人佢都肯叫呀.

係呀..., 我囡都唔肯叫人架, 要睇心情囉..., 希望返學後好d啦...  都係要等人教效果好d...  

原帖由 chanwendy 於 08-8-29 14:08 發表
回覆 carmen412 #40

我住黃大仙, 個司機都終於搵咗我喇.

我都覺得老師幾好架, 佢唔打比我我都唔知亞囡喊過兩日.  老師仲話亞囡上堂好專心, 有反應.  我媽去接放學, 啲亞姐都有讚亞囡好乖, 我諗佢都會得老師鍾意啩. ...

原帖由 carmen412 於 08-9-1 11:10 發表
係呀..., 我囡都唔肯叫人架, 要睇心情囉..., 希望返學後好d啦...  都係要等人教效果好d...  

係呀, 公園啲公公婆婆都係咁講, 話呢啲錢係要比賺架.

回覆 # 的文章

我個囡也是green B
Miss Chan個班,多多指教:loveliness:

你囡囡琴日第一日坐校車有無喊呀?  我囡囡喊得好大聲呀, 今日都喊呀...

我琴日自己接佢放學, 佢一見到我即刻喊... 不過老師話佢只係返學同放學, 上堂就玩得好開心喎...

原帖由 chanwendy 於 08-9-1 15:44 發表

係呀, 公園啲公公婆婆都係咁講, 話呢啲錢係要比賺架.

原帖由 carmen412 於 08-9-4 11:11 發表
你囡囡琴日第一日坐校車有無喊呀?  我囡囡喊得好大聲呀, 今日都喊呀...

我琴日自己接佢放學, 佢一見到我即刻喊... 不過老師話佢只係返學同放學, 上堂就玩得好開心喎...

...

我送佢上車, 個保姆一接手就帶佢坐低, 連 bye bye 都未講, 我喺窗邊同佢 say boodbye, 我見佢個樣好無矣, 無表情, 但就冇喊囉, 我唔知佢係咪全程都冇喊呢, 我希望係啦.  我有問佢有冇喊, 佢只係答我小朋友喊囉, 我估佢意思係其他同學喊, 佢冇啩. 老師冇打比我呀, 希望佢真係 ok 啦.

我囡今日返學搭校車終於都無喊喇...  老師到依家都未試過打比我喎.., 咁係咪即係响學校都無喊呢...  希望佢快d習慣啦...

原帖由 chanwendy 於 08-9-4 12:50 發表

我送佢上車, 個保姆一接手就帶佢坐低, 連 bye bye 都未講, 我喺窗邊同佢 say boodbye, 我見佢個樣好無矣, 無表情, 但就冇喊囉, 我唔知佢係咪全程都冇喊呢, 我希望係啦.  我有問佢有冇喊, 佢只係答我小朋友喊囉, 我 ...

原帖由 carmen412 於 08-9-8 15:02 發表
我囡今日返學搭校車終於都無喊喇...  老師到依家都未試過打比我喎.., 咁係咪即係响學校都無喊呢...  希望佢快d習慣啦...

老師都冇再打過比我呀, 我有問亞囡佢返學有冇喊, 佢有時話冇, 有時又話有, 仲示範我睇佢點喊添, 比佢激死, 都唔知真定假, 不過佢就成日講小朋友喊囉, 我諗真係仲有小朋友仲喊緊.

希望佢講果個小朋友唔係就係我亞囡啦...一一"

原帖由 chanwendy 於 08-9-8 15:35 發表

老師都冇再打過比我呀, 我有問亞囡佢返學有冇喊, 佢有時話冇, 有時又話有, 仲示範我睇佢點喊添, 比佢激死, 都唔知真定假, 不過佢就成日講小朋友喊囉, 我諗真係仲有小朋友仲喊緊. ...

原帖由 carmen412 於 08-9-9 10:41 發表
希望佢講果個小朋友唔係就係我亞囡啦...一一"

你亞囡冇上適應班, 會喊都好常, 我亞囡上適應班時, 真係有小朋友由第一日喊到最後一日架, 我亦見到有小朋友未上樓梯就捉實大人隻腳係咁喊添啦.  放心啦, 頭一個月喊都好正常, 第二個月慣咗應該好啲既.  你有冇問亞囡鍾唔鍾意返學呀.  我亞囡上校車個站有另外兩個姐姐一齊, 佢地都好好, 成日都會叫埋亞囡一齊玩, 亞囡會好閇心咁話同姐姐一齊玩, 所以我覺得佢都鍾意返學的.

