用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 快!2:15pm前登入,由學校剩餘中六學額估計學校會考成績 ...
樓主: grawong
go

快!2:15pm前登入,由學校剩餘中六學額估計學校會考成績 [複製鏈接]

哈哈!咁就應該問你自己---你睇黎做乜嘞!Bye-bye.

原文章由 Sindy 於 08-8-14 03:02 發表

你比呢d資料我,唔係想話我知,一係要呈報晒,要跟程序咩?唔係既話,咁我搞錯....咁呢d比我睇黎做乜?

[ 本文章最後由 grawong 於 08-8-14 07:49 編輯 ]

原文章由 grawong 於 08-8-14 07:41 發表
哈哈!咁就應該問你自己---你睇黎做乜嘞!Bye-bye.

hahaha,佩服佩服,你比條link我,你都唔知用黎做乜?.......中六程序,我女中一時我都熟讀了..........我既record係由05年開始......hahaha

我當然知用黎做乜,所以我冇問人用黎做乜,------條link唔係話比人知幾多分响幾時要報中六,而係話比人知二○○八年度學校透過互聯網呈報尚餘中六學額資料的時間表學校係要跟時間呈報,唔可以話唔急無報。------至於呢條link對閣下有何用處,真係要問你自己。同一事物,於不同的人,用途各異,用黎做乜呢個問題,還是問下你自己。

閣下在令千金中一時熟讀了的中六收生程序,可能係讀漏左呢一part,令閣下三年來都誤以為學校唔急可以唔報。可惜可惜。希望為時未晚吧!Good night!

原文章由 Sindy 於 08-8-14 13:06 發表

hahaha,佩服佩服,你比條link我,你都唔知用黎做乜?.......中六程序,我女中一時我都熟讀了..........我既record係由05年開始......hahaha

[ 本文章最後由 grawong 於 08-8-14 23:01 編輯 ]

原文章由 grawong 於 08-8-14 23:00 發表
我當然知用黎做乜,所以我冇問人用黎做乜,------條link唔係話比人知幾多分响幾時要報中六,而係話比人知二○○八年度學校透過互聯網呈報尚餘中六學額資料的時間表,學校係要跟時間呈報,唔可以話唔急無報。------至於呢條link ...

咪就係話緊你聽,唔係一定要跟足時間報囉........係我親戚既經驗黎架,你可以選擇唔信囉...........hahaha

以我所知,瑪利曼是會開多班中六收外校生。

我個女讀東區某英中,放榜前幾天回校聽講座,派左張瑪利曼的收生通告,說明兩班收原校生,一班收外校生,而外校生成績要最少19分。

因為亞女學校理科一般要2x分才可升原校,學校老師話,瑪利曼很喜歡收那些升不到原校的同學。

但我都不明白,原校生有14分,不是要必收嗎?是否每間學校可自行決定?

十四分也不一定能原校升讀中六。

由學校成績,我都可以估到您囡囡在那家東區中學就讀。比如說,學校理科有60個位,如果那年學校的會考成績相當好,有超過60理科生考獲20分或以上,19分便不能在原校升讀中六。

原帖由 mimi1234 於 08-8-20 11:38 發表

我個女讀東區某英中,放榜前幾天回校聽講座,派左張瑪利曼的收生通告,說明兩班收原校生,一班收外校生,而外校生成績要最少19分。

因為亞女學校理科一般要2x分才可升原校,學校老師話 ...

原帖由 mimi1234 於 08-8-20 11:38 發表

因為亞女學校理科一般要2x分才可升原校,學校老師話,瑪利曼很喜歡收那些升不到原校的同學。

但我都不明白,原校生有14分,不是要必收嗎?是否每間學校可自行決定?

原校生14分以上, 如果學校有位 -> 必收, 即係瑪利曼會考14分以上的學生填唔滿自己學校的中六收生額, 仲有位有以收外校生.
收外校生就可以要求最低成績.

我都是這樣理解,但瑪利曼應屬 BAND 1 英中,為甚麼咁少14分以上?我見佢地中五有4 班 160人,中六有3班 90人,如果兩班收自己學生 60人,即係 100人冇得留在原校,是否多人去了恆商、李寶椿、外國?

原帖由 AdaHo123 於 08-8-27 09:52 發表

原校生14分以上, 如果學校有位 -> 必收, 即係瑪利曼會考14分以上的學生填唔滿自己學校的中六收生額, 仲有位有以收外校生.
收外校生就可以要求最低成績. ...

leschelems,
你誤會我的意思了,我知道好多band 1 學校 2x分都要出去找學校。我是指瑪利曼的學生,夠14分都唔收?點解學校有學位多,收外校生都不收原校夠14分的學生?

原帖由 leschelems 於 08-8-26 00:51 發表
十四分也不一定能原校升讀中六。

由學校成績,我都可以估到您囡囡在那家東區中學就讀。比如說,學校理科有60個位,如果那年學校的會考成績相當好,有超過60理科生考獲20分或以上,19分便不能在原校升讀中六。

...

原帖由 mimi1234 於 08-8-27 15:24 發表
我都是這樣理解,但瑪利曼應屬 BAND 1 英中,為甚麼咁少14分以上?我見佢地中五有4 班 160人,中六有3班 90人,如果兩班收自己學生 60人,即係 100人冇得留在原校,是否多人去了恆商、李寶椿、外國?

...

往年都有人因此話瑪利曼中學的成績其實麻麻, 但有家長辯解係因好多人出國讀所致.
但真係咁多咩

您在那裏聽聞收外校生都不收原校夠14分的學生?

另外,雖然瑪利曼最多有160人,但每年實際會考人數都不是滿員。06年只有115人應考,07年有121。這兩年瑪利曼都有八成的考生考獲十四分以上,即是超過90人,但減去海外升學、轉讀國際學校及文科理科學位的不均(今年好像沒有文理不均的問題),有剩餘學位一點也不出奇。

相反地,一些學校(例如協恩),有200多個會考生,卻只有90多個中六學位,她每年只有約7成學生(或6成多)考獲14分以上,亦無須收外生,甚至有可能20分也不能原校升中六,所以在收外生這課題上,要留意這個中五/中六學位的比例。

另外,其他家長還在其他題目指出了其他原因,可參考以往的分析。

原帖由 mimi1234 於 08-8-27 15:38 發表
leschelems,
你誤會我的意思了,我知道好多band 1 學校 2x分都要出去找學校。我是指瑪利曼的學生,夠14分都唔收?點解學校有學位多,收外校生都不收原校夠14分的學生?

...

‹ 上一主題|下一主題