我有問佢鍾唔鍾意返學, 佢答我鍾意架...  不過佢今日响屋企已經開始貼實我, 又唔鍾意著校服, 又話好眼瞓, 又話要睇mickey mouse...  佢話唔鍾意school bus, 佢要坐train喎...一一"

原帖由 chanwendy 於 08-9-9 11:02 發表

你亞囡冇上適應班, 會喊都好常, 我亞囡上適應班時, 真係有小朋友由第一日喊到最後一日架, 我亦見到有小朋友未上樓梯就捉實大人隻腳係咁喊添啦.  放心啦, 頭一個月喊都好正常, 第二個月慣咗應該好啲既.  你有冇問亞 ...

原帖由 carmen412 於 08-9-9 15:26 發表
我有問佢鍾唔鍾意返學, 佢答我鍾意架...  不過佢今日响屋企已經開始貼實我, 又唔鍾意著校服, 又話好眼瞓, 又話要睇mickey mouse...  佢話唔鍾意school bus, 佢要坐train喎...一一"

...

你上車個站有冇同校哥哥姐姐一齊上車呀, 有會好啲, 可以等車時一齊玩一陣. 如果自己一個上車, 可能感覺冇咁好啩.  或者你又問吓司機或保姆姐姐佢會唔會係坐車時喊.

無呀.., 我個站得佢一個上車咋, 所以可能差d...  佢等車時會好不安...

原帖由 chanwendy 於 08-9-9 16:29 發表

你上車個站有冇同校哥哥姐姐一齊上車呀, 有會好啲, 可以等車時一齊玩一陣. 如果自己一個上車, 可能感覺冇咁好啩.  或者你又問吓司機或保姆姐姐佢會唔會係坐車時喊. ...

原帖由 carmen412 於 08-9-9 17:49 發表
無呀.., 我個站得佢一個上車咋, 所以可能差d...  佢等車時會好不安...

你試吓唔好咁早同佢去等車, 縮短佢等車的時間, 試吓同佢講司機叔叔好好人, 又有保姆姐姐, 上校車又有哥哥姐姐同佢一齊, 好開心架...., 睇吓會唔會好啲.

其實我都係最後一刻先落去架, 但係佢知道要返學, 一起身已經貼到我實, 好"扭計"...

原帖由 chanwendy 於 08-9-10 10:58 發表

你試吓唔好咁早同佢去等車, 縮短佢等車的時間, 試吓同佢講司機叔叔好好人, 又有保姆姐姐, 上校車又有哥哥姐姐同佢一齊, 好開心架...., 睇吓會唔會好啲. ...

原帖由 carmen412 於 08-9-10 11:02 發表
其實我都係最後一刻先落去架, 但係佢知道要返學, 一起身已經貼到我實, 好"扭計"...

咁又真係幾難搞喎, 只可以等佢自己慢慢適應咋喎.

今日我特登早d出門口... 我唔响度又好似好d喎, 上車都無喊... 聽日再試下先...

原帖由 chanwendy 於 08-9-10 15:19 發表

咁又真係幾難搞喎, 只可以等佢自己慢慢適應咋喎.

原帖由 carmen412 於 08-9-11 10:28 發表
今日我特登早d出門口... 我唔响度又好似好d喎, 上車都無喊... 聽日再試下先...

即係平時唔係你帶佢上車呀?  咁可能只係撒嬌都唔定.

之前我係同佢一齊出門口, 不過姐姐抱住, 之後我突然失蹤, 但係後來佢開始响屋企就貼到我實, 又要我抱佢落樓, 無機會走, 所以先帶佢上車, 不過果日喊得最勁囉... 所以依家開始實行早佢一步出門口...

原帖由 chanwendy 於 08-9-11 12:21 發表

即係平時唔係你帶佢上車呀?  咁可能只係撒嬌都唔定.

原帖由 carmen412 於 08-9-11 15:27 發表
之前我係同佢一齊出門口, 不過姐姐抱住, 之後我突然失蹤, 但係後來佢開始响屋企就貼到我實, 又要我抱佢落樓, 無機會走, 所以先帶佢上車, 不過果日喊得最勁囉... 所以依家開始實行早佢一步出門口...

...

都係一個好辦法.
‹ 上一主題|下一主題